Az EU-ba érkező menekültek fele gyerek, Zelenszkij szerint ukrán polgármestereket végeztek ki – percről percre

Az EU-ba érkező menekültek fele gyerek, Zelenszkij szerint ukrán polgármestereket végeztek ki – percről percre

Orosz katonák a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án. Az orosz csapatok által blokád alá vont kisváros lakóépületeinek 85 százaléka megsemmisült a harcokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.

Fotó: Szergej Ilnyickij / MTI/EPA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, kattintson friss cikkünkre a keddi nap eseményeiért!!

• Oroszország korlátozná a „barátságtalan országok” állampolgárainak beutazását
• Az orosz katonák több elrabolt ukrán polgármestert is megöltek, állítja Zelenszkij ukrán elnök
• Kreml: Kedden folytatódhatnak a béketárgyalások
• Sajtójelentések szerint egy kisebb mérgezés áldozata lehetett Roman Abramovics és két ukrán tárgyaló
• Az amerikai hírszerzés szerint „környezeti” tényező és nem mérgezés miatt lett beteg Abramovics, az ukrán elnök tanácsadója pedig „spekulációnak” minősítette a vádat  
• Az ENSZ szerint több mint 4 millió ember menekült el Ukrajnából az orosz invázió kezdete óta
Vasárnapi közvetítésünket itt olvashatja

23:05: Az ukrán delegáció hétfő este megérkezett Isztambulbajelentette török beszámolók nyomán az orosz állami ITAR–TASZSZ hírügynökség. A delegáció gépe az Atatürk nemzetközi repülőtérre érkezett meg.

23:04: A Bloomberg amerikai hírügynökség felfüggeszti tevékenységét Oroszországban és Belaruszban – jelentette sajtóbeszámolók nyomán az orosz állami ITAR–TASZSZ hírügynökség. Beszámolók szerint egyúttal blokkolni fogják az orosz fogyasztók hozzáférését a hírügynökség anyagihoz.  

22:34: Mondd meg neki, hogy a szemétbe dobtam – állítólag a brit The Times napilap szerint ezt üzente Roman Abramoviccsal Volidimir Zelenszkijnek Vlagyimir Putyin. Abramovics a brit lapnak azt állította, átadta Putyinnak Zelenszkij kézírásos feljegyzését, amelyben felvázolta, hogy Ukrajna milyen feltételekkel kíván véget vetni a háborúnak. És Putyin erre reagált a fentebb jelzett módon.

22:30: Kijev legambiciózusabb célja az Oroszországgal közelgő, kedden kezdődő törökországi tárgyalásokon, hogy megállapodjanak a tűzszünetről – jelentette ki az ukrán külügyminiszter. A pánarab al-Dzsazíra hírtelevízió által is idézett Dmitro Kuleba az ukrán köztévében arról beszélt, a minimumprogram humanitárius kérdések lesznek, a maximum pedig a tűzszünetről szóló megállapodás.

22:25: A török elnöki szóvivő szerint az oroszok Krímmel és a Donbasz régiójával kapcsolatos követelései, azaz, hogy előbbit ismerjék el Oroszország részeként, míg utóbbit függetlenként, eltúlzottak és nem realisztikusak. Ibrahim Kalin erről a CNN riporterének, Becky Andersonnak beszélt egy vasárnap rögzített interjúban. „Ezek kritikus pontok az ukránok számára a Krím-félszigeten és a Donbaszban, ahonnan nem lenne visszaút, és jogosan kritikusak, mert közvetlenül Ukrajna területi integritására és szuverenitására vonatkoznak. Mi nem ismertük el a Krím annektálását, mint ahogy a világ többi része, még Kína sem. (…) Nekik [az oroszoknak] tényleg más ötletekkel kellene előállniuk” – közölte a szóvivő. Kalin szerint Zelenszkij készen áll a találkozásra Putyin, Putyin elnök mondott eddig nemet. „Hisszük, hogy csak e találkozással érhet véget ez a háború” – véli Erdogan elnök szóvivője.

21:36: Nem kérek bocsánatot érte – így reagált Joe Biden a hétvégén elhangzott, Putyin kapcsolatos „nem maradhat hatalmon” megjegyzésére. Az amerikai elnök először szólalt meg az ominózus varsói beszéde óta, ahol az orosz elnököt „mészárosnak” nevezte, majd Putyinról beszélve kijelentette: „Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”. Kemény szavai nagy felzúdulást váltottak ki, az amerikai diplomácia, élén Antony Blinken külügyminiszterrel, nem győzte elvenni Biden szavainak élét. Az amerikai elnök elvileg belügyekkel kapcsolatban beszélt a Fehér Házban, ám nem lehetett nem kitérnie a szombati beszédében elhangzottakra.

A CNN szerint Joe Biden amerikai elnök kijelentette, nem vonja vissza kijelentését, miszerint Vlagyimir Putyin elnök nem maradhat hatalmon. „Nem tekintek vissza” – mondta Biden, hangsúlyozva, hogy nem politikai változást hangoztatott, hanem az aznapi érzelmei alapján fejtette ki a véleményét Varsóban. „Az erkölcsi felháborodásomat fejeztem ki Putyin viselkedése és ennek az embernek a tettei miatt, miután azoktól a családoktól érkeztem (a beszédemre)” – közölte hétfőn az amerikai elnök, utalva a varsói ukrán menekülteknél tett látogatására is.

21:19: Benyújtották parlamenti szavazásra Ukrajnában az oroszbarát politikai pártok betiltását lehetővé tevő törvénytervezetet – írja a Kyiv Independent hírportál. A várhatóan elfogadásra kerülő jogszabály egy párt betiltását javasolja, ha az Oroszországot és Oroszország Ukrajna elleni háborújában részt vevő csatlósait támogatja, vagy polgári konfliktusnak nevezi, netán tagadja az orosz megszállást. A tervezet szerint az ilyen párt vagyonát az állam el is kobozhatja.

