Ukrajna tagadja, hogy ők támadták az orosz üzemanyagraktárat, nem jutott be a Vöröskereszt Mariupolba – percről percre

Ukrajna tagadja, hogy ők támadták az orosz üzemanyagraktárat, nem jutott be a Vöröskereszt Mariupolba – percről percre

Ukrán katona egy páncélozott szállító harcjárműben Kijevben 2022. március 31-én (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, kattintson a szombati percről percréért! Csütörtöki közvetítésünket itt találja.

• Legkevesebb 153 gyermek halt meg Ukrajnában az orosz invázió öt héttel ezelőtti kezdete óta
• Online csúcstalálkozón tárgyalt az Európai Unió Kínával
Tűz ütött ki egy orosz üzemanyagraktárban az ukrán határ közelében, Belgorodban, Oroszország szerint ukrán bombatámadás miatt, de Ukrajna tagadja, hogy megtámadta volna az orosz területen lévő létesítményt
• Oroszország pénzbüntetéssel fenyegeti a Wikipediát
• Az oroszok továbbra is aktívan használják Fehéroroszország területét Ukrajna szerint
• Október végéig törli oroszországi járatait a WizzAir

22:50 Ukrán illetékesek Oroszországot teszik felelőssé a belgorodi üzemanyagraktár elleni támadásért. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, Olekszij Danilov már korábban utalt arra, hogy esetleg olyan oroszok követhették el a támadást, akiknek nem tetszik a háború, és azt is mondta, hogy hasonló incidensek a jövőben is előfordulhatnak. A BBC újabb részleteket közölt Danilov kommentárjából, amely az ukrán állami televízióban hangzott el. – Az orosz társadalom kezd már érteni valamit – fogalmazott Danilov. Kommentálta a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov nyilatkozatát is aki úgy fogalmazott az Ukrajnának tulajdonított támadással kapcsolatban, hogy az nem kedvez a béketárgyalásoknak. – Ha megölik a gyermekeinket és asszonyainkat, az kedvez a béketárgyalásoknak? Amikor ők pusztítanak a mi területünkön? – tette fel  kérdést. A BBC-nek Olekszander Merezsko ukrán parlamenti képviselő is arról beszélt: elképzelhető, hogy baleset történt, amiért Oroszország Ukrajnát próbálja hibáztatni, de ő úgy véli, hogy a legvalószínűbb, hogy provokáció történt.

22:36 Emmanuel Macron francia államfő pénteken ismét beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki arra kérte a francia elnököt, próbálja meg elérni Oroszországnál, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket egy humanitárius művelethez az orosz erők által blokád alatt tartott ukrajnai Mariupolban –  közölte francia elnöki hivatal. A Vöröskereszt pénteken nem tudta elindítani az evakuálást a blokád alatt lévő Mariupolból. Biztonsági garanciák hiányában ugyanis nem sikerült eljuttatnia a buszkonvojt a városig, jóllehet Moszkva csütörtök este ígéretet tett arra, hogy pénteken megnyit egy humanitárius folyosót. Emmanuel Macron egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy nagyon gyorsan szeretne megszervezni a Vöröskereszttel, az ENSZ-szel, valamint Törökországgal és Görögországgal közösen egy humanitárius műveletet Mariupolban. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi telefonos megbeszélésén azonban a francia elnöknek nem sikerült a megfelelő garanciákat megkapnia ehhez. A francia és az ukrán elnök az orosz invázió február 24-i kezdete óta majdnem minden nap beszélt egymással telefonon. Emmanuel Macron egyébként pénteken hivatalában fogadta Ivan Fedorovot, a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét, akit öt napon át tartották fogva a várost elfoglaló orosz erők, mielőtt kicserélték kilenc orosz sorkatonára. Az ukrán elnök a francia kollégájától és Olaf Scholz német kancellártól kért segítséget a kiszabadításához. Ivan Fedorovot néhány nappal később elengedték az orosz erők.

