Zelenszkij: Ez az éjszaka nehéz lesz, nagyon nehéz – percről percre

Zelenszkij: Ez az éjszaka nehéz lesz, nagyon nehéz – percről percre

Rakétatámadás során megrongálódott lakóház Kijevben 2022. február 25-én (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk percről percre frissül, kérjük frissítsen az új hírekért!

  • Szombati közvetítésünket itt folytathatja.
  • Első napi közvetítésünket itt olvashatja
  • Az amerikai külügyminiszter nem tartja kizártnak, hogy Putyin túlmenne Ukrajna határain
  • A 18 és 60 év közötti férfiak nem léphetnek ki az országból a hadiállapot alatt
  • Az oroszok már Kijevben vannak, de közben bombázzák is a várost
  • Putyint és Lavrovot is érintő szankciókat fogadott el az EU
  • Szijjártó Péter Budapestre hívta az orosz és ukrán felet tárgyalni

Kövessék velünk percről percre az eseményeket:

00:51: A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők több irányból is Kijev felé közelednek, és megpróbálják bekeríteni a fővárost.

00:16: Az orosz védelmi minisztérium bejelentette: a katonáik ellenállás nélkül hatoltak be Melitopolba. A 150 ezer lelket számláló, a Krím és az Azovi-tenger közelében található városról korábban Zelenszkij azt állította, hogy heves harcok dúlnak a településen.

23:47: Drámai hangú videót tett közzé Volodimir Zelenszkij ukrán elnök késő este, melyben arra figyelmeztetett, hogy az oroszok a következő órákban megrohamozzák Kijevet. „Ez az éjszaka nehéz lesz, nagyon nehéz, de eljön a reggel” – fogalmazott. Az ukrán elnök szerint az oroszok minden rendelkezésre álló eszközt be fognak vetni, éjszaka pedig rohamot indítanak. Zelenszkij arra hívta a honfitársait, hogy tartsanak ki éjszaka, mert Ukrajna sorsa most dől el. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elveszítsük a fővárost – mondta. – A fő célunk az, hogy véget érjen ez a vérfürdő." „Az ukránok hősiesen ellenállnak ennek az agressziónak, amely nem igazolható” – tette hozzá. Elismerte, hogy komoly veszteségeket szenvedtek, de szerinte az orosz erőket is jelentős csapások érték. Arról is beszélt, hogy „nehéz, de bátor napot” vészelt át Ukrajna pénteken.

23:22: A Hvg.hu kijevi tudósítója szerint egyre erősebbek a támadások, főleg nyugat felől lehet robbanásokat, lövéseket, kézifegyvereket hallani.

23:11: A brit kormány Vlagyimir Putyin és Szergej Lavrov elleni célzott szankciók „azonnali” érvényesítésére készül az orosz támadásra válaszul – közölte a NATO-társállamok vezetőivel Boris Johnson brit miniszterelnök. A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson a szövetség pénteki virtuális csúcsértekezletének résztvevőihez szólva úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában katasztrofális helyzet kezd kibontakozni, és Putyinnak a hidegháború után kialakult rend felforgatását célzó „revansista” törekvései vannak. A brit kormányfő arra hívta fel a NATO-vezetők figyelmét, hogy az orosz elnök ambíciói „nem feltétlenül érnek véget ezen ponton”, és az ukrajnai hadművelet nyomán kialakult helyzet valójában euro-atlanti válság, amely globális következményekkel jár.

A londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint Johnson arra kérte a többi NATO-vezetőt, hogy haladéktalanul tegyen intézkedéseket Oroszország kizárására a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. A brit kormányfő szerint Putyint és rendszerét ez az intézkedés érintené a lehető legfájdalmasabb módon. Boris Johnson elmondta a NATO-vezetőknek, hogy London az eddig bejelentett büntetőintézkedéseken túl hamarosan személyre szóló szankciókat foganatosít Vlagyimir Putyin és külügyminisztere, Szergej Lavrov ellen. A brit kormányfő szerint az orosz agresszió után nem lehetséges a kapcsolatok normalizálása Oroszországgal. Johnson hangsúlyozta, hogy Európa jövőbeni biztonságának fenntartásában a NATO-nak kell betöltenie az elsődleges szerepet. (MTI)

22:53: Nicolae Ciuca román kormányfő meglátogatta este a szeretvásári román–ukrán határátkelőt, ahol Románia támogatásáról biztosította az Ukrajnából menekülő állampolgárokat. Rámutatott, hogy a román központi és helyi hatóságok folyamatosan egyeztetnek, hogy szervezetten és minél jobb körülmények között tudják fogadni a menekülő ukrán állampolgárokat, akik között többségben vannak a nők és a gyerekek. A kormányfő megtekintette az előkészületeket egy szeretvásári stadionnál, ahol minden feltétel biztosítva van egy menekülttábor felépítéséhez. Hozzátette, hogy a tervek szerint ebben a sátortáborban legfeljebb 72 órán át maradhatnak a menekültek, akiknek majd más helyen kell szállást biztosítaniuk a román hatóságoknak. Közölte, hogy a fegyveres konfliktus kezdete óta körülbelül 19 ezer ukrán állampolgár érkezett Románia területére, közülük 4500-an a szeretvásári határátkelőn keresztül. Körülbelül 11 ezren maradtak Romániában, és mindössze 40-en folyamodtak menekültstátusért – tette hozzá a kormányfő. Ciuca megköszönte az önkéntesek munkáját, akik élelemmel várták az ukrán állampolgárokat a szeretvásári határátkelőnél. (MTI)

22:42: Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szünetelteti a munkáját Ukrajnában – jelentette be az orvosokat tömörítő nemzetközi szervezet, amely rendszeresen dolgozik háborús területeken. Mindez azután történt, hogy az Amnesty International kijelentette, hogy Ukrajnában válogatás nélkül lövik a polgári területeket és olyan védett objektumokat is, mint a kórházak.  

22:29: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felhívta Szergej Lavrovot és az ukrán elnöki hivatalt, hogy legyen Budapesten az orosz–ukrán-találkozó – jelentette be a politikus, akinek úgy válaszoltak, hogy megfontolják. Részletek itt>>>

21:59: Volodimir Zelenszkij arra kérte Naftáli Benet izraeli miniszterelnököt a telefonbeszélgetésükön, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszüneti tárgyalásokon – jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató pénteken. Izraeli és ukrán források is arról számoltak be, hogy Zelenszkij elnök azt javasolta Benet miniszterelnöknek a pénteki beszélgetésükön, hogy Jeruzsálemben, és ne Minszkben folytassanak tárgyalásokat Oroszország és Ukrajna között. Kijev már a múltban is többször kérte Jeruzsálem segítségét. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kétszer is beleegyezett ebbe, de Putyin visszautasította ajánlatát, ahogyan Naftáli Benet kormányfő októberi kísérletei sem vezettek eredményre. Kijev Jeruzsálemet semleges közvetítő félnek tekinti, mert jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával is. (MTI)

21:39: Öt robbanás is történt a fővárosban az északi részen található erőmű közelében – mondta el Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere. „A jelenlegi helyzet – túlzás nélkül – fenyegető Kijev számára” – fogalmazott a város első embere, aki hozzátette: az éjszaka nagyon nehéz lesz.