21:11: Az orosz légierő két ukrajnai megyében is bizonyíthatóan kazettás bombát használt – állítja az ukrán főügyész. Az Ukrajinszka Pravda hírportál által idézett Irina Venediktova szerint Odesszában és Herszonban is bevetettek ilyen lőszert. Az ENSZ még március 11-én tájékoztatott arról, hogy kazettás bombákat vetettek be az oroszok három ukrajnai városban, így Doneckben, Harkivban és Vuhledárnál. Előbbi két település önkormányzata is jelentett hasonlókat, akárcsak a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet, amely szerint az oroszok NYikolajevnél is ilyen muníciót alkalmaztak. A magából sok apró, akár több száz robbanó lőszert kilökő kazettás lőszerek betiltása hosszú évek óta komoly vita tárgya. Tizennégy éve, 2008-ban Dublinban 107 ország fogadott el erre vonatkozó nemzetközi tilalmi egyezményt, ám ezt többek között az Egyesült Államok, Oroszország és Kína sem írta alá. Magyarország a kormány javaslatára elfogadota a tiltó szabályozást.

20:58: Szombaton ismét ágyúztak egy neutronforrású nukleáris létesítményt Harkivban, ami súlyosan megsérült – közölte az ukrán nukleáris létesítményeket felügyelő állami szerv (SNRIU). A szervezet arról tájékoztatott, hogy nem tudja felmérni a kár mértékét, illetve a nukleáris- és sugárbiztonságra gyakorolt ​​hatását, mivel a térségben zajló heves harcok zajlanak. A létesítmény a harkivi Fizikai és Technológiai Intézet része, és radioizotópokkal kapcsolatos kísérleti kutatásokat végeznek ott orvosi és ipari célokra. A létesítményt a hónap elején korábban is ért orosz lövedék.

20:45: Bonyolódik az Abramovics-féle feltételezett mérgezés ügye. Miután a Bellingcat és a Wall Street Journal közölte, az orosz oligarcha mellett két ukrán tárgyaló is mérgezés áldozata lehetett, az ukrán elnök egyik vezető tanácsadója, Mihajlko Podoljak a Hromadszke hírtelevíziónak nyilatkozva „spekulációnak” minősítette a vádat, hozzátéve, hogy minden ukrán tárgyaló jelenleg is „a szokásos módon dolgozik”. Az ügy részleteit ide kattintva olvashatják! >>>

20:35: Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn megerősítette, hogy holnap, azaz március 29-én kedden találkoznak személyesen egymással az orosz és ukrán tárgyalók Isztambulban – jelentette az orosz állami ITAR–TASZSZ hírügynökség. Emlékezetes, vasárnap volt némi kavarodás miután az ukránok arról tájékoztattak, hogy már ma élőben egyeztetnek, míg az oroszok keddről beszéltek. A nap folyamán már Moszkva megerősítette a tárgyalások kezdését, amit így már a török fél is megerősített. A két egyébként korábban hangsúlyozta, a személyes egyeztetések között online folyamatosak a tárgyalások az oroszok és az ukránok között.

20:15: Egy ismeretlen személy 106 ezer dollárért egy aukción eladta az ismert és titokzatos brit graffitiművész, Banksy talán egyik legismertebb művét, a 2005-ös háborúellenes CND Soldier című alkotást, és az ebből befolyó összeget egy kijevi gyerekkórháznak adományozta – jelentette a BBC.

19:35: Az Európai Unióba érkező ukrajnai menekültek fele gyerek – közölte az Európai Bizottság belügyekért felelős biztosa. Az amerikai CNN hírtelevízió által is idézett Ylva Johansson szerint eddig 3,8 millióan érkezte az EU területére. (Az ENSZ korábban arról tájékoztatott, hogy az Ukrajnát elhagyók száma átlépte a 4 milliót.) A tájékoztatás szerint jelenleg napi 40 ezren érkeznek Ukrajnából az EU területére, ami a korábbi csúcsidőszakban napi 200 ezer fő volt naponta. A svéd biztos szerint eddig 800 ezren folyamodtak ideiglenes menekültügyi védelemért az EU-ban.

19:23: Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna orosz inváziója miatt bezárta moszkvai és minszki irodáitjelentette az orosz állami ITAR–TASZSZ hírügynökség. Az EBRD szerint a lépés elkerülhetetlen a két ország lépései miatt. Oroszország 1992 óta tagja az EBRD-nek, a bank egyébként még 2014-ben leállította az orosz projektekbe történő befektetéseit, miután az EU és az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta Oroszországot. 

19:15: Újabb részletek láttak napvilágot a felek között közvetíteni próbáló orosz oligarcha, Roman Abramovics feltételezett kijevi mérgezésével kapcsolatban. A brit The Guardian napilap budapesti tudósítója, Shaun Walker arról írt egy Twitter-bejegyzésében, hogy oligarcha több órára is elvesztette a látását, és ezt követően Törökországban kezeltette magát. A mérgezés tényét Abramovics szóvivője is megerősítette, hozzátéve, hogy az már hetekkel ezelőtt történt, az oligarcha azóta jól van, és töretlenül azon dolgozik, hogy sikerüljön békét kötnie a feleknek.  

 

19:05: Humanitárius tűzszünetre törekszik Oroszország és Ukrajna között az ENSZ, mivel a polgári áldozatok száma egy hónappal az oroszok inváziója után tovább emelkedik – közölte Antonio Guterres. A France24 hírcsatorna által idézett ENSZ-főtitkár azt mondta újságíróknak, hogy felkérte a világszervezet humanitárius ügyekért illetékes vezetőjét, Martin Griffithst, hogy „azonnal vizsgálja meg az érintett felekkel az ukrajnai humanitárius tűzszünet lehetséges feltételeit és lehetőségeit”.

