Véget ért a béketárgyalás harmadik fordulója, orosz rohamra számítanak Kijevben – percről percre

Véget ért a béketárgyalás harmadik fordulója, orosz rohamra számítanak Kijevben – percről percre

Orosz légicsapásban lerombolt híd alatt épített átjárón menekülnek emberek a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. március 5-én. MTI/AP/Vadim Ghirda

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítse a cikket az új bejegyzésekért!

• A vasárnapi történésekről itt olvashat.
Meghalt egy ukrán menekült Magyarországon.
• Történelmi mélyponton a forint árfolyama.

• Március 7-én hétfőn tartják az orosz–ukrán béketárgyalások harmadik fordulóját.
• Újabb civil áldozatokról érkeztek hírek, 13 ember életébe került egy orosz aknatámadás Makarivban ukrán hivatalos közlések szerint.

23:30: „Régóta szerettünk volna közvetlen tárgyalásokat az ukrán elnök és Vlagyimir Putyin között, mert mindannyian tudjuk, hogy övé a végső döntés joga, különösen a mostani helyzetben” – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ABC televíziónak. „Elnökünk nem fél semmitől, így közvetlen találkozótól sem Putyinnal. Ha Putyin sem fél, jöjjön el a találkozóra, üljenek le és beszéljenek!” – tette hozzá. Azt is mondta, hogy szerinte a NATO azért utasítja el a repüléstilalmi zónát, mert nem bízik a katonai szövetség erejében. Részletek itt>>>

23:16: Tükörválaszként az Oroszországgal szemben az európai energiaválsággal kapcsolatban megfogalmazott alaptalan vádakra és az Északi Áramlat-2 gázvezeték elleni tilalmakra, Oroszországnak minden joga megvan arra, hogy embargót rendeljen el a teljesen feltöltött Északi Áramlat-1-en keresztüli gázszállítás leállítására – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes. „Egyelőre azonban nem hozunk ilyen döntést. Senki sem profitálna belőle. Bár egyes európai politikusok az Oroszország elleni nyilatkozataikkal és vádaskodásaikkal ebbe az irányba terelnek bennünket” – mondta. Részletek itt>>>

22:37: Az ukrán energiaügyi minisztérium jelentése szerint jelenleg több mint 742 000 ember maradt áram nélkül az országban. A legsúlyosabb a helyzet a donecki régióban, ahol több mint 233 000 ember „teljesen elszakadt” a villamosenergiától – közölte a BBC. A minisztérium hozzátette, hogy több mint 238 ezer embernek nincs gázellátása. A társaság tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában több ezer ügyfél számára sikerült helyreállítani az áramhoz és a gázhoz való hozzáférését, de a harcok újabb áramhálózati károkat és kimaradásokat okoztak.

22:30: Egyértelmű, hogy Putyin úrnak az a terve, hogy Ukrajnát elpusztítsa és terrorizálja – mondta az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. Linda Thomas-Greenfield a CNN összefoglalója szerint kifejtette, az Egyesült Államok aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a világnak fel kell készülnie egy nagyon hosszú és nagyon nehéz útra”. – Ha az elmúlt két hét eseményei mutattak nekünk valamit, akkor az az, hogy az ukrán nép nem fogja feladni, valamint hogy sok orosz ember, köztük sok orosz katona, nem akarja ezt a háborút – mondta Thomas-Greenfield az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Hozzátette: egyértelmű, hogy Putyin kész orosz katonák ezreinek életét feláldozni személyes ambícióinak elérése érdekében.

22:10: Az Európai Unió nem nélkülözheti az Oroszországból származó energiahordozókat – közölte Olaf Scholz német kancellár hétfőn, elutasítva azokat a követeléseket, amelyek szerint az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat ki kell terjeszteni az energiaszektorra.



