Ukrajna összes hő- és vízerőműve megrongálódott a bombázásokban

Ukrajna összes hő- és vízerőműve megrongálódott a bombázásokban

Épület romjai mellett egy nő a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án (Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz erők masszív rakétatámadásai következtében megrongálódott Ukrajna összes hő- és vízerőműve – írta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök vasárnap a Facebookon. „Jelentős áramhiány keletkezett Ukrajna energiarendszerében. Az ország ellen végrehajtott nyolc orosz rakétatámadási hullám után az összes hő- és vízerőmű megsérült, a nagyfeszültségű hálózati létesítmények 40 százaléka rongálódott meg különböző mértékben. Mindannyiunknak a tudatában kell lennünk, hogy ezt a telet jelentős villamosenergia-fogyasztási korlátozásokkal fogjuk átvészelni” – hangsúlyozta a kormányfő.

Közölte egyúttal azt is, hogy a múlt héten száz millió hrivnyát, azaz mintegy 1,08 milliárd forintot különített el a kormány a Poltava megyei Kremencsuk város hőellátó rendszerének helyreállítására. További 50 millió hrivnyát – 543 millió forintot – pedig az északkeleti Szumi megyének adtak a lerombolt infrastruktúra rendbehozatalára. Hozzátette, hogy a kormány összességében már több mint 5 milliárd hrivnyát, azaz 54 milliárd forintot utalt ki a régióknak helyreállításra.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt még arról is, hogy az Ukrenerho áramszolgáltató társaság több mint 400 millió eurót kap a hálózati infrastruktúra helyreállításához szükséges létfontosságú berendezések beszerzésére. A forrásbevonás annak köszönhetően vált lehetővé, hogy a kormány 300 millió eurós EBRD-hitelre állami garanciát vállalt, amelyet a holland kormánytól kapott támogatás egészít ki – írta a vállalat vasárnapi sajtóközleményében.

Tűz a Krímben

Közben az orosz megszállás alatt lévő Krím-félszigeten működő ATES ukrán „partizánmozgalom” jelentkezett vasárnap egy orosz katonai bázis felgyújtójaként. „Lángol az Oroszországi Föderáció mozgósított hadseregének bázisa az ukrán Krím félszigeten, Ragyanszke településen. Sokáig dolgoztunk ezen a terven. Továbbra is belülről pusztítjuk az orosz hadsereget” – írta a mozgalom a Telegramon. Hozzátették, hogy a tűznek áldozatai is vannak, és megígérték, hogy később közzéteszik a névsorukat.

Az orosz és az ukrán híradások szombaton beszámoltak a tűzről, amely a Ragyanszke faluban lévő orosz laktanyában tört ki. A Krimszkij oroszpárti csatorna a krími „kormánytól” származó értesülésekre hivatkozva azt jelentette, hogy ketten meghaltak a tűzben, és kétszáz orosz katonát ki kellett onnan költöztetni. A csatorna közlése szerint a tűz oka gondatlanság volt. Az Ukrajna-párti Krimszkij viter hírmegosztó csatorna azt írta, hogy mozgósított oroszok voltak a laktanyában. A krími vezetés hivatalosan nem számolt be a tűzesetről.

Jaroszlav Janusevics, a Krímmel szomszédos dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők vasárnapra virradóan tüzet nyitottak egy létfontosságú energetikai létesítményre a régióban. Az ágyúzás következtében a közelebbről meg nem nevezett objektum három szolgálati autója megsemmisült, a hangár és öt berendezés megrongálódott. A tűz 30 négyzetméterre terjedt ki.

Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyei, orosz megszállás alatt álló Melitopol város polgármestere arról tájékoztatott, hogy kigyulladt egy templom, amelyet az oroszok néhány hónapja elfoglaltak és összejövetelekre alakítottak ki. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette: a várost megszálló oroszok ezzel szemben azt állítják, hogy egy üdülőközpontban keletkezett tűz.

Az Odessza megye energiaellátásáért felelős vállalat közölte, hogy sokkal több időbe, akár két-három hónapba is beletelik a régió energialétesítményeinek helyreállítása a mostani orosz támadás után. A DTEK közölte, hogy Odessza és szinte a teljes régió áramszolgáltatás nélkül maradt. Szerhij Bratcsuk, Odessza megye kormányzója később pontosított. Kifejtette, hogy szó sincs két-három hónapig tartó áramhiányról, hanem ennyi időre van szükség az erőművek teljes helyreállításához. „A nagyfeszültségű hálózatok és a kapcsolódó műszaki berendezések teljes helyreállításáról beszélünk. Az Odessza megyei kormányzói hivatal és az energetikai mérnökök azon vannak, hogy minden helyi lakos otthonában a következő napokban ismét legyen áramszolgáltatás” – írta a kormányzó a Telegramon.

Az ukrán vezérkar vasárnap arról számolt be, hogy az orosz hadseregnek az Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mostanra meghaladta a 94 ezret.

(MTI)