18:59 A G7-országok vezetői egyhangúan megtagadták, hogy rubelben fizessék ki a felvásárolt orosz energiahordozókat – jelentette be hétfőn délután Robert Habeck német energiaügyi miniszter. Habeck szerint az orosz követelés az élő szerződések egyértelmű megszegését jelentené, épp ezért arra kérik az érintett energiaipari cégeket, hogy ne engedjenek Putyin követelésének. Vlagyimir Putyin a múlt héten szólította fel rubeles fizetésre Oroszország barátságtalan államoknak nyilvánított üzletfeleit, hogy  így erősítse meg az ukrajnai háború miatt megtépázott orosz fizetőeszközt. A G7 -ek tagjai: Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Japán, az Egyesült Államok és Kanada (BBC)

18:44 Több mint száz civil halt meg Kijevben az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete óta, közülük négyen gyerekek voltak. Tizenhat gyerek pedig megsebesült, őket jelenleg kórházban ápolják – mondta a BBC-nek Vitalij Klicsko, az ukrán főváros főpolgármestere. Az egykori sztárbokszoló szerint a bombázások és rakétatámadások 82 emeletes épületet semmisítettek meg.

18:26 A Bellingcat megerősítette, hogy a március 3-ról 4-re virradó éjszaka az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokon részt vevő delegáció három tagja vegyi fegyverrel való mérgezésre utaló tüneteket tapasztalt, az egyikük Roman Abramovics orosz oligarcha volt – írja a a 444.hu.

Ugyanerről számolt be Wall Street Journal is: mint írták, az  ukrán fővárosban tartott találkozó után Abramovicsnak és az ukrán küldöttség legalább két magas rangú tagjának olyan tünetei jelentkeztek, mint a szemkivörösödés, az állandó és fájdalmas könnyezés és hámsérülés az arcbőrükön és a kezükön. A lap forrásai a feltételezett támadásért a moszkvai keményvonalasokat hibáztatták, akik szerintük a háború befejezéséért folytatott tárgyalásokat akarták szabotálni. Egy, Abramovicshoz közel álló személy azt mondta, nem világos, hogy ki célozta a csoportot.

18:18 A Kremlben, de a Putyinhoz közeli tisztviselői körben is vannak ügynökeink – büszkélkedett el Kirill Budanov dandártábornok, az ukrán védelmi hírszerzési ügynökség vezetője a Coffe or Die amerikai katonai szaklap újságírójának nyilatkozva. Budanov szerint az ukrán hírszerzés katonai, kereskedelmi és politikai vonalon is rengeteg használható információt gyűjtött Moszkva háborús terveiről,  így már tavaly november sejtették, milyen lépésekre készül az orosz haderő, és ennek is köszönhető, hogy Vlagyimir Putyin villámháborús terve gyorsan elbukott.. A dandártábornok szerint az ukrán ügynökök és kiberhírszerzők mélyre jutottak az orosz katonai tervek és védelmi rendszerek megismerésében. Mintegy bizonyítékként hozzátette: a bergyanszki katonai kikötő ellen indított rakétacsapás eredményessége is a hírszerzés munkáját dicséri.

Az ukrajnai kikötőt orosz csapatok foglalták el – Budanov szerint az ukránok gondosan kiszámolták a megfelelő pillanatot, és pont akkor mértek rakétacsapást egy orosz partraszálló hajóra, amikor hadihajóra üzemanyagot és lőszert szállító teherautók érkeztek.

17:45 Felfüggesztette működését a Novaja Gazeta című független orosz lap – közölte a szerkesztőség hétfőn a Telegramon. „Újabb figyelmeztetést kaptunk a Roszkomnadzortól (az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelettől). Ezt követően felfüggesztjük az újság online és papír alapú változatát, közösségimédia-tevékenységét az Ukrajna területén zajló különleges hadművelet befejezéséig” – áll a szerkesztőség közleményében. Oroszországban jelenleg tilos háborúnak nevezni az Ukrajna ellen indított háborút,  az elvárt kifejezés „a különleges hadművelet”.

Az Ukrajna elleni háború kezdete, vagyis február 24. óta a korábbinál is nagyobb nyomás nehezedik az orosz hivatalos fősodorhoz nem tartozó, a Kreml politikáját bíráló médiumokra. A hónap elején betiltották az Eho Moszkvi rádióállomást és a Dozsgy online televíziót, emellett blokkolták a hozzáférést több külföldi állami műsorszolgáltató, így a BBC, az Amerika Hangja, valamint a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió honlapjához.

Hétfőn az orosz igazságügyi minisztérium a német Deutsche Wellét is felvette a külföldi ügynöknek minősített médiaszervezetek listájára. A Roszkomnadzor vasárnap megakadályozta, hogy a Kommerszant, a Novaja Gazeta és a Dozsgy leközölhesse az első interjút, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború kezdete óta az orosz médiának adott (MTI).

17:33 Közel ötezer halálos áldozata is lehet Mariupol orosz ostromának – állítja a település polgármesterének szóvivője. Közlése szerint a dél-ukrajnai város épületeinek 90 százaléka megrongálódott, 40 százaléka meg is semmisült a hetek óta tartó, civil létesítményeket célzó bombázásokban. A túlélők pincékben húzzák meg magukat, ahol víz és élelem nélkül szenvednek, a holttesteket pedig össze sem lehet gyűjteni az utcákról a folyamatos támadások miatt.

Az orosz haderő hetek óta lövi, de egyelőre nem tudta elfoglalni a várost: szakértők szerint Mariupol egy orosz katonai folyosó része lenne, amellyel az elfoglalt Krím-félszigetet és az oroszbarát szakadárok kezén lévő Doneck és Luhanszk megyéket kapcsolnák össze – írja a Sky News.