21:14: Megjelentek az ukrán határ magyar oldalán a taxis hiénák, akik 150 ezer forintért viszik el a gyalog érkezőket Budapestre. Részletek itt>>>

20:48: Oroszország bejelentette, hogy korlátozza a Facebookhoz való hozzáférést, azzal vádolva, hogy „cenzúrázza” az orosz médiát. A panaszuk szerint a Facebook figyelmen kívül hagyta azt a követelést, hogy négy orosz médiára – a RIA hírügynökségre, a védelmi minisztérium Zvezda Tv-jére, valamint a Gazeta.ru és Lenta.ru webhelyekre – vonatkozó korlátozásokat szüntesse meg. Nick Clegg, a Facebookot birtokló Meta alelnöke elmondta, hogy cégük elutasította az orosz hatóságok kérését, hogy hagyják abba a négy médiaszervezet tényellenőrzését. (BBC)

20:38: Ugyan péntek délután kettőkor hivatalosan be kellett volna zárnia a beregszászi magyar konzulátusnak, kijevi idő szerint még este fel kilenckor is láttunk kárpátaljai magyarokat, akik útlevéligénylés miatt álltak sorba. Mindenkit fogadtak, és információink szerint holnap is nyitva lesznek – jelentette tudósítónk.

20:37: Véget ért a rendkívüli NATO-csúcs, a vezetők felszólították Oroszországot, hogy „hagyja abba ezt az értelmetlen háborút” és vonja ki minden erejét Ukrajnából. Részletek itt>>>

20:00: Egy amerikai védelmi tisztviselő arról beszélt a Reutersnek, hogy az orosz erők elvesztették lendületüket.  

19:55: Ki az agresszor? Miben hibáztak az amerikaiak? Milyen kommunikációt volna érdemes követnie a háború kapcsán a Fidesznek és milyent az ellenzéknek? Erről is szó volt Ember Zoltánnal, az Iránytű Intézet ügyvezetőjével az Ultra podcastban. Hallgassa meg!

19:44: Meglehetősen heves harcok dúlnak Ukrajna és Oroszország fegyveres erői között az ország keleti részén Harkiv, északkeleten Szumi megyében, valamint az ország déli részén – közölte Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója online sajtótájékoztatóján. Kitért arra, hogy az ukrán védelmi minisztériumtól délután kapott tájékoztatás szerint pénteken több mint ezer orosz katona vesztette életét a harcokban. „Ez nagy szám. És ha a harci cselekmények ilyen ütemben folytatódnak az egész országban, akkor az Oroszországi Föderáció veszteségei csak növekedni fognak” – hangoztatta. Podoljak hozzátette egyúttal, hogy az ilyen információk „nagyon fontosak a ma az államukért küzdő ukrán katonák pszichológiai állapota szempontjából”. (MTI)

19:11: Személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter kapcsán is fogadott el szankciókat az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa pénteken. Befagyasztják uniós számláikat. Részletek itt>>>

19:05: Zavartalan az olajszállítás a Barátság vezetéken – közölte a Mol az MTI kérdésére pénteken. Hangsúlyozták: a Mol figyelemmel kíséri az eseményeket, és felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását. A Mol-csoportnak elegendő csővezetéki kapacitása van ahhoz, hogy szárazföldi finomítóit (a százhalombattai és a pozsonyi finomítókat) az Adria vezetéken keresztül is ellássa kőolajjal – írták. A Mol orosz termelőktől és kereskedelmi partnerektől hosszútávú szerződések alapján vásárolja az olajat, ezek a szállítások érkeznek Oroszországból Ukrajnán át a Barátság vezetéken.

18:46: Volodimir Zelenszkij egy videót tett közzé Kijev utcáiról, miután az orosz médiában felröppent a hír, hogy elmenekült a fővárosból – írja a BBC. „Mindannyian itt vagyunk” – mondta tanácsadóival és miniszterelnökével körülvéve. „Megvédjük függetlenségünket, államunkat. És továbbra is ezt fogjuk tenni” – fogalmazott a videóban.

18:43: Ukrán nemzeti színekkel világították ki a Halászbástyát Budapesten.

18:41: Lehet, hogy ez az utolsó alkalom, hogy élve látnak engem – mondta Volodimir Zelenszkij az EU-s vezetőknek a csütörtöki rendkívüli EU-csúcson az Axios forrásai szerint.

18:36: Ukrajnát erőteljesebben kell támogatni, különösen fegyverszállításokkal – mondta Andrzej Duda lengyel elnök. Részletek itt>>>

18:30: Négy ukrán polgári személy életét vesztette, és 15 megsérült pénteken a Kijev környéki településeket ért orosz légitámadásokban – ezt Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó közölte. A belügyminiszter tanácsadója pedig nyilvánosságra hozta, hogy az ukrán fegyveres erők páncélosai és egyéb harcjárművei behajtottak a fővárosba, hogy biztosítsák Kijev védelmét. Deniszenko kérte a kijevieket, hogy ne vegyék videóra és ne publikálják az ukrán fegyveres erők katonai járműveinek mozgását. Részletek itt >>> 

18:20: Másfél nap után Áder János köztársasági elnök is megszólalt a háborúról. „Magyarország határozottan elítéli az Ukrajna elleni orosz támadást” – mondta a Bukaresti Kilencek ülésén. Részletek itt>>>

17: 39: A keleti országrészbe átcsoportosított egységek kettős, humanitárius és katonai feladatot látnak el – jelentette ki a honvédelmi miniszter Szentesen. Benkő Tibor azt követően, hogy szemlét tartott a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Debrecen és Hajdúhadház térségébe induló egységeinél, újságíróknak azt mondta, a katonák humanitárius feladatként segítik a rendőrség, illetve a Belügyminisztérium munkáját, a Magyarországra menekülők fogadását, elhelyezését, a róluk való gondoskodást. A katonai készenlét pedig garantálja azt, hogy Magyarország területére ne sodródjanak át fegyveresek – közölte a miniszter az MTI tudósítása szerint. A Magyar Hang tudósítói ugyanakkor azt tapasztalták, hogy Tiszabecsnél senki sem várja menekülteket. Részletek itt>>>

17:34: Orosz ejtőernyősök elfoglalták Gosztomel repülőterét Kijev elővárosában, majd a légideszant fő erejével egyesülve nyugat felől blokkolták az ukrán fővárost – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov azt mondta, hogy a reptér elfoglalásakor „megsemmisítettek több mint 200 nacionalistát Ukrajna különleges alakulataiból”. Állítása szerint az orosz erők nem szenvedtek el veszteségeket. A szóvivő azt ígérte, hogy az orosz erők nem fognak csapást mérni Kijev lakónegyedeire. (MTI)

17:10 Mihail Hodorkovszkij szerint az orosz elnök bármire képes, még arra is, hogy megnyomja a vörös gombot, és egy nukleáris háborút robbantson ki. Az üzletember úgy látja, ha nem fékezik meg, akkor Putyin vérszemet kaphat, a Litvánia és Oroszország között húzódó Kalinyingrádot megcélozva legközelebb. Hodorkovszkij szerint egy gyenge nyugati vezetés meggyőzheti Putyint arról, hogy szabadon tehet, amit csak szeretne. Hodorkovszkij régi ellenfele Putyinnak, ellenzékisége miatt pedig el is kellett menekülnie az országból. 