22:00: Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete publicisztikában reagált hétfőn a múlt heti megszólalásai után az őt ért, kormánypárti bírálatokra. „Az utóbbi napokban többször hallottam azt, nem diplomatikus felszólítani Magyarországot, hogy segítsen bennünket az orosz agresszióval szemben. A helyzet odáig fajult, hogy a felszólítást, ami semmiben nem különbözik attól, amivel minden európai uniós és NATO-partnerünkhöz fordulunk, Magyarország belügyeibe való beavatkozási kísérletként állították be, hamis vádakat fogalmaztak meg, az ország méltóságáról beszélve. Ezért kénytelen vagyok erre válaszolni” – írta a Hvg.hu-n megjelent írásában. Részletek ITT.

21:51: Az orosz erők Kijev elleni fő előrenyomulása továbbra is elakadt a városon kívül – mondta hétfőn egy magas rangú amerikai védelmi tiszt, akit a CNN idézett. A több tíz kilométer hosszú hadoszlop az amerikaiak információi szerint március 6-án is megakadt, miután a múlt hét végén körülbelül 25 kilométerre megközelítette az ukrán főváros központját. – Bár az előretörés nem történt meg, egyértelmű, hogy Kijevben harcok dúlnak, továbbra is bombázzák a várost” – tette hozzá az illetékes, aki szerint az orosz erők rakétacsapásainak túlnyomó többsége három vonalon folytatódik, északról délre Kijev felé, délről, a Krímtől északi irányba Mikolajiv, valamint Mariupol felé, és egy északkeleti útvonalon Harkiv felé. Nyugat-Ukrajnában ugyanakkor nem láttak „jelentős tevékenységet”.

21:36: Újabb templomot ért találat Ukrajnában. A CNN beszámolója szerint a Kijevtől hetven kilométerre észak-keletre található Zavoricsi falu Szent György-temploma lángokban állt, miután a helyiek szerint orosz katonai csapás érte. Az ukrán ortodox egyház megerősítette a pusztítás hírét. Petro Kotyuk főpap, a Szent György-templom rektora az ukrán ortodox egyház honlapján közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy egy lövedék találta el a templom kupoláját, ám az orosz csapatok a lakóházakat is támadják. A csatorna által közölt, a lángokban álló templomot mutató felvétel nappali fénynél készült. 

21:05: Közös videóval állt ki Ukrajna mellett és Vlagyimir Putyinnal szemben Boris Johnson brit miniszterelnök, valamint Justin Trudeau kanadai és Mark Rutte holland kormányfő. Johnson a Twitteren közzétett videóban hangsúlyozta: „együtt állunk ki Ukrajna népe mellett azzal az agresszióval szemben, amelyet Vlagyimir Putyin és Oroszország gyakorol.”

 

20:35: Titokban tartott kelet-európai repülőtéren jelenleg is gyors ütemben folyik az az Ukrajnába irányuló, több ország közös erőfeszítésével zajló fegyverszállítási művelet, amelyet Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is meglátogatott a múlt héten az ukrán határ közelében – jelentette a CNN az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) magas rangú tisztségviselőjére hivatkozva hétfőn. A témáról bővebben ITT olvashat.

20:26: Az ellenzék fegyvereket akar küldeni, amivel majd oroszokra fognak lőni, vagy katonákat, akik majd az oroszok ellen fognak harcolni. Ez azt bizonyítja, hogy nincs rutinjuk, nincs tudásuk, és hiányzik belőlük a felelősségérzet. Felelőtlen nyilatkozataikkal csak olajat öntenek a tűzre, ez pedig Magyarország érdekeivel ellentétes – jelentette ki a Facebookon Orbán Viktor. A kormányfő ismét a stratégiai nyugalom fogalmát ecsetelte, hangsúlyozva: ő tudja, mi ez, „keveset beszélni, akkor viszont pontosan, felelősségteljesen”. – Ilyenkor nem megengedhető, hogy a kampány szempontjai a nemzeti érdekek elé tolakodjanak. Akár egy rossz mondattal is bajt lehet okozni. Háborús helyzetben a beszéd már fél cselekvés – mondta, hangsúlyozva: kalandorpolitika helyett felelős politizálásra, biztonságra és stabilitásra van szükség.