17:26 Visszaszerezték Irpinyt az ukrán erők – közölte a Kijev melletti város polgármestere, Olekszandr Markusin. Irpiny a kijevi agglomeráció része volt, és az utóbbi egy hónapban az orosz megszálló erők kiemelt célpontjának számított, a települést számtalan légicsapás és tüzérségi támadás érte. Markusin szerint jelenleg a város teljes megtisztítására van szükség; Irpinyben rengeteg a sebesült orosz katona, akik vagy megadják magukat, vagy meghalnak majd. A polgármester hozzátette, az ukrán győzelem azt is jelenti , hogy a közeljövőben még erősebb orosz ostromra számíthatnak (Guardian)

16:36 Oroszország már dolgozik azon, hogy korlátozza a barátságtalan országok polgárainak beutazását. Ez kiterjed az összes EU-tagállam, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok minden állampolgárára – jelentette be hétfőn egy tévéműsorban Szergej Lavrov külügyminiszter (Guardian).

16:19 Az Európai Bizottság a befektetői állampolgársági, úgynevezett aranyútlevél-, illetve aranyvízum-programok megszüntetésére szólította fel a tagállamokat. Emellett javasolták az orosz és fehérorosz állampolgárok uniós állampolgárságának felülvizsgálatát, illetve az orosz és fehérorosz állampolgároknak uniós beutazást biztosító vízumok visszavonását javasolta – jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

Ajánlásában az uniós bizottság kijelentette: „nagyon fontos, hogy minden tagállam, mely még mindig működtet befektetői állampolgársági programot, ezt azonnal megszüntesse. Ezek a rendszerek nem egyeztethetők össze a lojális együttműködés elvével és az uniós polgárság EU-szerződésekben rögzített fogalmával”. Az Európai Bizottság szerint a befektetői letelepedési programok biztonsági, pénzmosási, adókijátszási és korrupciós kockázatokat jelentenek a tagállamok és az EU egésze számára (MTI).

16:02 Közel tizenhétezer orosz katona vesztette már életét az Ukrajna ellen indított háborúban –jelentette be hétfőn Twitter-oldalán az ukrán védelmi minisztérium. A tárca rendszeresen közöl konkrét vagy becsült számokat az oroszok elleni harc eredményeiről, ám ezeket az adatokat más forrásból nem lehet megerősíteni. A most közölt szám 400-al több, mint a vasárnapi összesítés.

 

Magyarország 2012 és 2017 között működtette az azóta felszámolt letelepedési kötvényprogramot, amiben közel 20 ezer, zömében kínai, szír, orosz és ukrán állampolgár szerzett magyar letelepedési vagy tartózkodási engedélyt, fejenként 250-300 ezer euróért., az állam pedig 2,5 százalékos kamatot fizetett a kötvények után.

15:43 Törökországban és az Egyesült Arab Emirátusokban vásárolnak ingatlant a dúsgazdag oroszok, hogy kikerüljék a háború miatt kirótt nemzetközi szankciókat – írja a Reuters, több ingatlanos cég beszámolójára hivatkozva. A hírügynökség megszólaltatta az isztambuli Golden Sign (Arany Jel) ingatlanügynökséget, akik naponta 7-8 ingatlant adnak el orosz ügyfeleknek. „Készpénzben fizetnek, bankszámlát nyitnak Törökországot, vagy egyszerűen aranyat hoznak magukkal” – mondta a Reutersnek a Golden Sign társalapítója, Gul Gul.

15:31 Az orosz erők által elrabolt ukrán polgármesterek közül többet holtan találtak meg – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Economist című brit lapnak. Az interjút az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézte hétfőn.

„Elrabolják városaink polgármestereit. Néhányukat megölték. Néhányukat nem találjuk. Néhányukat már megtaláltuk holtan” – idézte az elnököt a hírportál. Zelenszkij ugyanakkor azt nem árulta el, kik azok a polgármesterek, akiket már holtan találtak. Hozzátette, hogy az orosz megszállók lecseréltek néhány polgármestert Ukrajnában. Szavai szerint az orosz hadsereg ugyanazokat a módszereket alkalmazza az általa most elfoglalt ukrajnai területeken, mint 2014-ben a Donyec-medencében. (MTI)

15:12 Kivonul a Heineken Oroszországból – ezt hétfőn jelentette be a holland tulajdonú mamutvállalat. A cég, ami korábban csak az új fejlesztések és az Oroszországba irányuló export leállítását ígérte, 400 millió eurót veszít a teljes távozással. Mint közleményükben jelezték, orosz érdekeltségük nem fenntartható a jelenlegi körülmények között. A Heineken az első nemzetközi sörmárka, ami végleg elhagyja az orosz piacot: bejelentésük ugyanakkor erős nyomást jelent dán konkurensükre, a Carlsbergre is, ami a legnagyobb orosz sörgyárat, a Balticát üzemelteti. (Reuters)

15:00 Az, hogy a G7 országok elutasítják azt a moszkvai követelést, hogy csak orosz valutában fizessék meg a gázt, mindenképp az ellátás leállását fogja eredményezni – nyilatkozta a RIA hírügynökségnek egy orosz politikus, akit közelebbről nem neveztek meg. Mint ismert, Vlagyimir Putyin a múlt héten jelentette be, hogy az Oroszországgal „barátságtalan” országok csak rubelben fizethetnek az energiahordozóért. Ezt követően pedig utasította az orosz jegybankot, hogy dolgozzon ki egy eljárást a tranzakció lebonyolítására. A G7 országok ugyanakkor jelezték, hogy a követelést elfogadhatatlannak tartják. (SKyNews)

14:40 Oroszország „nem fél” egy interjútól, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök adott a független orosz médiának – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn a CNN-nek. A Roszkomnadzor orosz médiafelügyelet óva intette vasárnap az orosz hírügynökségeket attól, hogy sugározzák vagy terjesszék Zelenszkij és független orosz újságírók egy csoportja közötti interjút. – Nem félünk – mondta Peszkov azon CNN riporterének azon kérdésére, hogy Oroszország vagy a Roszkomnadzor mitől fél. – Vannak érvényben törvényeink, és nagyon fontos, hogy ne tegyünk közzé olyan információkat, amelyek e törvények megsértését jelentenék – tette hozzá Peszkov.