21:55 Több mint 50 ukrán történeti emlékhely, vallásgyakorlást szolgáló épület és múzeum pusztult el a háború kezdete óta az UNESCO szerint. Az ENSZ- szervezet legalább 53 ilyenről tud eddig, de a lista szerintük nem teljes, jelenleg szakértők dolgoznak azon, hogy megerősítsék a további károkról érkezett híreket. A listán 29 vallási emlék, 16 történelmi épület, négy múzeum és négy emlékmű szerepel, ezeknek a pusztulását műholdképek és szemtanúk beszámolói igazolják. Közülük több mint tucatnyi Harkivban található. A listán nem szerepelnek mariupoli épületek és történeti emlékek. (BBC)

 

21:38 Mariupol teljesen elpusztult, romokban van – mondta a CNN-nek a város polgármesterhelyettese, Szergej Orlov. – Aggódunk, de nem az infrastruktúra, hanem az emberek miatt. Nem tudjuk, hogy segítsünk a polgárainknak, akik szenvednek a városban – tette hozzá. Orlov is azt mondta: Oroszország nem enged be humanitárius segítséet a városba. A polgármesterhelyettes elmondása szerint az élelmiszerhiány miatt általános, hogy az emberek csak hetente háromszor esznek napi három étkezés helyett. (The Guardian)

 

21:27 Közeleg az idő, amikor a Yutube videómegosztó portál is elérhetetlenné válik Oroszországban, ezért Oroszország elrendelte, hogy az egyetemek a Youtube-on található tartalmaikat orosz közösségi média felületekre, így a VK Video és a RuTube csatornáira költöztessék (The Guardian)

21:20 Újabb Oroszország elleni szanckiókról beszélt Ukrajna külügyminisztere, miután amerikai kollégájával tárgyalt pénteken. Dimitro Kuleba úgy foglmazott: újabb csapások várnak az orosz gazdaságra, de ezt ennél bővebben nem fejtette ki. Az ukrán külügyminiszter azután írt erről a Twitteren, hogy telefonon beszélt Antony Blinkenel, az Egyesült Államok külügyminiszterével. Kuleba szerint arról tárgyaltak, hogy az Egyesült Államok hogyan tudna további támogatást nyújtani az ukrán gazdaságnak és haderőnek. Hozzátette: hálás volt azért a támogatásért, amelyet az USA eddig nyújtott. (SkyNews

 

21:10 6000 embert sikerült a pénteki napon kimenekíteni a frontvonalon lévő városokból humanitárius folyosókon keresztül – közlte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirill Timosenko. Az ostromlott Mariupolt elmondása szerint 3071 embernek sikerült elhagynia. A Nemzetközi Vöröskereszt szintén a pénteki nap folyamán közölte, hogy nem tudott bejutni Mariupolba, és a biztonságos folyosó kialakítását sem kezdhette meg, munkatársaiknak vissza kellett térnie Zaporizsje városába, amely a Mariupolból menekülők útvonalába esik. A Vöröskereszt felszólította a harcoló feleket, hogy biztosítsák a civilek kimenekítésének feltételeit. Timosenko nyilatkozatából úgy tűnik, hogy ennek ellenére sikerült kihozni a városból több mint háromezer embert. (SkyNews)

 

20:19 Több mint 4,1 millió ember menekült el Ukrajnából a háború kezdete óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint. Magyarorságra 375 ezren érkeztek, ez kevesebb, mint amennyien Romániába (625 ezer) és Moldovába (390 ezer) menekültek, és valamivel több, mint amennyien Szlovákiában (292 ezer) találtak menedéket. A legtöbben (2 millió 385 ezer) Lengyelországba távoztak, viszonylag jelentős számú (351 ezer) ember pedig Oroszországba. (BBC)

20:07 Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni Oroszországra az ukrajnai háború ügyében. A brit külügyminiszter, Liz Truss pénteken Antony Blinkennel, az USA külügyminiszterével tárgyalt, ezután írta a Twitteren, hogy egyetértés van köztük abban, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni Oroszországra, és hogy dolgozni fognak az orosz energiafüggőség mérséklése érdekében. Blinken a megbeszélés után azt írta a Twitteren: az Egyesült Államok az Egyesült Királyság és Európa többi része egységes marad Ukrajna és az ukrán emberek támogatásában. (SkyNews)

19:40 Az orosz csapatok kétszáz embert vihettek magukkal fogolyként, miután kivonultak Csernobilból – ezt a közeli, a Csernobilban dolgozó munkások lakhelyéül szolgáló város, Szlavutics polgármestere közölte a BCC-vel. Elmondása szerint az ukrán nemzeti gárda kétszáz tagját – akik másokkal együtt  az erőműben ragadtak, mialatt az orosz ellenőrzés alatt állt – valószínűleg fogolyként vitték magukkal a távozó orosz csapatok.  Jurij Fomicsev polgármester azt mondta: hadifogolynak tekintik az érintetteket, akikkel csütörtök óta nincs kapcsolatuk. Elmondása szerint dolgoznak egy fogolycsere édekében. Azt nem tudta megerősíteni, hogy a teljes csernobili zónát elhagyták-e az orosz katonák, mert elmondása szerint a terület túl nagy, és nem tudják teljesen átlátni, csak az erőmű közvetlen környékéről tudott nyilatkozni.

