Ukrajnában hosszan tartó állóháború alakulhat ki

Ukrajnában hosszan tartó állóháború alakulhat ki

Helyi lakosok gyakorlatoznak Kijev közelében 2022. január 30-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A BBC beszámolója szerint meg nem nevezett nyugati hivatalos személyek egy háttérbeszélgetésen arról tájékoztatták az újságírókat, hogy Ukrajnában a hadi helyzet nem változik drámaian, és fennáll a lehetősége annak, hogy az ukrán erők patthelyzetet tudnak kiharcolni az oroszokkal szemben.

Az egyik tisztviselő kifejtette, hogy bár az orosz erők itt-ott kisebb haladást érnek el, szó sincs áttörésről semelyik fronton. Nem csupán arról van szó, hogy az orosz offenzíva nagyon nem úgy halad, ahogy előzetesen eltervezték, de miután az orosz hadsereg átállt az ukrán lakosság morálját felőrölni hivatott módszeres pusztításra, ez a terv is megakadt.

A nyugati értékelés szerint a 7000 elesett orosz katonáról szóló ukrán állítások egészen reálisnak tűnnek. Most az a legfőbb kérdés, hogy Putyin úgy dönt-e hogy fokozza a katonái brutalitását vagy más utat választ.

Az orosz légierőnem meglepően óvatosnak kell lennie, mert az ukrán légvédelem sokkal ütőképesebbnek bizonyul a várakozásoknál. Közben egyre több orosz katonát vezényelnek Ukrajnába, ami egyértelműen nem volt része az eredeti tervnek, és arra utal, hogy Oroszország megrekedt, és a rendelkezésre álló haderő nem képes döntő fölényt kialakítani.

Az orosz katonák morálja a jelentések szerint hihetetlenül rossz. Ugyanakkor nem látják egyelőre jelét annak, hogy az orosz vezetés a veszteségek vagy a szankciók hatására elgondolkodna a háborús céljai felülvizsgálatán. Bár eddig a lehetőségeikhez mérten sikeres az ukrán védekezés, kétséges, hogy meddig tarthatnak ki.

Részben emiatt, részben pedig az álláspontok különbözősége miatt az sem egyértelmű, hogy a béketárgyalások eredményre vezethetnek-e, bár a jelek szerint mindkét fél komolyan veszi őket,

Címkék: ukrajnai háború