 

A kormányfő közlendőjét nem sokkal Márki-Zay Péter Facebook-posztja után tette közzé. Ebben az ellenzék jelöltje Orbán interpretációjával szemben épp azt fejtegette, hogy – kormányra kerülésük esetén – nem fogják a honvédséget Ukrajnába küldeni, mint ahogy egyetlenegy NATO-tagállam sem tett még hasonlót.

20:03: Az Ukrajnával folytatott tárgyalások negyedik fordulója a „nagyon közeli jövőben” várható Fehéroroszországban – közölte a Reuters szerint az eredménytelenül végződött harmadik fordulót követően Leonyid Szluckij, az orosz küldöttség tagja, aki ugyanakkor pontos dátumot nem közölt, csak annyit: „talán holnap délelőtt”.

19:53: A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kéri a Nemzeti Választási Irodát, hogy védje meg az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok választójogát. A TASZ közleménye szerint a háború elől menekülő választópolgárok között számosan lehetnek, akik levélben szavazásra regisztráltak, de már nem fogják tudni átvenni a szavazási levélcsomagot, mivel elhagyták otthonukat, más címet pedig a körülmények miatt nem tudtak megadni. Az is előfordulhat, hogy valaki éppen a háborús helyzet miatt nem regisztrálna levélszavazásra. A témáról bővebben ITT olvashat.

19:43: Orbán Viktor hibás gazdaságpolitikája miatt elszabadult az infláció Magyarországon, a forint pedig összeomlott. A felesleges látványberuházásokat azonnal le kell állítani, Magyarországot és a magyar embereket pedig meg kell védeni a további áremelkedéstől – fogalmazott Márki-Zay Péter a hétfőn este a Facebook-oldalán közzétett videóban. E szerint szakértőkkel közösen tekintették át az ukrán helyzetet, az orosz fenyegetést és az arra adandó válaszokat. A tanácskozáson részt vett mások mellett a DK-s Vadai Ágnes, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke, Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője és Balázs Péter volt külügyminiszter is.

A Magyar Honvédségnek nagyon fontos feladata a magyar határok védelme, nem fogjuk a honvédséget külföldön bevetni, nem fogjuk Ukrajnába küldeni, ahogy egyetlenegy NATO-tagállam sem tett még hasonlót, és fel sem merült ugyanez. Benkő miniszter út is elismerte azt, hogy a NATO segítsége nélkül a Magyar Honvédség nem képes Magyarország biztonságának szavatolására, meghazudtolva Orbán Viktort, aki ennek épp az ellenkezőjét mondta – fogalmazott az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, hangsúlyozva: követelik, hogy még a kormányváltás előtt, Orbán Viktor engedje be a NATO-csapatokat Magyarországra, „hogy ők is erősítsék hazánk védelmét”.

Megjegyezte továbbá, hogy Magyarországnak is el kell fogadnia a NATO segítségét, mint ahogy tette ezt minden más kelet-európai tagállam. – Magyarország sem lehet kivétel, amelyet nem véletlen hagyott ki Biden elnök a beszédéből – tette hozzá.

19:20: Nyomást kell gyakorolnia Kijevre az Európai Uniónak a humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn telefonon tárgyalt az Európai Tanács (ET) elnökével, Charles Michellel. A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint – amelyet az MTI idézett – Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz fegyveres erők már többször is fegyvernyugvást hirdettek annak érdekében, hogy a polgári lakosságot humanitárius folyosókon át kimenekítsék az ostromlott ukrán városokból. Az orosz elnök szerint az evakuálást az orosz erők által ostromgyűrűbe vett városokból „az ukrán nacionalista zászlóaljak” akadályozzák, amelyek, mint mondta, erőszakot alkalmaznak a civilekkel szemben, és provokációkat követnek el.