 

19:20 Légiriadó Beregszászon. Este 19:20 körül újra megszólaltak a szirénák Beregszászon – jelezte a Magyar Hang Beregszászon tartózkodó tudósítója.

18:45 Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország nem engedi, hogy kimenekítsék a civil lakosságot Mariupolból. A donyecki régió kormányzójának elmondása alapján Oroszország nem tartja be a Maripolból dékeleti irányba kivezető humanitárius folyosó léptrehozásával kapcsolatos ígéretét. Pavlo Kirijenko szavai szerint lényegében nem üzemel a humanitárius folyosó. (Skynews) Ezt megerősítheti, hogy a Vöröskereszt elhalasztotta Mariupol evakuálásának péntekre tervezett kísérletét. Azt közölték: pénteken már úton voltak Mariupolba, de vissza kellett térniük, mert a körülmények és a feltételek lehetetlenné tették, hogy biztosítsák a civileknek  biztonságos eltávozást. Szombaton ismét megpróbálják létrehozni a humanitárius folyosót. Ehhez elengedhetetlen, hogy a felek tiszteletben tartsák a megállapodásokat és biztosítsák a szükséges feltételeket és biztonsági garanciákat a Vöröskereszt szerint. (BBC)

18:25 Oroszoroszág azt állítja, hogy reggel öt órakor léptek be a légterébe azok az ukrán helikopterek, amelyek megtámadták az Oroszország területén található belgorodi üzemanyagtárolót. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint MI-24 típusú repülőgépekről volt szó. Ukrajna nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezeket az állításokat. A külügyminiszter, Dimitro Kuleba beszélt korábban arról, hogy ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudják. Amennyiben helytálló Oroszország állítása, ez lenne az első légitámadás, amit az ukrán erők orosz területen hajtottak végre a konfliktus kezdete óta. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó azt mondta: Oroszország az, aki megmagyarázhatja, hogy mi történt a saját területén. – Ami az Orosz Föderáció területén zajló eseményeket illeti, ezért az Orosz Föderáció vezetése a felelős. Ebből adódóan az ő dolguk, hogy kiderítsék, mi történik Belogrodban. Talán valaki rossz helyen gyújtott rá, vagy valami más. Lehet, hogy az orosz haderő szabotálja a parancsokat, és használja a rendelkezésére álló eszközöket, hogy ne kelljen belépnie Ukrajna területére – mondta. Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági Tanács titkára tagadta, hogy Kijev állna a támadás mögött. – Valamiért azt mondják, hogy mi tettük, de a mi információink szerint ez nem felel meg a valóságnak – mondta. Oroszország közlse szerint a belogrodi létesítmény nem a hadsereget látja el üzemanyaggal. A tűzoltók jelenleg is küzdenek a lángok megfékezésével. (SkyNews)

 

17:39 Hszi Csin-ping kínai elnök szerint az Európai Uniónak önállóan kell benyomást alkotnia Kínáról, és független Kína-politikát kell alkalmaznia. A kínai elnök ezt pénteken Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével videókapcsolaton keresztül folytatott tanácskozáson mondta el. A Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok ápolásának elsődleges céljai között a békét és a növekedést említette, kétoldalú átfogó stratégiai partnerkapcsolat kialakítását tűzve ki a nagyobb globális befolyás érdekében.

