Újra szennyezte Székelyföldet a magyar állam cége

Újra szennyezte Székelyföldet a magyar állam cége

Csurgalék Székelyudvarhelyen (Fotó: Egyed UFÓ Zoltán/Uh.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február végén újra kiöntött a település utcáira a székelyudvarhelyi szennyvízlerakó mérgező leve, az úgynevezett csurgalék. A város Bethlenfalvának nevezett részén, ráadásul egy óvoda előtt: a gyerekek a rendkívül bűzös folyadékon átgázolva tudtak bejutni az épületbe.

A cég, amely fél Románia szemetét befogadja a nagyobb profit érdekében, több áttétellel a magyar állam, egész pontosan a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. többségi tulajdonában van. A szennyezés nem az első és vélhetően nem az utolsó eset: 2017 nyarán a város szennyvízhálózatából derékmagasságig tört fel a bűzős folyadék. A vállalkozás a mostani ügyben is összevissza beszélt: egy közleményükben előbb azt írták, nem náluk történt mulasztás, hanem a város szennyvízhálózatában volt dugulás. Három nappal később aztán egy másik közleményben már azt állították, áramkimaradások okoztak fennakadást a hulladéklerakó tisztítórendszerében, emiatt csurgalékvíz jutott a telep esővíz-elvezető rendszerébe, és elnézést kértek.

A város tavaly novemberben ügyvédet akart fogadni, hogy a szeméttároló céget beperelje, de egyes önkormányzati tanácsosok azért szavazták le a polgármester javaslatát, hogy a település „ne tűnjön hálátlannak” az anyaországgal szemben. A székelyudvarhelyiek nem értik: annak idején azért kapott területet a cég, hogy a szemétgondjaik hosszú távra megoldódjanak, ennek ellenére a távoli megyékből befogadott nagy mennyiség miatt a Székelyudvarhely húszévnyi szemetét befogadni képes egyik tárolócella alig két év alatt megtelt. 

A Magyar Hang birtokába került a szemetes cég, az RDE Hargita Srl legfrissebb, 2017-es mérlege. Ebből az derült ki, hogy a bevételek évről évre drasztikusan növekednek (az utolsó esztendőben több mint 5,34 millió lej, vagyis jelenlegi árfolyamon 356 millió forint volt az egy évvel korábbi 4,47 millió lejhez képest), ám a profit közben elolvadt (az egy évvel azelőtti, kisebb forgalomnál elért 58 millió forintnyi összegről alig 2,5 millió forintra). Erős a gyanú, hogy a cégből valamilyen csatornán kiszivattyúzzák a pénzt – egy helyi forrásunk korábban úgy fogalmazott, hogy „a lé elmegy Magyarba’, a levét megisszuk mi!”

A történetet részletesen feltárjuk a jövő pénteken megjelenő Magyar Hangban.