Újraindítja a Moszkvicsok gyártását Oroszország

Újraindítja a Moszkvicsok gyártását Oroszország

ALEKO M-2145 (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két évtized után Oroszország újraindította a Moszkvicsok gyártását egy Moszkva melletti autógyárban, amely korábban a francia Renault üzeme volt. Erről a Reuters hírügynökség számolt be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium közlése alapján. Mint írták, az első járművek még idén decemberben legördülhetnek a futószalagról. Emlékeztettek, hogy a Renault májusban adta el a gyári részesedését az orosz államnak feltehetően egy rubelért.

Mivel ebben az évben 600 Moszkvicsot terveznek gyártani, így ez bizonyosan nem változtat az ágazat idei rossz kilátásain. Az újonnan forgalomba helyezett gépkocsik száma várhatóan az egymilliót sem fogja idén elérni Oroszországban. 
Ez azokkal az Oroszország elleni szankciókkal van összefüggésben, amelyeket a Nyugat vezetett be, miután Moszkva februárban megtámadta Ukrajnát.

Később évente 100 ezer új Moszkvicsot raknának össze az üzemben, ezek egy része elektromos jármű lenne. A hírügynökség forrásai szerint a Moszkvicsok a kínai JAC autógyár konstrukciója alapján készülnének.

Az autógyár a felfuttatása után mintegy 40 ezer embernek adhat munkát.