A Kreml szerint Putyin „felhívta az Európai Uniót, hogy ténylegesen járuljon hozzá az emberek életének megmentéséhez, gyakoroljon nyomást a kijevi hatóságokra, és vegye rá őket a humanitárius jog tiszteletben tartására".
Putyin a Narendra Modi indiai kormányfővel folytatott hétfői telefonbeszélgetése során ígéretet tett arra, hogy az orosz fegyveres erők mindent meg fognak tenni a Szumi ukrán városban rekedt indiai állampolgárok evakuálása érdekében. Modi kifejezte készségét, hogy a konfliktus mielőbbi rendezéséhez bármilyen módon hozzájáruljon.
Indiai tájékoztatás szerint Modi üdvözölte a Moszkva és Kijev között megindult tárgyalásokat, és közvetlen kapcsolatfelvételt szorgalmazott Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között.
Az orosz digitalizációügyi minisztérium közleményt adott ki azoknak az állításoknak a cáfolatára, amelyek szerint Oroszország le akarna csatlakozni az internetről. A tárca szerint az a kormányhivataloknak szétküldött távirat, amelyre a hír terjesztői hivatkozni szoktak, olyan egyszerű „kiberhigiéniai ajánlásokat” tartalmaz, amelyek segítenek a hatékonyabb munkaszervezésben, az erőforrásoknak a rosszindulatú forgalomtól történő megvédésében, a szolgáltatások és domainnevek fenntartásában.
Az orosz védelmi minisztérium hétfőn újabb részleteket tett közzé a korábban Igor Konasenkov katonai szóvivő által hangoztatott állítással kapcsolatban, miszerint Ukrajnában amerikai finanszírozású katonai biológiai kísérletek folytak. Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka szerint egy több mint 30 biológiai laboratóriumból álló ukrajnai hálózat a nemzetközi jog megsértésével, szintetikus biológiai módszereket alkalmazva, egyebek között mikrobák patogén tulajdonságainak felerősítésén dolgozott.
A tábornok azt állította, hogy a lembergi (Lviv) biolaboratóriumban pestis, lépfene és brucellózis kórokozóival, a harkivi és poltavai laboratóriumokban pedig diftéria, szalmonellózis és vérhas kórokozóival dolgoztak. Az orosz hadsereg birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium február 24-én, az orosz invázió kezdetének napján elrendelte a laboratóriumokban lévő biológiai anyagok haladéktalan megsemmisítését és a biológiai programok sürgős leállítását.
Kirillov a laboratóriumok munkáját összefüggésbe hozta azzal, hogy a kanyaró előfordulása százszorosára nőtt Ukrajnában, és hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, magas a kockázata a gyermekbénulás kitörésének az országban. Szavai szerint Ukrajna több ezer, elsősorban „szláv etnikumú” beteg szérummintáját küldte el az amerikai hadsereg Walter Reed Katonai Kutatóintézetébe a Covid–19 elleni gyógyszerek tesztelése ürügyén.

19:11: Közép-európai idő szerint este hét óra előtt véget ért az orosz és ukrán tárgyalódelegációk közötti egyeztetés harmadik fordulója. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója, a delegáció tagja a Twitteren közölte: a humanitárius folyosók logisztikáját tekintve történtek apró, de pozitív előrelépések, ám emellett csak abban sikerült megállapodniuk, hogy folytatják a tárgyalásokat a tűzszünetről és a biztonsági garanciákról. Podoljak mindezen túlmenően további részleteket nem közölt.

19:06: A Gazprom eleget tesz a külföldi fogyasztók gázszállítási igényeinek, és biztosítani kívánja a hosszú távú szerződésekből eredő kötelezettségeinek teljesítését – áll a holding közleményében. „A Gazprom maradéktalanul teljesíti a külföldi fogyasztók minden bejelentett gázszállítási igényét. Az ukrán folyosót 100 százalékban a tranzitszerződés részeként használjuk” – közölte az orosz gázipari vállalat. A Gazprom a Jamal–Európa gázvezetéken keresztül a Németországba irányuló gázszivattyúzási kapacitást is folyamatosan leköti. A TASZSZ hírügynökség azt írta, a gázipari vállalat lehetségesnek tartja, hogy gáz ára a hétfői történelmi rekord után tovább emelkedik majd, de ezért nem magát tartja felelősnek. (MTI)

