Ukrajnában még nem tetőzött a járvány, naponta 40-50 ezer új fertőzött is lehet

Ukrajnában még nem tetőzött a járvány, naponta 40-50 ezer új fertőzött is lehet

Koronavírus Ukrajnában (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nem tetőzött Ukrajnában a koronavírus-járvány, a megbetegedések napi száma meredeken fog emelkedni, és elérheti a 40-50 ezret – jelezte előre csütörtökön Viktor Doszenko, az ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia általános és molekuláris kórélettani osztályának vezetője. A szakértő az Obozrevatyel hírportálnak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az intenzív osztályok megtelhetnek, hiány keletkezhet orvosi oxigénből. Szavai szerint az ukrán egészségügyi rendszer túlterhelt, és nincs lehetőség a kapacitásának növelésére.

Közben Viktor Ljasko egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján arra mutatott rá, hogy a beoltott emberek ötször kisebb valószínűséggel fertőződnek meg, és tízszer kisebb a kockázata annak, hogy kórházba kerüljenek, mint a nem beoltottak. A kórházi kezelésre szorulóknak a 93,2 százaléka az oltás első dózisát sem vette fel – jegyezte meg az UNIAN hírügynökség.

Jelenleg a fővárosban, Kijevben a legnagyobb az átoltottság, ahol a felnőtt lakosság 54,2 százaléka megkapta az oltásnak legalább egy dózisát. Ez az arány Kijev megyében 43,7, a keleti országrészben, Poltava megyében 42,1 százalékos, továbbá Dnyipropetrovszk megében is már elérte a 40 százalékot. Az oltakozási hajlandóság ugyanakkor Kárpátalján a legalacsonyabb az országban, ahol a lakosságnak mindössze a 23,2 százaléka oltatta be magát, és a szintén nyugat-ukrajnai Voliny megyében, ahol ez az arány 25,2 százalékos.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint csütörtökre a mutatók alapján egy újabb régió, a nyugati országrészben lévő Ternopil került át a jelenlegi legenyhébb, sárga besorolásba, amelyben így már Kárpátalja és Kirovohrad megyével együtt három régió van. Hat megye maradt az eggyel nagyobb kockázatú narancs besorolásban, a legszigorúbb, vörös kategóriában pedig továbbra is 15 megye és a főváros van.

Ukrajnában csütörtökre újabb csúcsot döntött az egy nap alatt feljegyzett új betegek száma, és meghaladta a három milliót a járvány kezdete óta regisztrált fertőzötteké, az elhunytaké pedig átlépte a 70 ezret. A közölt adatok szerint 27 377-tel 3 006 463-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 699-cel 70 146-ra, az aktív betegeké pedig több mint 14 ezerrel 457 179-re. Az elmúlt napon 5472 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7,7 millióan adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3,2 millióan pedig csak az első adagot kapták meg. Szerdán 299 272 embert oltottak be az országban.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.