Az oroszok már az ellentámadástól tartanak, ürítik ki a bankautomatákat

Az oroszok már az ellentámadástól tartanak, ürítik ki a bankautomatákat

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmû egyik tárolójáról a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz erők a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodarból dokumentumokat, számítástechnikai eszközöket és egyéb eltulajdonított ingóságokat visznek ki, a városban nem működnek az üzletek és a gyógyszertárak, üresek a benzinkutak és az ATM-ek – közölte Dmitro Orlov, az orosz megszállás alá került város törvényesen megválasztott ukrán polgármestere egy rádióinterjúban. „Az oroszok az orvosi részlegből elvittek minden felszerelést, számítógépeket, dokumentációt, és felszámolták az útlevélirodát is, amelyet az adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó központban rendeztek be" – mondta a városvezető az ukrán Szabadság Rádiónak.

Szavai szerint nem működik az internet Enerhodarban, az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak zárva vannak, valamint a benzinkutak és a bankautomaták is üresek. Hozzátette, hogy a megszálló hatóságok több napja folyamatosan viszik ki a városból a dokumentációikat, tartva az ukrán fegyveres erők ellentámadásától.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy május 7-én Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója azt mondta, a zaporizzsjai atomerőmű környékén egyre veszélyesebb a helyzet, a NAÜ szakértői rendszeresen hallanak ágyúzást. Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye megszállt területeinek élére kinevezett orosz kormányzó vasárnap közölte, hogy az orosz hatóságok 1679 embert, köztük 660 gyereket telepítettek ki az atomerőmű környékéről.

(MTI)