Ukrajna kérdését illetően Hszi hangsúlyozta: Kína rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a helyzet a jelenlegi állapotig fajult. Peking álláspontját egységesnek és világosnak nevezte, hozzátéve, hogy Kína a béke pártján áll, és minden kérdést annak sajátosságai alapján ítél meg. A kínai elnök az ukrajnai válság rendezésének első lépéseként a béketárgyalások szorgalmazását jelölte meg és Kína támogatásáról biztosította az Európai Uniót a helyzet politikai rendezését célzó erőfeszítéseket illetően. A nemzetközi közösségnek szrinte kedvező feltételeket és körülményeket kell biztosítania Oroszország és Ukrajna számára egy politikai kiegyezés érdekében ahelyett, hogy tovább szítanák a feszültségeket. Hszi helytelenítette a világgazdaság "fegyverként történő alkalmazását", megerősítve ezzel Kína állásfoglalását a szankciók ellen. (MTI) Részletek itt >>>

17:15  Újabb két kárpátaljai katona esett el az orosz–ukrán háborúban – tudatta a Nagyszőlősi Városi Tanács a hivatalos Facebook-oldalán április 1-jén. Ivan Antolik és Jaroszlav Romanov a Nagyszőlősi kistérség lakosai egy kétnapos rajtaütési feladat során vesztették életüket. (Karpatalja.ma)

17:00  Az Európai Unió vezetői felszólították Kínát, hogy segítsen véget vetni az ukrajnai háborúnak, miután szavaik szerint „őszinte” eszmecserét folytattak kínai kollégáikkal. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy a kínai vezetéssel, Li Keqiang miniszterelnökkel és Hszi Csin-ping elnökkel folytatott online találkozók „nagyon józan” légkörben zajlottak. Kijelentette, hogy a Biztonsági Tanács állandó tagjaként Kínának „különeges felelőssége van”. Von der Leyen közölte, hogy figyelmeztették a kínai vezetőket, hogy ne segítsenek Oroszországnak kikerülni a nyugati szankciókat. –  Felhívjuk Kínát, hogy segítsen véget vetni az ukrajnai háborúnak. Kína nem hunyhat szemet afölött, hogy Oroszország megsérti a nemzetközi jogot. Azt is nagyon világossá tettük, hogy Kínának, ha nem is támogatnia kell, de legalább nem kell beavatkoznia a szankcióinkba. Ez jelentős károkat okozna Kínának itt Európában – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Hozzátette: az áruk és szolgáltatások forgalma Kína és az Európai Unió között megközelíti a 2 milliárd Eurót, míg a kínai-orosz kereskedelem mindösze napi 330 millió eurót tesz ki. Arról is beszélt: az EU hangot adott az emberi jogok miatti aggodalmának Hszincsiangban és Hongkongban, valamint Peking diszkriminatívnak tartott kereskedelmi vitája kapcsán, amit az EU-tagállam Litvániával folytat Kína. A The Guardian tudósítása szerint a két politikus kitérően reagált azokra a kérdésekre, hogy kaptak-e valami biztosítékot arra, hogy Kína nem segít Oroszországnak. – Reméljük, hogy a kínaiaknál meghallgatásra találtak az érveink – mondta Michel. A kínai elnökkel folytatott tárgyalás egyébként egy uniós tisztivselő közösségi média posztja szerint kevesebb, mint egy órán át tartott. (The Guardian) Részletek itt >>>

16:35 Október végéig törli oroszországi járatait a Wizzair. Közleményük szerint a jelenlegi háborús helyzetet és a piac alakulását figyelembe véve döntött úgy a légitársaság, hogy a nyári menetrend végéig, azaz 2022. október 30-ig törölni fogja összes Oroszországból induló és onnan érkező járatát. Ezzel párhuzamosan június végéig minden Ukrajnába induló és onnan érkező járat is szünetelni fog, az érintett járatok a Wizz Air már el is távolította a foglalási rendszerből.


16:27 Denisz Smihal
ukrán miniszterelnök a youtube videomegosztón közzétett üzenetében kijelentette, hogy az ukrán erők már több mint négyezer orosz haditechnikai eszközt semmisítettek meg, szavai szerint ez több, mint amennyi a világ és Európa legtöbb hadseregének van. Közölte, hogy az ország húsz régiójában már megkezdődött a vetés, megjegyezve, hogy tavaly ilyenkor ez még csak 15 megyében kezdődött el – írja az MTI. Korábban nyugati politikai vezetők  és nemzetközi szervezetek is figyelmeztettek arra, hogy Oroszország és Ukrajna a világ gabonaellátásának 24 százalékáért felelős, és ha az alapvető élelmiszerek termelését a háború megzavarja, az globális élelmiszerár-robbanáshoz, a szegény országokban pedig éhséglázadásokhoz vezethez.