17:04 Az Európa Tanács felfüggesztette Oroszország tagságát az ukrajnai invázió miatt, írta meg az AFP. Oroszország 1996 februárjában lett a szervezet tagja. 

16:55 Emelkedett a sugárzás mértéke Csernobilnál, azt viszont nem tudni, mennyire. Az ukrán nukleáris ügynökség szerint viszont nem kell aggódni. Magyarázatuk szerint a területen zajló katonai aktivitás az oka, a mozgás felverte a radioaktív port. Az Európai Bizottság radioaktivitást figyelő térképe szerint nem jelentős a kiugrás. „Ez egy hihető magyarázat, mert csak néhány detektor mutat megemelkedett dózisteljesítményt. A mi korábbi csernobili méréseink is azt mutatták, hogy a telephely számos területén a talaj felső 10 cm-es rétegében jelentős mennyiségű radioaktív anyag van megkötve. Ha a harckocsik felkeverték a port, akkor ez okozhatja a megnövekedett sugárzási szintet”, írta blogján Aszódi Attila. Az oroszok csütörtök este foglalták el Csernobilt, a kezelőszemélyzetet túszként tarthatják fogva. 

16:48 A fájdalom napjának nevezte február 24-ét Yuval Noah Harari izraeli történész a Facebook-posztjában. Szerinte egyetlen ember kegyetlen törekvése szenvedést hoz tízmilliók számára, és az egész emberiséget taszítja katasztrófába. A mélységbe nézünk szerinte most bele, ha pedig az agresszió erősödik, akkor egy új, háborús korszakba léphetünk be, aminek talán nem is fogjuk már látni a végét az életünkben. Szerinte most mindannyiunk jövője az ukrán emberek bátorságán múlik, ezért kötelességünk támogatni őket. 

16:35 Drogfüggők és neonácik gyülekezetének nevezte az ukrán kormányt Vlagyimir Putyin, felszólítva az ukrán hadsereget, hogy tagadja meg az ország vezetését, és vegye kezébe a hatalmat. Úgy tűnik, egyszerűbb lesz önökkel megegyeznünk, mint ezekkel a drogos neonácikkal, jelentette ki az orosz elnök. Szerinte az ukrán vezetés valójában népirtást hajtott végre Donbaszban, továbbá a szerinte neonáci vezetés terroristaként viselkedik, és a civilek mögé rejtőzik. Putyin videóüzenetben szólította meg a katonákat, az ukrán vezetés lépéseit elítélve. A Guardian moszkvai munkatársa, Andrew Roth szerint Putyin most már nyíltan beszél arról, amit eddig csak sejteni lehetett: az orosz elnök célja az ukrán kormány leváltása. Roth egyébként úgy látja, Putyin mostanra elvesztette a forgatókönyvet. Nem egyértelmű tehát, mitől vár eredményt Putyin, illetve azt pontosan milyen lépésekkel kívánja elérni. Mindenesetre célja feltehetően az ukrán kormány megdöntése, és egy oroszbarát ukrán bábkormány hatalomba segítése. Részletek itt>>>

16:17 Arról döntöttek az uniós állam- és kormányfők, hogy „robusztus szankciós csomag lesz”, amely figyelembe veszi a fokozatosság elvét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett pénteki videóban. A tárcavezető a Brüsszelben rögzített nyilatkozatban kifejtette: a külügyminiszteri tanácsülés jelentőségét az adja, hogy ezen fogják meghozni a végső döntést az Oroszországgal szemben életbe lépő szankciós csomagról – közölte. A miniszter úgy fogalmazott, „természetes, hogy lehetnek különböző megközelítések, lehet, hogy valaki még ennél is szigorúbb csomagot szeretne, lehet, hogy valaki szeretné a fokozatosság elvét figyelmen kívül hagyni és már most minden létező szankciós intézkedést bevetni”. Kiemelte: „mi, magyarok az egység pártján állunk”, lehetnek különböző megközelítések, „de a szomszédságunkban háború van”, tehát az erős és egységes válaszon kell most lennie a hangsúlynak. „Szeretnénk, hogyha egység lenne" és Magyarország részese is lesz ennek az egységnek – jelentette ki. (MTI)

16:07 Az Anonymous kiberháborút hirdetett az orosz kormánnyal szemben. A hackercsoport többek között a Duma, a Kreml és az állami RT oldalait támadja, elkerülhetetlennek nevezve, hogy a magánszektor is érintve lesz. A szervezet célpontjai között korábban olyanok szerepeltek, mint az Iszlám Állam vagy a CIA. 

15:54 Formula–1 Orosz Nagydíját is lemondták az Ukrajnába való bevonulás következtében. Előzőleg a Bajnokok Ligája döntőjét helyezték át Szentpétervárról Párizsba. Az autóverseny szervezői nem ítélték el Oroszországot, viszont jelen körülmények között lehetetlennek nevezték a forduló megtartását. A verseny szeptemberben lett volna, így viszont várhatóan az isztambuli futam fogja helyettesíteni. Az ügyben csütörtök este tartottak még egy megbeszélést, itt pedig az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali egyértelművé tette, szerinte nem mehetnek Oroszországba addig, amíg Putyin elkötelezett Ukrajna inváziója iránt. Sebastian Vettel és Marx Verstappen is kijelentették, hogy ha megtartanák a futamot, ők bojkottálnák azt.

15:45 Nekünk Magyarország biztonsága az első – üzente péntek délután közzétett fotóján Orbán Viktor. A kormányfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral találkozott a belgiumi Zaventemben. Előzőleg a brüsszeli uniós csúcson vett részt, ahol döntöttek az Oroszországgal szembeni szankciókról. A miniszterelnök elítélte az oroszok bevonulását, egyúttal hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia. Kiemelte azt is, hogy a gázszállítással kapcsolatos szankciók nem lesznek, és fontos biztonságban tudni Magyarország energiaellátását. Részletek itt>>>

15:40 A teljes semmibe érkezik mindenki, aki a háborús Ukrajnából Magyarország területére lép Tiszabecsnél – jelentette a Magyar Hang helyszíni tudósítója. Nincs információs sátor, nincs orvos, nincs katona, nincs busz, nincs senki, csak a menekültek. Meg a büfés, boltos, vagy a tízezrekért fuvart kínáló sofőrök. További információk itt>>>

15:30 A postai küldemények Ukrajnába történő eljuttatása, és helyben történő kézbesítése nehézségekbe ütközik a kialakult helyzet miatt, ezért jelentős késésekre kell számítani – közölte a Magyar Posta pénteken az MTI érdeklődésére. Hozzátették, az Ukrán Postával egyeztetnek az oda címzett küldemények szállítására szolgáló útvonalak kialakításáról. A küldeményeket várhatóan közúton fogják szállítani Lengyelország, Szlovákia, Lettország és Románia érintésével.

