Ukrajnában is lassul a járvány

Ukrajnában is lassul a járvány

Koronavírus Ukrajnában (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajnában kismértékben tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombatra kilencszáz alatti új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma negyven volt, ami tízzel kevesebb az előző napiénál. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 852 új esettel 2 229 044-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A növekmény több mint százzal kevesebb az előző napiénál. A negyven elhunyttal a halálos áldozatok száma 51 992-re emelkedett. Eddig 2 150 708-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 2700-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem kétezerrel, 26 344-re. Kórházba 571 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint az előző napon, amikor számuk 585 volt.

A legtöbb új beteget, 202-őt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 700 711-en kapták meg valamely védőoltás első, 355 790-en a második dózisát is. Pénteken 67 101 embert oltottak be Ukrajnában.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy a hétvégenként a Nemzetközi Kiállítási Központban felállított tömeges oltóközpont most csak szombaton és csak 14 óráig tart nyitva. Magyarázata szerint ünnepekkor általában kevesen akarják magukat beoltatni. Ukrajnában most tartják az ortodox naptár szerint a Szentháromság ünnepét, így keddig háromnapos munkaszünet van az országban. Az oltóközpontban azok vehetik fel a kínai Coronavac védőoltást, akik előzőleg feliratkoztak az internetes várólistára.

Közben Volodimir Zelenszkij elnök hivatalos honlapján megjelent szombaton az általa kiadott rendelet, amely előirányozza az egészségügyi dolgozók minimálbérének megemelését. Eszerint az orvosoknak legalább 20 ezer hrivnyát (csaknem 221 ezer forintot) kell keresniük havonta, az ápolóknak pedig 13,5 ezer hrivnyát (mintegy 149 ezer forintot). A rendelet értelmében a kormánynak a jövő évi költségvetés tervezetének kidolgozásakor figyelembe kell vennie az egészségügyi alkalmazottak minimálbér-emelését.

Előző nap Viktor Ljasko egészségügyi miniszter nyilvánosságra hozta, hogy a koronavírus-járvány tavaly márciusi kitörése óta Ukrajnában eddig 877 egészségügyi dolgozó halt bele a betegségbe. Erről akkor beszélt, amikor átadott egy emlékművet, amelyet a járvány idején, hivatásuk teljesítésének következtében elhunyt egészségügyi alkalmazottak emlékére állítottak. (MTI)

Címkék: Ukrajna, koronavírus