19:01: Újabb figyelmeztetést küldtek szét a lakosságnak az ukrán hatóságok SMS-ben – jelenti beregszászi tudósítónk. A délután szétküldött üzenet szerint harcok idején a polgári lakosságnak tilos megközelíteni az ablakokat, ha lövést hallunk, továbbá nem szabad figyelnünk a harcokat vagy konfliktusba keveredni fegyveres emberekkel. Az SMS emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy harci események idején a civileknek nem szabad katonai ruhát viselniük, fegyvereket vagy ahhoz hasonló tárgyakat felmutatni, de az elhagyott fegyvereket és lőszereket is tilos felvenni.

18:22 Több mint 1,7 millió, az orosz invázió elől menekülő ukrán érkezett meg eddig Közép-Európába az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hétfői közleménye szerint. A Reuters szerint Lengyelország már egy milliónál is több ukrán menekültet fogadott a konfliktus február 24-i kezdete óta. Az ENSZ azt is közölte: a menekültek többsége nő és gyermek, mivel a férfiak otthon maradtak harcolni. Josef Borell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője szerint akár 5 millió ukrán menekült is érkezhet az Európai Unióba, ha Oroszország folytatja Ukrajna bombázását.

18:07 Az ukrán állami segélyszolgálat szerint legalább 13 civil meghalt egy kenyérgyár ellen indított orosz légitámadásban Makariv városában, nem messze Kijevtől írja a The Guardian. A brit lap idézi az ukrán haderő Twitter-oldalát, amely szerint aknatalálat érte a kenyérgyár területét, és öt embert mentettek ki a romok alól. Az üzemben 30 fő tartózkodott.

17.50 Az amerikai külügyminiszter támogatásáról biztosította a balti államokat. Antony Blinken hétfőn látogatott el Lettországba és Litvániába. Észtországba kedden utazik. Biztosította Lettországot és Litvániát a NATO védelméről és az Egyesült Államok támogatásáról, miután a három balti országhoz egyre közelebb zajlik az oroszok ukrajnai előrenyomulása. Minderről az Associated Press (AP) számolt be. Az AP szerint a lett fővárosban, Rigában Blinken azt mondta: a balti államok "demokratikus falat alkottak, amely most ellenáll az autokrácia áradatának", amelyet Oroszország zúdít Európára. – Az Egyesült Államok elkötelezettebb mint valaha, hogy mellettetek álljon – mondta.

17:30 Az ukrajnai háború kezdete óta eltelt tizenkét napban egyértelművé vált, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elszámította magát – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök az MTI szerint. Johnson a nap folyamán Justin Trudeau kanadai és Mark Rutte holland kormányfővel tárgyalt Londonban a további szankcióintézkedésekről. A sajtótájékoztatón mindhárom miniszterelnök hangsúlyozta, hogy drámaian csökkenteni kell Európa függését az orosz energia-szállításoktól. Johnson és Rutte ugyanakkor egyaránt kiemelte, hogy ez nyilvánvalóan nem elérhető egyik napról a másikra. Részletek itt>>>

17:24 Volodomir Zelenszkij, Ukrajna elnöke videóüzenetben kérte a nemzetközi közösséget, hogy küldjenek repülőgépeket, amelyeket az ukrán légierő használhat, és bojkottálják az orosz exportot, illetve az Oroszországba irányuló áruforgalmat. A videót a The Guardian szemlézte – Ha nem akarják betartani a civilizált szabályokat, akkor ne kapjanak javakat és szolgáltatásokat sem a civilizációtól. Etesse őket a háború – fogalmazott a brit lap fordításában elnök.