A tájékoztatás szerint jelenleg még tart a szervezés és az előkészítés, a küldemények várhatóan jövő héten indulhatnak meg.
Az eddigi információk alapján az Ukrán Posta lehetőségeihez mérten ellátja feladatait, és határozott kérése, hogy ne álljon meg a küldemények áramlása – tájékoztatott a Magyar Posta. A különböző futárcégek is intézkedéseket vezettek be a kialakult helyzet miatt.
Az elsősorban webáruházak csomagjait szállító Packeta például arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy a kialakult helyzetre tekintettel felfüggeszti a csomagszállítást Ukrajnába és Oroszországba. Mint fogalmaznak, „az ukrán helyzet heves és kaotikus”, ezért azt javasolják partnereiknek, hogy állítsák le az Ukrajnába történő csomagküldést. Közölték, hogy azokat a csomagokat, amelyek már a Packeta hálózatában vannak, visszaküldik a feladóknak.

15:20 Gyalogosan menekülnek már emberek a romok közül Kijev szomszédságában – számolt be róla Twitter-oldalán az AP munkatársa, Francesca Ebel. Bemutatta azt a hidat is, amit az ukránok robbantottak fel, hogy megakadályozzák az orosz tankok előrenyomulását. 

15:10 Kész delegációt küldeni Minszkbe Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában. A hírről az MTI számolt be. „Mint tudják, Ukrajna elnöke (Volodimir) Zelenszkij ma kijelentette, hogy kész tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról. Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdetben azt mondta, hogy a különleges hadművelet célja a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság segítése, többek között Ukrajna demilitarizálásával és nácitlanításával. És ez a semleges státusz szerves részét képezi” – mondta Peszkov. „Ebben az összefüggésben Vlagyimir Putyin, válaszul Zelenszkij javaslatára, kész Minszkbe küldeni egy orosz delegációt a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az elnöki adminisztráció képviselőinek szintjén, hogy tárgyaljon az ukrán delegációval” – tette hozzá.

14:57 Kijev defenzívába szorult a város polgármestere, Vitalij Klicsko szerint. Az ellenség térdre akarja kényszeríteni és elpusztítani a fővárost, fogalmazott a politikus a Reuters szerint. 

14:52 A Kaszony/Barabás ukrán–magyar kishatárátkelőhelyre nagyon sok család érkezik kisgyerekkel. A gyerekek és a feleség elbúcsúzik az apától, akit nem engednek át a hatóságok. Elég szívszorító látvány, ahogy utolsó közös szelfik készülnek. Az emberek zöme gyalogosan lépi át a határt. (Lukács Csaba)

14:44 Az Európai Unió arra készül, hogy befagyasztja Vlagyimir Putyin és Szergej Lavrov számláit az Oroszországgal szembeni szankciók harmadik fázisaként – közölte a Financial Times. A külügyminiszterek péntek délután fogadhatják el az újabb szankciókat. Putyint és Lavrovot viszont nem sújtanák utazási korlátozással, hogy fenn tudják tartani a diplomáciai kapcsolatok esélyét. A szankciócsomag érinthet egyes oligarchákat, illetve különböző szektorokat, gazdasági érdekeltségeket is. 

14:38 Egyszerűsített eljárással hozhatják magukkal a társállataikat az Ukrajnából Magyarországra menekülők – olvasható az MTI közlése szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pénteken közzétett tájékoztatásban. A gördülékeny beléptetés érdekében előzetes engedélykérelemmel egyenértékűnek tekinthető regisztrációs lapot kell csak kitölteni. Ez lehetővé teszi az állatok nyomonkövetését, és a későbbi intézkedéseket is. Az egyszerűsített nyomtatvány bevezetéséről az országos főállatorvos rendelkezett – írták.

Állategészségügyi szempontból Ukrajna aggályos állam, Magyarország a háborús helyzet miatt vezeti be az új eljárásrendet, amely kedvezőbb a kivételes esetekben alkalmazható egyedi engedélyeknél is – indokolták az új eljárást. Hozzátették, hogy a magyar állategészségügy az előírásokat nem teljesítő, tehát oltatlan, mikrochip és vérvizsgálat nélküli társállatok érkezésére is felkészült. A beléptetett kutyák, macskák, görények felügyeletét a területileg illetékes hatóságok biztosítják, hogy Magyarország veszettségmentesség státusza fennmaradhasson – tették hozzá. A regisztrációs lap a Nébih honlapján érhető el a kedvtelésből tartott állatok utaztatásáról szóló tájékoztatóval együtt.

14:32 Oroszország azt állítja, elfoglalta a Kijev határában található Hosztomeli repülőteret, amit korábban már igyekezett bevenni, de eddig nem járt teljes sikerrel. A hírt az Interfax hírügynökség közölte. Az orosz állításokat egyelőre független forrás nem igazolta vissza. A Reuters szerint eközben ukrán harci járműveket vezényeltek Kijevbe, hogy megvédjék a fővárost. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov szerint több mint kétszáz fővel végeztek az ukrán védelmi egységek közül. 

14:20 Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és az MTI híre szerint elmondta: Oroszország hajlandó magas szintű tárgyalásokat folytatni Ukrajnával. A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közreadott közlemény szerint Putyin elmondta: „az Egyesült Államok és a NATO hosszú ideje figyelmen kívül hagyta Oroszország jogos biztonsági aggályait, több alkalommal megszegték ígéreteiket, és folytatták a terjeszkedést keleti irányba”. Hszi a hidegháborús gondolkodás elvetését szorgalmazta, és arra szólította a feleket, hogy vegyék figyelembe és tartsák tiszteletben egymás jogos biztonsági aggályait. Arról biztosította orosz hivatali kollégáját: Peking támogatja az orosz felet abban, hogy tárgyalások útján rendezze a problémákat az ukrán féllel. Leszögezte: Kína mindig is egységes álláspontot képviselt a különböző országok szuverenitásának és területi egységének kijáró tisztelettel, valamint az ENSZ alapokmányában foglalt rendelkezések és elvek betartásával kapcsolatban.

Kína kész a nemzetközi közösség minden tagjával együtt hirdetni a közös, átfogó, együttműködésen alapuló és fenntartható biztonsági nézeteket, továbbá határozottan védelmezni az ENSZ-központú nemzetközi rendszert, valamint a nemzetközi jogon alapuló nemzetközi rendet – fogalmazott Hszi Csin-ping. Peking az orosz hadművelettel kapcsolatos eddigi nyilatkozataiban elsősorban az Egyesült Államokat és szövetségeseit tette felelőssé az Oroszország és Ukrajna között kialakult feszültségekért, és többször is úgy foglalt állást, hogy megérti az orosz biztonsági aggályokat. A kínai vezetés továbbá elutasította az „invázió” megjelölést az orosz katonai akció leírására.