16:20 Öt települést foglaltak vissza Zaporizzsja környékén az ukrán hadsereg szerint.  Az ukrán légideszant alakulatok, más egységekkel együtt, öt települést foglaltak vissza az ország keleti részében lévő Zaporizzsja megyében az orosz hadseregtől  –ezt a légideszant parancsnokság sajtóközpontja közölte szerdán a Facebookon. A közlemény szerint az ukrán erők visszavették Zatissja, Malinyivka, Veszele, Zelenij Haj és Cservone településeket. A parancsnokság fotókat is közzétett a harcokban megsemmisített orosz haditechnikai eszközökről. Arra nem tértek ki, hogy pontosan mikor történt meg a felsorolt települések visszafoglalása. Valentin Reznyicsenko, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye vezetője a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy szerda délelőtt az orosz erők a régióban katonai objektum ellen hajtottak végre rakétatámadást. Megsemmisítettek egy hivatali épületet és egy üzemanyagraktárt. A légicsapások következtében, az előzetes információk szerint, ketten meghaltak, öten megsebesültek. A mentés és a tűzoltás még tart.

16:00 A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) igazgatója, Rafael Mariano Grossi bejelentette, hogy egy missziót fog vezetni a csernobili atomerőműbe. „A lehető leghamarabb a NAÜ segély- és támogató misszióját fogom vezetni a csernobili atomerőműben. Ez lesz az első a Ukrajnába irányuló ilyen nukleáris biztonsági és védelmi küldetések sorozatában” – közölte a Twitteren. Grossi elmondta, hogy a NAÜ-nek megállapodása van Ukrajnával és Oroszországgal, hogy segítse az ukrajnai atomerőművek biztonságát és védelmét. (CNN).

15:57 Péntekig 294 508 Ukrajnából érkező menekültet regisztrált a német rendőrség – közölte a német belügyminisztérium. A beérkező menekültek tényleges száma lényegesen magasabb lehet a Lengyelország és Németország közötti határellenőrzés hiánya miatt – mondta a belügyminisztérium szóvivője a CNN-nek. Többségük nő, gyermek és idős ember – mondta.

15:45 Kárpátalján 110 ezer menekültet tartanak nyilván – közölte sajtótájékoztatóján Viktor Mikita kormányzó, de becslések szerint a harci cselekmények övezetéből 380 ezren találtak menedéket Ukrajna legnyugatibb megyéjében. A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás elnöke emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetén ötvenezer kényszeráttelepült befogadására készültek, de március első napjaiban már több mint hatvanezren tartózkodtak a megyében. A megyevezető azt is elmondta, hogy az utóbbi néhány napban számottevő azoknak a száma, akik visszatérnek Ukrajnába, azonban egyelőre Kárpátalján maradnak. A menekülteknek csaknem tizenkétezer tartalék férőhelyet tudnak biztosítani. (MTI) 

15:42 Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok az ukrajnai háború elől menekültek esetében egyénenként 10 ezer hrivnya (mintegy 113 ezer forint) összeghatárig díjmentesen biztosítsák az átváltást az Ukrán Nemzeti Bank által közzétett hivatalos átváltási árfolyamon – közölte a brüsszeli testület. „A menekültek számára kiemelten fontos, hogy késedelem nélkül át tudják váltani az Ukrajnából magukkal hozott bankjegyeket a fogadó ország pénznemére” – fogalmaztak. Az uniós bizottság kiemelte: javaslata arra irányul, hogy a tagállamok összehangoltan kezeljék a hrivnya átváltásának kérdését, és az Ukrajnából a területükre érkező menekülteknek a többi tagállammal azonos feltételeket biztosítsanak a hrivnya nemzeti valutára történő átváltására. Véleményük szerint erre azért van szükség, mert az Ukrán Nemzeti Banknak fel kellett függesztenie a hrivnyabankjegyek valutakészpénzre történő átváltását az ország korlátozott deviza-tartalékainak védelme érdekében, amelynek következtében az uniós tagállamok hitelintézetei sem voltak készek beváltani a hrivnyát. Néhány tagállam pedig azt mérlegeli, hogy lehetővé teszi korlátozott – egyénenként meghatározott – összegű hrivnya átváltását – közölték. (MTI)