Az orosz médiaviszonyokkal kapcsolatos hír, hogy felfüggeszti működését az orosz Novaja Gazeta. Ezt a The Guardian cikke szerint a lap főszerkesztője, Dmitrij Muratov jelentette be, aki tavaly kapott Nobel-békedíjat. Mindez azután történt, hogy az újság megkapta második hivatalos figyelmeztetését a Roszkomnadzortól. A Roszkomnadzor szerint a Novaja Gazeta nem jelölte meg az egyik történetében „külföldi ügynökként” emlegetett nem kormányzati szervezetet az orosz jogszabályoknak megfelelően.

14:33 Az ukrán légi felderítő egység, az Aerorozvidka által a közösségi médiában közzétett felvételek szerint az ukrán csapatok támadást hajtottak végre egy 40 mérföldes orosz páncélozott járműoszlop ellen Kijev mellett – írja a The Guardian. Az egység parancsnoka, Jaroszlav Honchar alezredes elmondta, hogy a 30 drónkezelőből és különleges erőkből álló kis csapat ez éjszakai rajtaütés során meg tudta állítani az oszlop előrenyomulását. Az állítások minden részletét eddig nem ellenőrizték független forrásokból, de amerikai védelmi tisztviselők szerint az ukrán támadások hozzájárultak a páncélososzlop leállításához. Az ukrán erők által közzétett légi harci felvételek mennyisége igazolja a drónok fontosságát az ellenállásukban.

14:01 Harkiv katonai parancsnoka, Oleh Szinegubov az Ukrán Pravdának azt mondta, hogy az orosz csapatok 59 tüzérségi lövedékkel támadták a várost és környékét, és az oroszok ezúttal is bevetettek kazettás bombákat, amik sértik a nemzetközi jogot. A Telex által idézett cikk szerint Szinegubov azt is elmondta, hogy vasárnap összesen 200-szor lőttek a térségre. Harkiv egyes részein ellentámadásba lendültek az ukrán csapatok, és vannak olyan falvak, amelyeket megtisztítottak az oroszoktól.

13:39 Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója a Telegramon osztott meg egy videófelvételt, amelyen állítólag egy orosz vadászgép füstölgő roncsa látható, a gépet a közlés szerint az ukrán erők lőtték le. A Pravda Gerascsenko által bemutatott felvételt az Az Ukraine Weapons Tracker Twitter-fiókja is átvette, az oldal a katonai felszerelések ukrajnai használatát és elfogását figyeli. A Twitter-oldalon azt írják: az ukrán fél azt állítja, hogy március 24-én a kelet-ukrajnai Izium közelében lőttek le egy Szu-35-ös orosz sugárhajtású vadászgépet. Közölték továbbá, hogy a pontos típust nem tudták beazonosítani, de állításuk szerint a pilóta túlélte a gép megsemmisülését. A posztot közlő Sky News nem tudta ellenőrizni a felvétel eredetiségét és az állítások igazságtartalmát.

 

13:17 A háború eddig 564,9 milliárd dollárba került Ukrajnának az infrastruktúrában okozott károk, a gazdasági növekedés elmaradása és egyéb tényezők miatt – közölte az ország gazdasági minisztere. Julija Szviridenko elmondta, hogy mintegy 8000 kilométer út és 10 millió négyzetméternyi lakóház sérült vagy semmisült meg a harcok következtében. (The Guardian)

13:12 Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök akkor találkozhat, ha közeledik a két fél álláspontja a kulcsfontosságú kérdéseket illetően – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szerb sajtónak hétfőn Moszkvában. Az MTI tájékoztatása szerint a külügyminiszter azt mondta, az elhamarkodott találkozó kontraproduktív lenne. Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy az orosz-ukrán tárgyalások kedden Isztambulban folytatódnak. – Nemcsak látszatmegegyezés kell, mint amilyet Minszkben kötöttek, hanem eredmények kellenek – hangsúlyozta, megjegyezve: Moszkva legfontosabb célja az, hogy abbamaradjon az öldöklés Donbaszban, amiről a nyugati nyilvánosság hallgat, és nem emelt szót akkor, amikor több ezer civil halt meg a bombázások következtében.

12:59 Ukrajna védelmi miniszterhelyettese hétfőn azt mondta, hogy az orosz erők korridort próbálnak létrehozni az ukrán főváros körül, hogy elzárják az ellátási útvonalakat, miközben Kijev külvárosai körül folytatódnak a harcok – közölte a CNN. Hanna Maliar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese a televízióban közölte, Kijev védelme folytatódik, amelyben a szárazföldi erők, a légvédelem, a különleges műveleti erők vesznek részt, de a kijevi civilek is nagyon aktívak a védelmében. – Nagyon nehéz az ellenségnek, de őszintén kell beszélnünk: az ellenség mégsem hagy fel a Kijev elfoglalására tett kísérletekkel. Mert Kijev elfoglalása lényegében Ukrajna elfoglalását jelenti. Ez a céljuk – fogalmazott.