14:05 „Egyetlen ember és hű cinkosainak őrülete irányítja az ország sorsát. Csak találgatnunk lehet, mit írnak majd erről ötven év múlva a történelemkönyvek. Fájdalom, rettegés, szégyen – a mai napnak ezek az érzései” – így látja a helyzetet Ljudmila Ulickaja orosz írónő. Az üzenetet a Magvető tette közzé Facebook-oldalán, a szöveget Morcsányi Géza fordította. Az Életművésznők és az Imágó írója szerint a felelősségben a kortárs szemtanúk is osztoznak, valamennyien, mert képtelenek voltak előre látni és megakadályozni a drámai eseményeket. Ulickaja szégyent emlegetett, mert a helyzet előidézése nyilvánvalóan az ő országa vezetőinek a felelőssége. „Fékezzük meg a percenként fokozódó háborút és álljunk ellen a tömegtájékoztatási eszközök mindegyikéből honfitársainkra zúduló hazug  propagandának” – tette hozzá. 

13:59 Képeink a tiszabecsi határátkelőhely magyar oldaláról. További információk itt>>>

13:51 Szergej Lavrov szerint a Nyugat kettős mércét alkalmaz, illetve a neonácizmus és a ruszofóbia ukrajnai megerősödését ösztönzi hallgatólagosan. Az orosz külügyminiszter az MTI hírszemléje szerint pénteken Moszkvában fogadta a luhanszki és a donyecki szakadár köztársaságok diplomáciai tárcáinak vezetőjét. Lavrov a találkozót követő sajtótájékoztatón visszakérdezett az őt faggató újságíróktól, hogy vajon hogyan fogadná Nagy-Britannia, hogyha Írországban betiltanák az angol, vagy Franciaország, ha Belgiumban betiltanák a francia nyelv használatát. „Megerősítettük, hogy továbbra is támogatjuk a donyecki és a luhanszki népköztársaságot abban a törekvésében, hogy megerősítsék függetlenségüket, hogy biztosítsák jogaikat, mindenekelőtt azt a jogot, hogy a saját földjükön éljenek, és joguk legyen a Donyec-medence kulturális, nyelvi és egyéb hagyományaira, amelyek évszázadok alatt alakultak ki, és amelyeket az ukrán rezsim most megpróbál aláásni” – mondta. Lavrov szerint egyébként Oroszország kész tárgyalni, ha Ukrajna leteszi a fegyvert. További részletek itt>>>

13:34 Az ukrán elnök tárgyalóasztalhoz hívta Vlagyimir Putyint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint. Volodimir Zelenszkij szerint egyébként Európa továbbra is megállíthatja Putyint, ha kellő gyorsasággal lép fel. Az ukrán elnök vádolta Európát azzal, hogy nem kellő eréllyel lép fel, továbbá úgy látja, az orosz támadás olyan, mint a II. világháború megismétlése. Zelenszkij arra kéri az európai állampolgárokat, tüntessenek azért, hogy az országok vezetőit határozottabb cselekvésre bírják rá. 

13:24 Meg kell állítani Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúját, amely semmivel sem igazolható és éles választóvonal Európa történelmében – közölte Angela Merkel volt német kancellár pénteken az MTI szerint. Angela Merkel kiemelte, hogy a lehető leghatározottabban elítéli a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentő támadást. „Gondolataim és szolidaritásom az ukrán néppel és a Zelenszkij elnök vezette kormánnyal vannak ezekben a szörnyű órákban és napokban” – írta. Hozzátette, hogy teljes mértékben támogatja az utódja, Olaf Scholz kormányának az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal, a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport többi tagjával, a NATO-val és az ENSZ-szel együtt tett erőfeszítéseit, amelyek célja, hogy lehető leggyorsabban véget vessenek „Oroszország és Putyin elnök agressziójának”. A támadás Ukrajna egésze, egy független ország területi épsége és szuverenitása ellen irányul, és ez nem csupán a nemzetközi jog „égbekiáltó megsértése”, hanem „mély törés a hidegháború utáni európai történelemben” – írta német hírportálokon idézett közleményében Angela Merkel, aki először szólalt meg nyilvánosan tavaly decemberi visszavonulása óta.

13:13 Különös pillanatai is akadnak a háborúnak: a Talibán a helyzet békés rendezésére szólított fel. Óvakodjanak attól, hogy erősítsék az erőszakot, netán polgári áldozatokkal járjon a háború – közölték azok a tálibok, akik nemrég Afganisztánban vették át az uralmat. Az afgán külügyminisztérium a Twitter-oldalán azt írta, aggodalommal tötli el, hogy a harc civil áldozatokat is követel. Mindezt feltehetően nem iróniának szánták. 

13:05 Volodimir Zelenszkij a közép- és kelet-európai NATO-tagországokhoz fordult segítségért pénteken. Az MTI híre szerint a Bukaresti Kilenceknek nevezett országcsoporthoz fordult azzal a felhívással, hogy segítsenek tárgyalásokra kényszeríteni Oroszországot. „Megvédjük a szabadságunkat és a földünket, de hatékony nemzetközi segítségre van szükségünk. Beszéltem erről Andrzej Dudával. A Bukaresti Kilencekhez fordultam védelmi segítségnyújtásért, szankciókért és nyomásgyakorlásért az agresszorra. Együtt kell tárgyalóasztalhoz kényszerítenünk Oroszországot. Háborúellenes koalícióra van szükségünk” – hangoztatta az elnök a Twitter-bejegyzésében. A Bukaresti Kilenceknek nevezett országcsoportnak a tagja Magyarország is, valamint Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország. A csoport célja a katonai együttműködés elmélyítése a NATO keleti szárnyához tartozó országok között és kulcsfontosságú biztonságpolitikai kérdések megvitatása – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

12:54 Nem gondolta volna, hogy Oroszország beleharap Ukrajnába, inkább korlátozott akcióra számított – erről beszélt cikkünk szerint az ismert elemző, Tatyjana Sztanovaja. A Kreml belső viszonyait jól ismerő szakértő szerint a hatalom belső köreiben is sokakat sokkolt a támadás híre, és már nemcsak a liberális ellenzék körében gondolják sokan azt, hogy Vlagyimir Putyin megőrült. Cikkünket itt olvashatja>>>

12:36 Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kétszáz férőhelyet ajánl fel az Ukrajnából érkező menekültek és a határon túli hallgatók elszállásolására és ellátására. Az egyetem erről Facebook-oldalán számolt be, hozzátéve, hogy segítségnyújtási csomagot is összeállítanak, amely támogatja a határ menti humanitárius tevékenységeket és az egyetem saját, ukrán állampolgárságú, határon túli magyar és más nemzetiségű hallgatóit. „Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt a tegnapi nap és éjszaka folyamán az ELTE vagyonkezelésében lévő debreceni Márton Áron Szakkollégium három kollégista családtagjait fogadta be, és kapacitása erejéig további segítséget nyújt a menekültek ellátásához”, üzente az intézmény. A kollégiumok mellett rendelkezésre állnak az egyetem legújabb, felújított családi apartmanjai is. Jelenleg 157 ukrajnai hallgató tanul az egyetemen, közülük 116-an kettős állampolgárok. A kollégiumokban összesen 221-en vannak olyanok, akik ukrajnai lakóhellyel rendelkeznek. 