15:40 Hatalmas csaták dúlnak Kijev közelében, a várostól északra és keletre – mondta Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere. Klicsko figyelmeztetést adott ki a városból elmenekült lakosoknak: „A halálozás kockázata (Kijevben) meglehetősen magas, ezért azt tanácsolom mindenkinek, aki vissza akar jönni: Kérem, várjon még.” Kijev regionális kormányzója a mai napon azt mondta, hogy az orosz erők visszavonultak több területen a főváros körül, máshol viszont megerősítették pozícióikat – írja a Guardian. Az MTI szerdai tudósítása szerint külön parancsnokságot hoztak létre intézkedési és szervezési feladatok ellátására kijárási tilalom idején, illetve az áramszolgáltatás ideiglenes leállása idején. A parancsnokság feladata a helyi politikai vezetés, a katonai és a rendvédelmi szervek tevékenységének összehangolása.
Kora délután kijeviek nagyerejű robbanásokról és hatalmas füstről számoltak be a közösségi portálokon a főváros egyik kerülete fölött. Egyelőre nincs hivatalos közlemény arról, hol történtek a robbanások, és arról sem, hogy az orosz erők mértek volna újabb csapást Kijevre. 

15:30 Erőteljes diplomáciai jelzés érkezett a mai napon India Oroszországnak nyújtott támogatásáról – írja a Guardian. Történt ugyanis, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter indiai útja során találkozott Narendra Modi miniszterelnökkel is a külügyminiszter mellett. Modi pedig az elmúlt hetekben egyik külügyminiszterrel sem találkozott, aki az országban járt, pedig ott volt a brit, osztrák, kínai, görög és mexikói is.

15:25 28-ra nőtt a Mikolajiv regionális közigazgatási épületét ért orosz rakétacsapás áldozatainak száma – közölte Vitalij Kim kormányzó. Egy rakéta lyukat vágott a kilencemeletes épületen, amelyben Kim irodái is voltak, nem sokkal kedd reggel 9 óra előtt. Nem sokkal a légicsapás után Kim azt mondta, hogy az épületben tartózkodók többsége „csodálatos módon” kimenekült, és hozzátette, hogy ő volt ott, mert elaludt.

15:15: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, nem tudja megerősíteni vagy cáfolni azokat a híreket, amelyek ukrán helikopterek a belgorodi üzemanyagraktár elleni légicsapásáról szólnak, mivel nem rendelkezik katonai információkkal. „Civil vagyok” - mondta Varsóban újságíróknak az AFP szerint. Az ukrán védelmi minisztérium sem kommentálta, a Reutersnek úgy nyilatkoztak: „Ukrajna jelenleg védelmi hadműveletet folytat az orosz agresszió ellen Ukrajna területén, és ez nem jelenti azt, hogy Ukrajna felelős minden Oroszország területén bekövetkezett katasztrófáért. „Nem fogom megerősíteni vagy cáfolni ezeket az állításokat” – mondta a szóvivő. A régió kormányzója közölte, hogy a támadást két ukrán helikopter követte el, de Ukrajna nem vállalta a felelősséget. (BBC)

15:00 Nem áll le az orosz gázszállítás, ha vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak. Részletek itt>>>

13:42 Az orosz erők által ostromlott ukrajnai Mariupol városából mintegy 2000 civil útban van a biztonságos területek felé – közölte a városi tanács a Telegramon. Mint írják, több személygépkocsi csatlakozott a 42 autóbuszhoz, amelyeket a Vöröskereszt és az ukrán mentőszolgálatok járművei kísértek a közeli Berdjanszkból a biztonságosabb, ukrán kézen lévő Zaporizzsja városába.

A Vöröskereszt korábban azt közölte, hogy Ukrajna és Oroszország legfelsőbb szintű hatóságai megerősítették a humanitárius folyosó kiépítését a kikötővárosból, amelyet négy hete bombáznak. A segélyszervezet azonban nem kapott engedélyt humanitárius segélyek beszállítására, ezért orvosi ellátás nélkül maradt a még mindig ott rekedt 150 000 ember. (The Guardian)

13:04 Kína nem akar az Európai Unió mellé állni az ukrajnai konfliktusban. – Senki sem kényszeríthet másokat arra, hogy oldalt válasszanak – mondta a kínai külügyminisztériumi szóvivője pénteken Pekingben. Ahogy arról a Telex a FAZ-ra hivatkozva beszámolt, Csao Li-csian kifejtette: a barát és ellenség leegyszerűsítő megközelítése nem bölcs dolog, a hidegháborús mentalitást és a blokkok közötti konfrontációt pedig el kell utasítani. Hozzátette: Kína független külpolitikát folytat.