A kijevi regionális katonai adminisztráció hétfői közleménye szerint a nyugati elővárosok, Bucsa, Irpin, Hosztomel és Makariv térsége továbbra is a harcok fő színhelye, de ezek mellett a Zsitomir városától nyugatra eső területet és az oda vezető útvonalat, valamint Vishorodtól északra fekvő részt továbbra is bombázzák az orosz erők. – Az elmúlt 24 órában több mint 40 olyan eset történt, amikor orosz csapatok lövöldöztek lakótelepekre és szociális infrastruktúrára – áll a közleményben. A CNN csapata vasárnap Novi Petrivcsiben, a Vishorodtól északra fekvő településen járt, és első kézből látta az orosz tüzérség által okozott károkat. Több ház teljesen megsemmisült. A lakosok és a helyi hatóságok csaknem napi robbanásokról számoltak be a környéken.

12:13 Kedden Törökországban megkezdődhetnek a béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között – közölte a Kreml, amely jelezte: fontosnak tartják, hogy a tárgyalásokat négyszemközt folytassák le annak ellenére, hogy azok eddig nem haladtak előre. Vlagyimir Putyin orosz Tayyip Erdogan török elnök vasárnap telefonon megegyezett abban, hogy Isztambul legyen a házigazdája a tárgyalásoknak, amelyek Ankara reményei szerint tűzszünethez vezetnek Ukrajnában. Törökország közölte, hogy a tárgyalások már hétfőn megkezdődhetnek, de Dmitrij Peszkov , a Kreml szóvivője szerint ez nem valószínű, mivel a tárgyaló felek csak hétfőn érkeznek meg Törökországba. Peszkov újságíróknak elmondta, hogy nem történt előrelépés Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lehetséges találkozóját illetően. A Reuters jelentése szerint azt is elmondta, hogy a tárgyalások eddig nem hoztak érdemi előrelépést vagy áttörést. (The Guardian)

11:52 A Kreml szóvivője közölte, hogy az orosz nyomozók megvizsgálják a közösségi médiában keringő videót, amely állítólag azt mutatja be, hogy az ukrán erők bántalmazzák az elfogott orosz katonákat. Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a videót, amely szerinte „szörnyű képeket tartalmaz”, jogilag értékelni kell, és felelősségre kell vonni azokat, akik részt vettek a kínzásban. Peszkov azt is elmondta, hogy aggodalomra adnak okot Joe Biden megjegyzései, miszerint Vlagyimir Putyin nem maradhat hatalmon. A Reuters jelentése szerint Moszkva továbbra is szorosan követni fogja Biden kijelentéseit. Az amerikai elnök szombati varsói nyilatkozata után közölte, hogy az Egyesült Államoknak nem áll szándékában megdönteni Putyin rendszerét. Az energiakérdésekről Peszkov elmondta, hogy Oroszország kidolgozza a gázexport rubelben történő kifizetésének elfogadását, valamint megfelelő időben meghozza a döntéseket, ha az európai országok megtagadják az orosz valutában történő fizetést. (The Guardian)

11:40 Oroszország úgynevezett „különleges katonai hadművelete” ellen felszólaló orosz aktivisták és újságírók otthonait rongálták meg Kreml-barát ismeretlenek – írja a BBC. Az érintettek ajtajaira fenyegető üzeneteket írtak, árulónak címkézbe a bent tartózkodó embereket. Szintén használták a Z betűt, amely Oroszország ukrajnai háborújának Kreml-barát szimbóluma. Az egyik esetben egy vezető orosz újságíró egy parókát viselő disznófejet fedezett fel a küszöbén, ajtajára pedig antiszemita matricát ragasztottak. Alekszej Venediktov, a moszkvai Eho rádió szerkesztője, mielőtt a megnövekedett orosz cenzúra miatt abbahagyta a sugárzását, fotókat tett közzé a vandalizmusról, rámutatva egy antiszemita támadás iróniájára a „fasizmust legyőző országban".

11:22 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nemzete kapcsolata Kínával a valaha volt legerősebb szinten van – közölte a Reuters. Mint ismert, Kína egyike volt azoknak az országoknak, amelyek nem ítélték el az orosz inváziót Ukrajnában , és erősen bírálta a nyugati szankciókat, valamint azt a megindított kísérletet, hogy Oroszországot emiatt kizárják a G20-as nagy gazdaságok csoportjából. (The Guardian)

10:58: Orbán Viktor hibát követ el az Ukrajnát és Oroszországot érintő politikájával – mondta Marcin Przydacz, a lengyel védelmi minisztérium miniszterhelyettese a TVN24 lengyel csatorna vendégeként hétfő reggel a Gazeta Wyborcza szerint. A lengyel miniszter-helyettes szerinte a magyar kormány „rövidlátó” politikát folytat, és ez talán összefügg a választási kampánnyal is. Arról is beszélt, hogy ők Lengyelországban máshogy állnak az oroszokhoz, de Ukrajna irányába is másfajta politikát képviselnek. Hozzátette: mindenben ugyanakkor nem kell egyetérteni az EU-s partnerekkel és szövetségesekkel. „Néha vitáink vannak Németországgal is, és ebben az esetben Magyarországgal is” – mondta. (HVG)

10:50: Villámgyorsan terjed a világhálón egy CNN-tudósítás fotója. A hírtelevízió felvételen egy lembergi rakétatámadás helyszíne látható, és az egyik tűzoltó ruháján az Edmonton felirat olvasható. A fotelszakértők azonnal hírhamisítást, fake newst kiáltanak: lám, egy Kanadában készült robbanás/baleset képével hazudik a CNN, azt állítva, hogy az Ukrajnában, az orosz agresszió miatt történt. A valóság azonban sokkal prózaibb. Részletek itt>>>

10:26: Magyarország területére vasárnap az ukrán-magyar határszakaszon 4934 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 8781-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn. Részletek itt>>>

10:15: Az ukrán hatóságok Twitter-üzenetben közölték, hogy az ellenséges bombákkal eltalált Luck-i üzemanyagraktárban kitört tüzet kontrollálják – írja a Guardian.