12:28 Nagy a felháborodás helyszínen tartózkodó kollégánk, Lukács Csaba szerint a tiszabecsi határ ukrán oldalán: hiába van magyar útlevelük a kárpátaljai magyaroknak, csak azokat engedik át, akinek van belépő pecsétjük az útlevelükben, tehát tudják igazolni, hogy korábban ezzel az úti okmánnyal beléptek az országba. Új, érintetlen magyar útlevéllel csak a nőket és a gyerekeket engedik át. 

 

12:13 Nem engedjük, hogy Magyarországot belesodorják ebbe a háborúbaismételte meg Facebook-oldalán Orbán Viktor, ezúttal épp kék háttér előtt. A miniszterelnök csütörtök este érkezett a brüsszeli EU-csúcsra, onnan pedig a NATO-egyeztetésre indult tovább. Péntek hajnalban beszámolt arról, hogy döntöttek a szankciókról, amik nem érintik a gázellátás kérdését. A miniszterelnök is elítélte az orosz inváziót, viszont Donald Tusk szerint visszafogottságra intett a szankciók tekintetében. A kormány közben csütörtökön e-mailben tájékoztatta az embereket álláspontjáról, többek között az ellenzéket ostorozva azért, mert szerintük katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajna területére. A leveleket a kormány azokra az e-mail-címekre küldhette el, amiket az oltások kapcsán regisztráltak korábban. 

12:03 A kínai külügyminisztérium pénteken ismét a szankciók ellen szólalt fel, és továbbra sem tekinti az előző nap megindított orosz hadműveletet inváziónak az MTI híre szerint. Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján ugyan elmondta, hogy tiszteletben kellene tartani minden ország szuverenitását és területi egységét, hozzátette viszont: Ukrajna kérdése bonyolult és egyedi történelmi gyökerekkel rendelkezik. A szóvivő elismételte, amit Vang Ji kínai külügyminiszter egy nappal korábban, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetésén mondott el, miszerint Peking megérti az orosz fél biztonsági kérdésekkel kapcsolatos, jogos aggályait. A szóvivő Joe Biden amerikai elnök azon kijelentésére, miszerint az orosz hadműveletet támogató országokon közvetve is „szégyenfolt” esik, úgy reagált, hogy azoknak az országoknak esik csorba a megítélésén, melyek mások belügyeibe avatkoznak. A kínai külügyi szóvivő arra a kérdésre nem adott választ, hogy Kína elismerheti-e a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk függetlenségét.

11:50 Autókonvoj indult Kijevből több tucatnyi magyar állampolgárral, a kimenekítést a Külügyminisztérium szervezi – tudta meg az Azonnali. Péntekre már hatvan civil várta a kijevi nagykövetségen, hogy valahogy átjuthasson a határon. Azt egyelőre nem tudni, mikor érkezhetnek Magyarországra, főleg a korábbi hírek alapján, miszerint tizenöt órás sorok vannak a magyar–ukrán határon. Az Azonnali szerint mindenesetre zavartalan a kommunikáció az érintettekkel. 

11:40 A brit védelmi miniszter szerint az orosz hadsereg nem érte el céljait, jelentős veszteségeket szenvedett el. Ben Wallace a Sky News televízió pénteki műsorában kijelentette: a brit védelmi tárca szerint az orosz haderő Ukrajna egész területére ki akarja terjeszteni az inváziót. A nyilatkozatot az MTI szemlézte. „Soha nem voltak igazak azok a képtelenségek, amelyeket az oroszok terjesztettek arról, hogy csak a Donyec-medence a cél” – fogalmazott a brit védelmi miniszter. Hozzátette, ezt jelzi az is, hogy az orosz haderő több kiindulási pontról, köztük Belaruszból és a keleti szeparatista térségekből konvojokban indult meg Kijev felé. Wallace szerint ugyanakkor a brit védelmi minisztérium pénteki helyzetértékelése arra vall, hogy az orosz hadsereg eddig egyetlen jelentős célkitűzését sem érte el, nem sikerült teljesítenie „a reményeiben szereplő menetrendet”. Nem tudták például ellenőrzésük alá vonni az egyik fontos repülőteret, annak ellenére sem, hogy az orosz hadsereg különleges kommandós egysége próbálkozott ezzel, de az ukránok visszafoglalták a légikikötőt. A brit védelmi miniszter közölte: a tárca értesülései szerint az orosz haderő 450-nél több katonát veszített az eddigi ukrajnai műveletekben.

11:20 Oroszország bővíti kereskedelmi együttműködéseit Ázsiával, ezzel igyekezve csökkenteni a szankciók okozta károkat. A orosz gazdasági minisztérium bejelentése szerint szorosabb gazdasági együttműködés jöhet a kontinens más országaival. Azt egyelőre nem részletezték, kikkel és milyen területen erősítik a partnerséget. Minderről a Reuters számolt be. 

11:10 Elvették Oroszországtól a Bajnokok Ligája döntőjének rendezési jogát, Szentpétervár helyett Párizsban lesz a mérkőzés. A The New York Times már beszámolt a lehetséges döntésről azelőtt, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bejelentette azt. A magyar kormánymédia felvetette azt is, hogy az orosz város helyett esetleg Budapesten tarthatják azt, de végül inkább Franciaországban fogják. Az Európai Parlament egyes képviselői közben levélben kérték az UEFA-vezetőket, hogy ne működjenek együtt tovább a Gazprommal. Az orosz gázcég a Bajnokok Ligája egyik legjelentősebb szponzora. További részletek itt>>>

11:00 Az északkelet-ukrajnai Szumi városa felett is átvették már a hatalmat az oroszok a Guardian helyi tudósítója, Peter Beaumont szerint. A városban élő 33 éves állatorvos, Sasha beszámolt róla, hogy az oroszok csütörtöki érkezésekor voltak harcok, de azóta már elült az egész, és ha a lakosok nem tüzelnek az oroszokra, ők nem lőnek vissza. Ők viszont egyelőre maradnak, főleg az idős szüleik és fiatal gyerekük miatt is. A városban teljesen leállt a közlekedés, az utcákon orosz katonák masíroznak. Szumiban is mindent bezártak, az emberek otthonaikban vagy menedékhelyeken tartózkodnak. A 33 éves, fővárosban élő Yulia is arról számolt be, hogy szellemfalukká váltak a települések, nem mennek sehová, bár hallják, hogy vannak, akik még próbálják elhagyni az országot. Yulia követi az orosz közösségi médiát is, és úgy látja, Putyin valójában a Szovjetuniót próbálja visszaállítani. Az orosz elnök szerinte egy beteg ember, az oroszok közül pedig sokan úgy gondolják hogy ők a nyugatiak ellen vannak. 