A kínai kormány ezzel az európaiak és az amerikaiak azon figyelmeztetéseire reagált, hogy ne nyújtsanak anyagi támogatást Oroszországnak, illetve ne segítsenek Oroszországnak kijátszani a szankciókat. „A probléma most nem az, hogy melyik ország akar segíteni Oroszországnak kijátszani a szankciókat, hanem az, hogy az Oroszországgal való kereskedelmi kapcsolatok szükségtelenül sérülnek” – mondta Csao Li-csian.

12:52 Az orosz erők kivonulnak az észak-ukrajnai Csernyihiv régióból, de még nem hagyták el teljesen – közölte a helyi kormányzó a Reuters beszámolója szerint. Viacseszlav Chaus pénteki videóbeszédében azt mondta: légi- és rakétacsapások még mindig lehetségesek a régióban. Hozzátette, hogy az ukrán erők behatolnak a korábban orosz csapatok ellenőrzése alatt lévő településekre, és biztosítják azokat. Chaus szerint még túl korai lenne a csernyihivi térségben tartózkodó ukrán erőknek csökkenteni a készültséget, mivel az orosz csapatok „még mindig a mi földünkön vannak".

Oroszország kedden közölte, hogy csökkenti a műveleteket Csernyihiv és a főváros Kijev környékén, hogy „erősítse a kölcsönös bizalmat" a béketárgyalások során. Chaus korábban azonban arról számolt be, hogy a támadások szerda este is folytatódtak. (BBC)

12:08 Ukrán tisztviselők Kijeven kívül és a déli Herszon régióban elért eredményekről számoltak be, közölte a BBC. A Kijevtől északkeletre fekvő Brovari város polgármestere azt mondta, hogy az orosz csapatok elhagyták a környező területeket – mondta Ihor Szaposzko polgármester az ukrán tévének. Magát Brovarit soha nem foglalták el az orosz csapatok a szomszédos falvakban vívott heves harcok ellenére. Szintén a kijevi régióban az ukrán erők „felszabadították" az ukrán fővárostól közvetlenül északra fekvő Vishorod városát - közölte Olekszij Arestovics elnöki tanácsadó a Telegramon, aki közölte azt is, a déli Herszon régióban 11 várost és falut foglaltak el az ukrán erők. Az ukrán hivatalos tájékoztatás tartalmát a BBC-nek egyelőre nem sikerült ellenőriznie. Herszon továbbra is az egyetlen nagyobb ukrán város, amelyet az orosz csapatok elfoglaltak. Moszkva kedden megígérte, hogy csökkenti katonai tevékenységét két északi régióban – Kijevben és Csernyihivban –, az ukrán hadsereg pedig azt közölte, hogy néhány orosz alakulat kivonul onnan.

11:25 Tűz ütött ki egy oroszországi üzemanyagraktárban, az ukrán határhoz közel, Belgorodban – közölte Telegram csatornáján a regionális kormányzó péntek reggel. A CNN beszámolója szerint Vjacseszlav Gladkov Ukrajnát vádolta meg támadással, ám erre semmilyen bizonyítékkal nem szolgált. „Az olajraktárban keletkezett tűz az Ukrán Fegyveres Erők két helikopterének légicsapása következtében keletkezett, amelyek alacsony magasságban érkeztek az Orosz Föderáció területére.  – mondta Gladkov, jelezve: áldozatok nincsenek, de az üzem két alkalmazottja megsérült. A CNN-nk Bohdan Szenik, az ukrán fegyveres erők osztályvezetője azt mondta, nincs indormációjuk az esetről.

10:20 Csak csütörtökön tízezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Részletek itt. 

10:00 A kelet-ukrajnai Luhanszk régiójában súlyos bombázások vannak a CNN tudósítása szerint. Egy luhanszki tisztviselő úgy nyilatkozott, 28 település maradt gázellátás, 22 pedig áram nélkül.

9:45 Az ukrán ügyészség tájékoztatása szerint a háború kitörése óta legalább 153 ukrán gyermek vesztette életét és körülbelül 400 sérült meg. A közlemény felhívja a figyelmet, Mariupol, Kijev, Csernyihiv és Luhanszk környékén egyelőre nem lehet tudni pontosan hány halott és sebesült van. A rendelkezésre álló adatok szerint legtöbben Kijevben, Donyeckben és Harkovban estek az orosz agresszió áldozatául.

