Ukrajna nyerésre áll a harkivi csatában

Ukrajna nyerésre áll a harkivi csatában

Ukrán tüzérek (Fotó: Defence of Ukrain/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Institute for the Study of War (Háborúkutatási Intézet) nevű agytröszt legfrissebb értékelése szerint Ukrajna valószínűleg meg fogja nyerni a Harkivért folytatott csatát. Az ukrán védők megakadályozták, hogy az orosz támadók bekeríthessék a várost, és ugyanúgy visszaverték őket a belváros közeléből, ahogy tették azt korábban Kijevnél.

Az ukrajnai háború egyéb friss fejleményei:

  • Az ukrán védők számos orosz támadást visszavertek a Donbasz-régióban. Ezzel súlyos veszteségeket okoztak az oroszoknak, a brit védelmi hírszerzés jelentése szerint. 
  • Zelenszkij ukrán elnök szerint nagyon nehéz tárgyalásokat folytatnak a mariupoli Azovsztal gyárban maradt sérültek kimenekítése érdekében, mivel az oroszok folyamatosan lövik a komplexumot.
  • Oroszország felfüggesztette az áramszállítást Finnországnak, mert egyre nő a feszültség a két ország között, Finnország tervezett NATO-csatlakozása miatt. Eközben Biden amerikai elnök támogatásáról biztosított a finneket és a svédeket, hogy maguk döntsenek a jövőjükről.
  • Ukrajnában megkezdődött az első orosz háborús bűnnel (egy fegyvertelen 62 éves biciklista megölésével) vádolt katona tárgyalása.
  • Grúzia (Georgia) szakadár régiója, Dél-Oszétia július 17-én tart népszavazást az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Oroszország Abháziával együtt függetlenként ismeri el a területet, és katonákat állomásoztat ott.
  • Az ukrán védelmi miniszter bejelentette, Olekszij Reznyikov bejelentette, hogy egymillió ember felfegyverzését tervezik, a háború új, elhúzódó szakaszára készülve.
  • Az Egyesült Királyság Putyin 12 belső emberére vetett ki szankciókat, közöttük a szeretőjére is.
  • Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin a háború kitörése óta először beszélt az orosz védelmi miniszterrel, Szergej Szojguval, és azonnali tűzszünetet sürgetett Ukrajnában.

Címkék: ukrajnai háború