Újraindult a forgalom a reggel felrobbantott Krími hídon

Újraindult a forgalom a reggel felrobbantott Krími hídon

A Krími híd tüzének oltásához repül egy helikopter Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti híd szerkezete is megsérült (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részlegesen újraindulhatott a forgalom a szombat reggel egy teherautó által felrobbantott Krími hídon – közölték szombat késő délután az orosz hatóságok. A brit közszolgálati BBC szerint a megsérült és a detonáció miatt a vízbe csúszott úttestelem még mindig használaton kívül van. A hídon egy teljes átvizsgálás után egyelőre csak gépjárművek és buszok közlekedhetnek a megsérült sáv mellett egy sávon, a teherautók és kamionok csak a közeli kompállomást használva vízi úton kelhetnek át.

Az Oroszország szárazföldi részét a Krím-félszigettel az Azovi-tenger fekete-tengeri kijárójánál összekötő 19 kilométeres híd az Ukrajnában harcoló orosz csapatok utánpótlásának fontos útvonala.

Az oroszok szerint a híd mellett futó vasútvonalon is újra lehet közlekedni. Az első hírek szerint 3 halálos áldozattal járó robbantásban egy akkor ott haladó, és üzemanyagot szállító orosz szerelvény is kigyulladt, és az esetről beszámoló videókban az égett igen látványosan.

– Oroszország stratégiailag a korábbiaknál súlyosabb helyzetben van – állítja a BBC-nek Samuel Ramani. A Putyin háborúja Ukrajnában című könyv szerzője a Krími híd stratégiai fontosságáról beszélt a brit közszolgálati adónak. Az átkelő teljes megsemmisítése nagyon komoly fejfájást okozna Moszkvának, ugyanis azon át látják el a Herszon környékén állomásozó mintegy 20 ezer fős orosz katonai egységeket élelemmel és munícióval. Amennyiben a híd használhatatlan lenne, ez azt is jelentené, hogy a Krímben és attól északra Ukrajna területén harcoló orosz egységeket csak tengeri úton, kompokkal lehetne evakuálni.

Hogy a dolgok nem épp a legjobban mennek orosz inváziós oldalról Ukrajnában, azt az is jelezheti, hogy Moszkva új parancsnokot nevezett ki az ukrajnai hadműveletek vezetésére. Szergej Szurovikin tábornok korábban a szíriai orosz erők vezetője és az orosz légierő parancsnoka is volt, előbbiért megkapta az Oroszország Hőse kitüntetést – írja az MTI. Egy nyári jelentésében a minisztérium az Ukrajna déli részén harcoló erők parancsnokaként említette. Bár hivatalosan soha nem jelentették be, az orosz média szerint az ukrajnai hadműveletet eddig Alekszandr Dvornyikov irányította, aki 2015-ben és 2016-ban Szíriában vezette az orosz csapatokat.

Az orosz nyugati katonai körzet élén múlt héten történt személycsere: Alekszandr Zsuravljov vezérezredes helyére Roman Berdnyikov vezérőrnagyot nevezték ki.