10:11: Ukrajna nem tervez humanitárius folyosókat nyitni hétfőn a civilek evakuálására az ostromlott városokból, mert a titkosszolgálati jelentések az útvonalak mentén esetlegesen előforduló orosz „provokációkra” figyelmeztetnek – jelentette ki Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes ma reggel a Reuters hírei szerint.

10:07: Mariupol városa humanitárius katasztrófa küszöbén áll, ezért teljesen evakuálni kell – mondta Vadim Bojcsenko polgármester. Szerinte mintegy 160 ezer civil rekedt a városban áram nélkül. Huszonhat autóbusz várakozott a civilek evakuálására, de az orosz erők nem járultak hozzá, hogy biztonságban elvonulhassanak – mondta. „Az Orosz Föderáció játszik velünk” – mondta. Oroszország tagadja, hogy civileket célozna, és Ukrajnát okolja, amiért ismételten nem sikerült megállapodni a csapdába esett civilek biztonságos kimenekítéséről – írja az Al-Jazeera. 

10:04: „Békedíjat” adományoz Volodimir Zelenszkij az orosz piacokat elhagyó nemzetközi vállalatoknak – jelentette be az elnöki hivatal vasárnap. A távozó cégek „megérdemlik az ukránok és az emberek tiszteletét szerte a világon. Végül is a közöny és a hallgatás cinkosság” – mondta Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője. Jermak felszólította a többi vállalatot is, hogy „hozzák meg a megfelelő döntést”. „Lehetetlen támogatni a háborús bűnöket, megengedhetetlen, hogy háborús bűnösökkel kereskedjünk, és pénzt keressünk civilek meggyilkolásával” – mondta. (CNN)

09:50: Egy magas rangú ukrán tisztségviselő az ukrán és orosz küldöttségek törökországi tárgyalása kapcsán azt mondta, nem számít komolyabb áttörésre. „Nem hiszem, hogy a fő kérdésekben bármiféle áttörés lesz” – idézi Vadim Denisenko belügyminisztériumi tanácsadót az Al-Jazeera.

09:45: Tizenkettedik alkalommal szenvedtek vereséget az orosz erők a déli Csornobajvka városában, miután megpróbáltak elfoglalni a stratégiai fontosságú repülőteret – írja az Al-Jazeera egy ukrán elnöki tanácsadó tájékoztatása alapján. A csornobajvkai repülőtér az elfoglalt Herszon és az ostromlott Mikolajiv között Ukrajna ellenállásának szimbólumává vált, és több tucat mémet szült.

0940: A holland sörgyártó óriás, a Heineken bejelentette, hogy úgy döntött, hogy kiszáll oroszországi üzletéből, miután korábban már közölte, hogy , leállítja az új beruházásokat és az ottani exportot. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy a Heineken oroszországi tulajdona a jelenlegi környezetben már nem fenntartható és nem életképes” – áll a közleményben.

09:30: Az orosz bombázásban egy civil meghalt, egy másik pedig megsebesült a luhanszki régióban, Rubizsne városában – írja az Al-Jazeera. „Csalódást keltő reggeli hírek – az oroszok ismét ágyúzták Rubizsnét” – írta a Telegramon Szerhij Hajdaj, Luhanszk ukránok által ellenőrzött részének kormányzója.

08:56: Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint negatív következményekkel jár a globális élelmiszerpiacra az Ukrajna elleni orosz háború. Oroszország és Ukrajna a mezőgazdasági nyersanyagok és élelmiszerek jelentős termelői és exportőrei. A FAO előrejelzése szerint „a két országból származó gabona- és napraforgómag-export hirtelen és meredek visszaesésének lehetséges hatásait a 2022/2023-as mezőgazdasági szezonban csak részben tudják majd ellensúlyozni az alternatív források”. Számos más exportáló ország termelési és ellátási képességét korlátozhatják a magas termelési és ráfordítási költségek – áll a szervezet közleményében, amely szerint „az ebből eredő globális kínálati hiány az amúgy is emelkedő nemzetközi élelmiszer- és takarmányárakat 8-22 százalékkal növelheti”. Részletek itt>>>

08:50: Ukrajna elnöke vasárnap éjjeli videóüzenetében arról beszélt, hogy ragaszkodik országa területi integritásához, miután korábban azt sugallta, hogy kész a kompromisszumra az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokon. Zelenszkij az ukrán néphez intézett videobeszédében azt mondta, hogy a tárgyalások új fordulója jön Törökországban, és kormánya prioritásai változatlanok. „A tárgyalások prioritásai ismertek. Ukrajna szuverenitását és területi integritását nem lehet kétségbe vonni. És szükségesek hatékony biztonsági garanciák államunk számára” – mondta. „Célunk nyilvánvaló: a béke és az országunk normális életének mielőbbi helyreállítása.” Zelenszkij vasárnap orosz újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy Ukrajna hajlandó semleges státuszt felvállalni és kompromisszumot kötni a kelet-donbaszi régió státusával kapcsolatban a békemegállapodás részeként.

08:33: A Reuters hírügynökség szerint a kínai állami Sinopec Group felfüggesztette a tárgyalásokat egy jelentős petrolkémiai beruházásról és egy gázmarketing-vállalkozásról Oroszországban – írja az Al-Jazeera. A Reuters az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a felfüggesztésre a kínai kormány óvatosságra vonatkozó felhívására került sor, mivel az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók erősödnek. Az egyik forrás a Reutersnek elmondta, hogy a Sinopec azt tervezte, hogy együttműködik a Siburral, Oroszország legnagyobb petrolkémiai gyártójával, hogy új gáz vegyi üzemet építsenek Szibériában. A projektet azonban szüneteltetik, miután rájöttek, hogy a Sibur kisebbségi részvényesét és igazgatósági tagját, Gennagyij Timcsenkót a Nyugat szankcionálta – mondta a forrás.