17:11 Lemberg polgármestere szerint elért kapacitásai határára a nyugat-ukrajnai város, annyian menekültek ide az orosz támadás miatt Ukrajna más területeiről. Andrij Szadovij a Reuters tudósítása szerint azt közölte: már több százezer, nyugati irányba tartó ember utazott át Lembergen. Körülbelül 200 ezer belföldi menekült jelenleg is Lembergben – ukrán nevén Lvivben – tartózkodik, és 50 ezer átutazó érinti a lembergi vasútállomást naponta – Úgy látjuk, hogy újabb menekülthullám közeleg, és felhívjuk a nemzetközi humanitárius szervezeteket, hogy jöjjenek ide, és segítsenek – mondta a polgármester a hírügynökség szerint. 

16:40 Az ismert ukrán színész és televíziós személyiség, Pasha Lee is meghalt Irpiny vasárnapi bombázása során a Deadline értesülése szerint. Vasárnap ukrán oldalak is hírt adtak arról, hogy a színművész meghalt. A TSN televíziós hírszolgálat és az Odesszai Nemzetközi Filmfesztivál szerint a színész – akit Pavlo Li és Pasha Lee néven is emlegetnek – 33 éves volt. Lee állítólag a múlt héten csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, hogy megvédje hazáját az oroszokkal szemben. Szombaton Instagram oldalán még ezt írta: „Az elmúlt 48 órában lehetőségünk volt leülni és felmérni, hogy mennyire lőttek szét minket. Mosolygunk, mert sikerülni fog és minden újra Ukrajnáé lesz. Ezen dolgozunk!” A 33 éves színész a 2019-es Zustrich odnoklasnykiv (Meeting of classmates) című vígjátékban aratott nagy sikert, de szinkronizált Az oroszlánkirály és A hobbit című filmekben. Színészként legutóbb 2021-ben a Provincial című ukrán sorozatban volt látható.

16:35 Az Egyesült Államok illetékesei titokban Venezuelába utaztak hétvégén, hogy próbáljanak javítani az Egyesült Államok és a Vlagyimir Putyin orosz elnök fő latin-amerikai szövetségesének számító Venezuela kapcsolatain – erről az Associated Press (AP) hírügynökség számolt be. Venezuela jelentős olajexportőr, és az Egyesült Államok energiapiacára való visszatérése mérsékelhetné egy esetleges, Oroszországra kivetett olajembargó okozta kiesést. A tárgyalások kimeneteléről egyelőre nincs információja a hírügynökségnek.

15:45 Az ukrán külügyminisztérium a Reuters szerint azt közölte, hogy az orosz bombázás akadályozza a civilek evakuálását Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Vonovaktából, és Mikolajivből. Közlése szerint ez hátráltatja az ukrán és külföldi állampolgárok távozását és a gyógyszer-és élelmiszer-szállítást is. A minisztérium arra szólította fel a többi ország vezetőjét, hogy kényszerítsék Oroszországot a tűzszünet betartására, hogy megakadályozzák a humanitárius katasztrófát.

14:57 Engedélyezte a kormány, hogy a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton áthaladjanak – az erről szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg. Sőt, még arra is igent mondtak, hogy az Ukrajnába történő áthaladás esetét kivéve engedélyezik a szövetséges fegyveres erőknek szükség szerint Magyarországra (Dunántúlra) történő települését, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon történő részvételt is. Részletesebb beszámolónkat itt olvashatja.

14:54 Oroszország bármelyik pillanatban kész leállítani a háborút ha Ukrajna teljesíti a követeléseit –mondta a Reutersnak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

A harcok leállításának orosz feltételei az alábbiak:

  • Ukrajna el kell fogadja, hogy elveszítette a Krímet, mely az Orosz Konföderáció részévé válik
  • Ukrajnának el kell ismernie a szakadár államok, Donyeck és Luhanszk „függetlenségét”
  • Ukrajnának alkotmányában kell garantálnia, hogy semleges marad és nem csatlakozik semmilyen katonai blokkhoz