9:30 Az orosz jegybank közölte, április 1-től enyhítenek a külföldi pénzátutalások korlátozásán a rezidensek esetében - írja az MTI. – Egy naptári hónapban a magánszemélyeknek lehetővé vált legfeljebb 10 ezer dollárt vagy ennek megfelelő összeget más pénznemben Oroszországon kívülre utalni egy orosz bankban vezetett számlájukról külföldön vezetett a saját vagy egy másik magánszemély számlájára – szól a közlemény. Március 2-án vezették be azt a korlátozást, hogy felfüggesztik az Oroszországból külföldre történő átutalást „számos ország” jogi és magánszemély számlájáról. Az indoklás szerint erre az orosz pénzpiac stabilitásának fenntartása érdekében volt szükség.

9:15 Grúzia is csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz – mondta Salome Zurabishvili grúz elnök a CNN-nek. Hozzátette, mostantól csatlakoznak az Ukrajna támogatására vonatkozó összes nemzetközi határozathoz is. Korábban, a háború kitörésének másnapján Irakli Garibashvili, grúz miniszterelnök még azt nyilatkozta, nem csatlakoznak az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz, sem pénzügyi, sem gazdasági szempontból.

8:50 A Kyiv Independent szerint Oroszország 4 millió rubel büntetéssel fenyegeti a Wikipédiát, az orosz invázióról szóló cikkek miatt. Az orosz hírközlési szabályzó, a Roszkomnadzor hivatalos Telegram csatornáján arra szólította fel az online enciklopédiát, azonnal távolítsa el „az Orosz Föderáció ukrajnai különleges katonai műveletével kapcsolatos pontatlan információkat, amelyek célja az orosz felhasználók félretájékoztatása”. 

8:20 Az ukrán védelmi miniszter helyettese szerint Oroszország próbálja koncentrálni rakétarendszereit Fehéroroszország dél-keleti részén, Gomel városa környékén, hogy azokat majd bevethesse Ukrajna ellen. Mint mondta, ebből is látszik, hogy az oroszok továbbra is aktívan használják Fehéroroszország területét az Ukrajna elleni agresszió végrehajtására - írja a CNN.

8:05 Tűz ütött ki egy orosz üzemanyagraktárban az ukrán határ közelében, Belgorodban. A tartomány kormányzója szerint a tűz az ukrán fegyveres erők két helikopterének légicsapása miatt keletkezett, a gépek, állítása szerint, alacsony magasságban repültek be Oroszország területére. A raktár két alkalmazottja megsérült, de nincsenek életveszélyben. A tűzről a CNN is beszámolt, de annak okát nem erősítette meg. 

7:50 Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter csütörtök este Újdelhibe utazott, ma találkozik az indiai miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel. India az ENSZ Közgyűlésének az Ukrajna elleni háborút elítélő határozatát nem szavazta meg, négy másik tagállammal együtt (Kína, Vietnám, Irak, Dél-Afrika) tartózkodott.

7:35 Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök csütörtök esti videóüzenetében bejelentette, felmenti a nemzetbiztonsági szolgálat két magas rangú tagját, akik szerinte árulók. „Most nincs időm foglalkozni minden árulóval, de mind el fogják nyerni büntetésüket” – közölte.

7:00 A NATO Főtitkára szerint az orosz erők újracsoportosítása zajlik, hogy megduplázzák erőiket keleten. Jens Stoltenberg szerint Oroszország próbál erősítést és utánpótlást szerezni. Egyesült Királyságbeli források szerint Grúziából az oroszok 1200-2000 katonát visznek a hadszíntérre erősítésként. Bár Moszkva bejelentette kedden, hogy csökkenti a támadások intenzitását Kijev környékén, valójában csak átcsoportosításokról van szó, illetve most a Donyeck-medence „felszabadítására” összpontosítanak.

6:45 ENSZ tanácskozás kezdődik ma Tallinban az ukrán háború világszervezetre gyakorolt hatásairól. Urmas Reinsalu, volt észt külügyminiszter közösségi oldalán azt írta, nem kellett volna meghívni Szijjártó Pétert az eseményre, ha rajta múlt volna, törölte volna a meghívást. – Kínos és helytelen Magyarország viselkedése az ukrán háborúban – írta. Szerinte azért is veszélyes a magyar hozzáállás, mert arra hivatkozással más tagállamok, például a németek is próbálják kikerülni az energetikai szankciókat.

 

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.