08:20: A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közölte, hogy továbbra sem tud segélyt juttatni az ostromlott Mariupolba, mivel Oroszországnak és Ukrajnának garantálnia kell a biztonságos áthaladást.

07:40: Az elmúlt 24 órában nem történt jelentős változás az orosz erők elhelyezkedésében Ukrajnában – áll a brit védelmi minisztérium napi jelentésében. Hozzáteszik: a folyamatos logisztikai problémákat tetézi az orosz hadsereggel szembeni lendület és a morál hiánya, valamint az ukránok agresszív ellenállása. Hozzáteszik, hogy Oroszország délen, Mariupol város közelében szerezte meg a legnagyobb területet, ahol továbbra is heves harcok folynak – írja a BBC.

07:20: Az ukrán elnök aláírt egy törvényt vasárnap, amely bünteti azokat, akik beszámolnak a csapatok és katonai felszerelések mozgásáról, kivéve, ha ezt az információt bejelentette vagy jóváhagyta a katonai vezérkar. A törvény megszegőit 3-tól 8 évig tartó börtönbüntetéssel sújthatják. A törvény megtiltja „az Ukrajnának nyújtott nemzetközi katonai segítség irányára, mozgására, az Ukrán Fegyveres Erők vagy Ukrajna más katonai alakulatainak mozgására vagy bevetésére vonatkozó információk engedély nélküli terjesztését hadiállapot vagy vészhelyzet idején” – idézi az Ukrinform állami hírügynökséget az Al-Jazeera.

07:11: Az ukrán védelmi erők napi hadműveleti jelentésükben azt állítják, hogy öt orosz támadást sikerült visszaverniük Doneck és Luhanszk térségében, ahol két harckocsit, egy gyalogsági járművet és egy autót is megsemmisítettek. Arról is beszámoltak, hogy továbbra is visszatartják az orosz csapatokat, amelyek célja, hogy megszerezzék az irányítást Kijev város kulcsfontosságú útjai felett, és megpróbálják áttörni az ukrán védelmet északnyugatról és keletről. Az ukrán légierő közölte, hogy 4 repülőgépet, 1 helikoptert és 2 pilóta nélküli repülőt szedtek le. A jelentést közlő BBC hangsúlyozta, hogy az információkat nem tudta ellenőrizni. 

07:00: Online oktatással újranyitják a kijevi iskolákat hétfőn. Kijev polgármestere vasárnap jelentette be az újranyitást, hozzátéve, hogy a kurzusok „igazodni fognak a jelenlegi körülményekhez... különböző oktatási platformok felhasználásával”. „Ma fontos feladat, hogy a város éljen és dolgozzon még a hadiállapot ilyen nehéz körülményei között is – közölte Vitalij Klicsko polgármester Telegram-bejegyzésében. – Megpróbálnak megfélemlíteni minket. Ez nem fog menni!”

06:44: Az orosz erők állítólag a lakosság tiltakozása után elhagyták az általuk szombaton elfoglalt várost a csernobili atomerőmű mellett. A Reuters jelentése szerint Jurij Fomicsev polgármester egy internetes videóbejegyzésben azt mondta, hogy a csapatok elhagyták Szlavutics városát. Rövid időre a polgármestert is őrizetbe vették, elfogása ellen azonban több száz helyi ukrán tiltakozott, akik zászlókkal vonultak az utcára, és később szabadon engedték. A településen főleg a csernobili erőmű dolgozói élnek.

06:38: Az Oscar-gálán több sztár is kiállt Ukrajna mellett, a szervezők pedig egy perc néma csenddel és a színpad feletti kivetítőn és a közvetítésben megjelenő szöveggel kértek támogatást az ukránoknak. „Míg a film fontos lehetőség számunkra, hogy kifejezzük emberségünket konfliktusok idején, a valóság az, hogy Ukrajnában családok millióinak van szüksége élelmiszerre, orvosi ellátásra, tiszta vízre és segítségre. Az erőforrások szűkösek, és mi – együtt, globális közösségként – többre vagyunk képesek” – áll a közleményben.

06:33: Oroszország kénytelen volt kivonni erőit a kijevi térségből, miután súlyos veszteségeket szenvedett – közölte az ukrán hadsereg vezérkara. Közölték, hogy az orosz hadsereg két zászlóalját kivonták Fehéroroszországba, ami szerintük olyan egységek esetében jellemző, amelyek „jelentős veszteségeket szenvedtek”. Azt is megjegyezték, hogy jelentősen csökkent az egységek Oroszországból Ukrajnába vezénylésének intenzitása.

06:30: Civilek tízezrei rekedtek Csernyihivben, ahol az egy hónapja tartó heves harcok után gáz, folyóvíz és áram nélkül maradtak – írja a BBC a körbekerített városról.

06:10: „Nem” – ezt válaszolta Joe Biden amerikai elnök újságíróknak, amikor arról kérdezték, hogy tényleg rezsimváltást szorgalmaz-e.  Oroszországban. Ismert, szombaton Varsóban tartott beszédében azt mondta, Putyin „nem maradhat hatalmon”. Azóta a külügyminisztérium cáfolta, hogy ez azt jelentené, hogy megpróbálnák eltávolítani.

06:00: Az ukrán parlament Twitter-bejegyzése szerint eddig mintegy 63 milliárd dollárnyi kárt okoztak az ukrán infrastruktúrában az oroszok az invázió kezdete óta.

Címkék: ukrajnai háború