10:49 Franciaország szerint csak az utolsó lépés lehet, hogy levágják Oroszországot a SWIFT nemzetközi üzenetküldő rendszerről, számolt be róla a Reuters. Korábban arról lehetett hallani, hogy egy pillanat alatt vághatják le Oroszországot a rendszerről, ezzel komoly nehézséget okozva az országnak, de úgy tűnik, ezt egyelőre nem merik meglépni. Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint ez tényleg az utolsó lépés lehet csak, viszont szerinte továbbra is ott van a lehetséges opciók között. Német kollégája, Christian Lindner is hozzátette ehhez, hogy minden lehetőséget megfontolnak.

Az ukrán kormány eközben úgy látja, vér tapadna a nyugatiak kezéhez, amennyiben nem vágnák le Oroszországot a SWIFT-ről. A Bundestag külügyi bizottságát vezető Norbert Röttgen szerint is szükséges lehet a lépés, ez a legélesebb fegyver szerinte, amit kifejezetten támadások esetére tartanak fenn. Németországon nem múlhat a döntés, írta Twitter-oldalán. Röttgen volt az is, aki szerda délután azt írta, korábban nem támogatta a dolgot, de az orosz bevonulás után már úgy gondolja, mindenképpen szükséges fegyverekkel segíteniük az ukránokat.

10:43 Fegyverropogást hallani a kijevi kormányzati negyed közelében, számolt be róla az AP. Korábban beszámoltunk róla, hogy az orosz csapatok már Kijevben vannak.

10:33 A finn elnökkel, Sauli Niinistövel is tárgyalt Volodimir Zelenszkij, a Twitter-oldalán mondva köszönetet az északiak által megítélt ötvenmillió dolláros segélyért. Zelenszkij szerint ez egy hatékony hozzájárulás a háborúellenes koalícióhoz. Tovább kell szigorítani a szankciókat és erősíteni az ukrán védelmet, tette hozzá. Előzőleg már felszólított ugyanerre, beszámolva a Boris Johnsonnal való egyeztetéséről is. 

10:22 A magyar kormányt kárhoztatta az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk, miután az óvatosságra intette a többi országot az Oroszországgal szembeni szankciókat illetően. A korábban az Európai Tanácsot vezető politikus a Twitter-oldalán üzente, hogy ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrülete és kegyetlensége, az ukrán áldozatok, a Kijevre hulló bombák. Csak a szankciók megjátszottak szerinte. Ezért pedig azokat tartja felelősnek, akik blokkolták a kemény döntések meghozatalát. Ide sorolta a magyar mellett a német és az olasz kormányt is. A hrek szerint az osztrákok és a ciprusiak is óvatosságra intettek mellettük. Tusk szerint akik így tettek, szégyent hoztak magukra.

10:12 Oroszország korlátozza minden brit járat számára a légterének használatát, számolt be róla a RIA Novosztyi. A tiltás érinti a tranzitjáratokat is. Mindezt azok után lépték meg az oroszok, hogy a britek az Oroszországgal szembeni szankciók részeként az orosz Aeroflotot tiltották ki a légterükből. 

10:01 Molotov-koktélok gyártására szólította fel az ukrán kormány a lakosságot. A védelmi minisztérium a Twitter-oldalán kérte az embereket, hogy így védjék országukat az orosz behatolókkal szemben. Illetve továbbra is kérik, hogy mindenki maradjon otthon. 

09:53 A NEXTA videóján látható, amint egy tank épp áthalad az oboloni lakótelepen:

09:43 Tizenöt órás sorok vannak már az ukrán–magyar, illetve ukrán-lengyel határokon a Guardian lembergi tudósítója, Peter Beaumont szerint. Miközben, teszi hozzá, Volodimir Zelenszkij csütörtök este megtiltotta a férfiak jelentős részének, hogy elhagyják az országot. Hatvan éves korig számíthat bárki behívóra, Beaumont épp tegnap hallotta is, hogy egy ötvenkét éves lembergi férfit, illetve hasonló korú barátait hívták védeni Mariupol városát. A távozást tovább nehezíti, hogy a benzinkutakon is hatalmas a tumultus, ráadásul húszliteres korlátozás van érvényben az üzemanyagokra.

09:33: Már Kijevben vannak az oroszok – erősítették meg hivatalos ukrán források. Az Ukrán Védelmi Minisztérium azt közölte, hogy már Oblonban van az ellenség, ami 9,5 kilométerre van a parlamenttől – írja a BBC honlapja

09:31: Lapunk biztos forrásból úgy tudja, hogy a beregszászi konzulátuson a háborús helyzet miatt a korábbi, akár egy hónapig is eltartó útlevélkiadást jelentősen lerövidítették, így felár nélkül 2-3 nap alatt útlevélhez juthatnak a kárpátaljai magyarok.

09:24: Ukrajna még ma erőteljes orosz tanktámadásra számít. Ez lehet a háború legnehezebb napja – mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója. Anton Herascsenko szerint Kijev védői készen állnak a külföldi szövetségesek által szállított páncéltörő rakétákkal – értesült a The Guardian.

09:08: Volodimir Zelenszkij tárgyalt reggel Boris Johnson brit miniszterelnökkel – derül ki az ukrán elnök Twitter-bejegyzéséből. Erősebb szankciókat és több támogatást kért. „Ukrajnának ma jobban kell a partnerek támogatása, mint valaha” – írta.

08:41: Az Ukrajnához tartozó, a Fekete-tengeren található Kígyó-sziget mind a 13 védője meghalt az orosz haditengerészet támadásában, miután a támadók felszólítására nem adták meg magukat. Az ukrán katonák posztumusz megkapták az Ukrajna Hőse elismerést. Részletek itt>>>

08:41: Egy férfi arról mesélt Kárpátalján, a beregsurányi határátkelőnél tudósítónknak, Lukács Csabának, hogy tegnap tankolás közben drágult meg a benzin. Épp töltötte az autóját, amikor a kút leállt. Ki kellett fizetnie az addigi tankolást, és amennyiben kért még üzemanyagot, azt már az új áron, jóval drágábban vehette meg. A határon álló sorban találkozott egy, a harmincas éveinek végén járó kijevi mérnökkel, aki a családját próbálja menekíteni. Azt mondta, tisztában van azzal, hogy őt és a kamasz fiát nem biztos, hogy átengedik a határőrök, de „legalább a lányok biztonságban lesznek”.

08:33: Az agrárminisztérium figyelemmel kíséri az orosz–ukrán háborús helyzetet, szükség esetén haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket – írta a tárca pénteken. A közlemény szerint Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a hazai élelmiszer-ellátást jelentősen nem befolyásoló kereskedelmet folytatunk Ukrajnával, ezért az ott kialakult háborús helyzet miatt ellátási nehézségekkel nem kell számolni. Kifejtette, Ukrajnából például lenmagot, cirokmagot, mézet és takarmányt importálunk. A miniszter kiemelte, a háború közvetett hatásaként azonban számolni lehet például a gabonafélék árának világpiaci emelkedésével, ami Magyarországra is begyűrűzhet. (MTI)

08:27: A beregszászi magyar konzulátus előtt sokan várnak a nyitásra. A nagyszőlősi járásból egy család hat gyerekkel várja, hogy útlevelet kapjanak a gyerekeknek – ahogy megvan az okmány, azonnal indulnak Magyarországra – jelentette tudósítónk Lukács Csaba.

08:26: „Ilyenkor kiderül, hogy mennyire vagyunk erősek, mennyire vagyunk irgalmasak. Ilyenkor derül ki, hogy mit látunk bele egy felénk tartó menetoszlopba: megszállókat vagy testvéreket?” Tompos Ádám jegyzete

08:14: Az ukrán vezetéshez köthető információk szerint visszafoglalták az oroszoktól a Kijev melletti Antonov (más néven Hosztomeli repülőteret). Azt csütörtök délután vesztették el, de a későbbiekben és még most is heves harcok folytak érte.

08:00: Magyarországon több mint 80 000 munkavállalót érinthet negatívan a kialakult szituáció és több, mint 1200-1300 milliárd forint import és export kerülhet veszélybe az instabil állapot következtében – derül ki az OPTEN céginformációs portál számításaiból. Mintegy 4000 ukrán és több, mint 700 orosz tulajdoni érdekeltségű cég működik ma Magyarországon – írták.

07:11: Kivirradt, újra megindultak a gyalogos családok is a határra Beregsuránynál. A férfiakat nem engedik. Vannak olyan autósok, akik 13 órája várakoznak a sorompónál – jelentette tudósítónk, Lukács Csaba.

07:00: Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere amerikai idő szerint csütörtök éjjel nyilatkozott az ABC Newsnak. Mint fogalmazott, meg van győződve arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja megdönteni Ukrajna kormányát. Szavai szerint Putyinnak Ukrajnán túl is vannak ambíciói. „Világossá tette, hogy szeretné újjáépíteni a Szovjet Birodalmat, emellett erősítené befolyását a szomszédos országokban, amelyek egykor a szovjet blokk részét képezték” – fogalmazott. Blinken ugyanakkor rögzítette, hogy a NATO útjában állna Putyin végső céljainak. Hangsúlyozta, hogy ha Ukrajna határain túli fenyegetésről van szó, valami nagyon erős dolog áll Moszkva útjában, ez pedig a NATO 5. cikkelye. Ez kimondja, hogy egy NATO-tag elleni támadás az egész NATO elleni támadás.

06:51: A Reuters tudósítása szerint Lembergben (Lviv) is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

06:42: Reggel fél hétkor (magyar idő szerint) újabb videóüzenetet intézett – oroszul és ukránul – a nemzethez Volodimir Zelenszkij. Ebben továbbra is tűzszünetre szólította fel Oroszországot. „Oroszországnak előbb-utóbb beszélnie kell velünk arról, hogyan vessen véget az ellenségeskedésnek és állítsa le ezt az inváziót” – mondta. „Minél hamarabb kezdődik a tárgyalás, annál kisebbek lesznek Oroszország veszteségei" – tette hozzá. Azt is mondta, hogy amíg a támadások leállnak, addig is „megvédjük az országunkat” – a BBC tudósítása szerint. Megerősítette, hogy kijevi idő szerint hajnali 4-kor újabb rakétatámadások indultak a város ellen. Hozzátette, hogy az orosz légicsapások katonai és civil területeket is célba vettek. Részletek itt>>>

Újra azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy segítsék Ukrajnát és állítsák meg Oroszország brutális támadását. „Ma reggel egyedül védjük meg az országunkat. Mint tegnap is, a világ legerősebb erői messziről figyelnek” – fogalmazott. „Meggyőzték Oroszországot a tegnapi szankciók? Halljuk az egünkön és látjuk a földünkön, hogy ez nem volt elég" – tette hozzá.

06:31: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjjeli videónyilatkozatában azt mondta, információik szerint ellenséges szabotázscsapatok már behatoltak Kijevbe, azzal a céllal, hogy végezzenek vele és családjával. „Információink szerint az ellenség engem jelölt meg az 1. számú célpontnak, a családomat a 2. számú célpontnak. Ukrajnát politikailag akarják elpusztítani az államfő megsemmisítésével. A kormányzati negyedben maradok másokkal együtt” – fogalmazott. Ezzel kapcsolatban CNN hírműsorának nyilatkozott Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője. Mint fogalmazott, Zelenszkij „sok szempontból képviseli sőt, megszemélyesíti Ukrajna demokratikus törekvéseit és ambícióit, az ukrán népet”. Meglátása szerint az ukrán elnök továbbra is az orosz agresszió elsődleges célpontja. Zelenszkij szerint az elmúlt 24 órában 137 ukrán katona, illetve civil vesztette életét 316-an pedig megsebesültek. Általános mozgósítást is elrendelt.

06:04: A beregszászi szállodába, ahol munkatársaink is megszálltak, egész éjjel érkeztek Kelet-Ukrajnából menekült családok. Reggel hatkor is érkezett egy, két síró kisgyerekkel. Ukránok, Magyarországra szerettek volna átjutni, de nem álltak be a határon lévő nagy sorba. A határon egy magyar rendszámú autó is áll a sorban, ők három órája érkeztek és még legalább két kilométerre vannak a határátkelőtől. A falu másik végében a sorban találtunk egy másik magyar rendszámú autót – a benne levő család csütörtök este hétkor állt be a Magyarország fele tartó sorba. Közvetlenül a határsorompó előtt egy magyar rendszámú autóban ül egy idős ember egy kutyával, ők 13 órája várnak az átkelésre – jelentette tudósítónk, Lukács Csaba.

06:00: Péntek hajnalban robbantásokat lehetett hallani és látni az ukrán fővárosban, Kijevben – írja a BBC a honlapján. Meg nem erősített hírek érkeznek arról, hogy a város légvédelme számos rakéta elfogásával és egy ellenséges repülőgép lelövésével állított le egy légitámadást. Az ukrán belügyminisztérium egyik tisztviselője elmondta, hogy egy repülőgép lezuhant Kijevben, a Darnickij kerületben. Közben helyi beszámolók szerint ég egy kilenc emeletes épület a városban.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Telegramon azt írta, rakétákkal lőtték a várost. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitteren azt írta, hogy utoljára 1941-ben fordult elő a mostani légicsapásokhoz hasonló Kijevben, amikor a náci Németország támadta a várost. Kuleba azt írta, hogy akkor legyőzték a gonoszt és most is ezt fogják tenni.

05:50: Hajnali fél 3-kor ért véget az uniós csúcs, melyről itt írtunk, Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetben összegezte a történteket. Elmondta, hogy döntöttek arról, hogy több pénzt kell kapniuk azoknak az országoknak, amelyek határosak Ukrajnával, így Magyarországnak is. „Világossá tettem, hogy mi ki fogunk állni Magyarország nemzeti érdekei mellett, és nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba” – mondta Orbán. Részletek>>>