Ez orosz szempontból nagyvonalú ajánlatnak tűnik, ahhoz képest, hogy Vlagyimir Putyin a háború kirobbanása előtt konkrétan még arról beszélt, hogy Ukrajna, mint állam, nem is létezik. Ugyanakkor kétséges, hogy Volodimir Zelenszkij és kormányba elfogadja-e az ukrán területek elszakítását

14:06 Már harcol az oroszok ellen az Ukrajnába érkező külföldi önkéntesek egy csoportja, a különleges kommandó az ukrán védelmi minisztérium felügyelete alatt hajt végre akciókat – jelentette be hétfőn délután az ukrán védelmi hírszerzés. A közleményből kiderült, hogy eddig több mint 20 ezer önkéntes katona csatlakozott a világ 52 országából Ukrajna katonai erejéhez. Zömükben tapasztalt harcosok, akik közül sokan békefenntartó missziókban vettek részt korábban

13:36 Magyar idő szerint délután három órakor (a kelet-európai időzóna szerint négykor) kezdődhet meg az orosz és ukrán béketárgyalások újabb, harmadik fordulója. (BBC)

13:21 A tervek szerint találkozik majd egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a törökországi Antalyában – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn Moszkvában. Zaharova elmondta, hogy a találkozóról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonos megbeszélése során született megállapodás. Lavrov és Kuleba különtalálkozójára egy antalyai diplomáciai fórum biztosít lehetőséget csütörtökön. (MTI)

13:18 Ha az oroszok nem tudnak civilizáltan viselkedni, lakjanak jól a háborúval – mondta hétfői videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai repülőgépeket és további büntetőintézkedéseket, például az orosz olajipar és az Oroszországgal folytatott kereskedelem bojkottját kérte hétfőn a nemzetközi közösségtől Oroszország ukrajnai offenzívája miatt, írja honlapján az MTI-re és a Reutersre hivatkozva az ATV.

Növelni kell az Oroszországra nehezedő gazdasági nyomást – mondta, és javaslatokat tett arra, hogy hogyan: az orosz olajipar vagy az egész orosz export bojkottjával, az Oroszországnak történő eladások felfüggesztésével. „Ha nem hajlandók alkalmazkodni a civilizáció szabályaihoz, akkor ne tudjanak beszerezni sem árukat, sem szolgáltatásokat a civilizált világból, lakjanak jól a háborúval” – mondta Oroszországra utalva. A Reuters hozzáteszi, az eddigi nyugati szankciók is már olyan mértékben szigetelték el Oroszországot, amilyent gazdasági nagyhatalom még soha nem tapasztalt meg.

12:47 Tizenegyezer orosz halottról számolt be az ukrán védelmi hírszerzés: az ügynökség Twitter-oldalán rendszeresen közzéteszi az ukrán erők számára kedvező hadi eredményeket, igaz, az elesett orosz katonák számát ők is csak valószínűsítik. Az összegzés szerint az ukrán hadsereg többek között 46 orosz harci gépet, 290 tankot, 999 páncélozott személy és csapatszállító járművet, három katonai hajót pusztított el, és több tucatnyi rakétavetőt, légvédelmi egységet is megsemmisítettek. Az adatok hitelességét ugyanakkor nem lehet ellenőrizni, saját veszteségeikről pedig nem vagy szűkszavúan számolnak be a hadviselő felek. Az orosz haderő a múlt héten mintegy 500 halálos áldozatot ismert el a saját oldalán.

12:23 Kemény bírálatot küldött a magyaroknak is Zelenszkij tanácsadója. „Úgy tűnik, barátaink hangulatos kávézókban üldögélnek Budapesten, New Yorkban és Párizsban: fekete kávét kortyolgatnak, croissant-t esznek, és hosszan nézegetik a föld színéről eltüntetett ukrajnai települések fotóit. Miközben városaink, ha haldokolva is, de küzdenek” – írta Twitter-oldalán Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki főtanácsadó. Podoljak egy, a harcokban felismerhetetlenségig lőtt, bombázott utcáról készült képet is megosztott.

12:03 Bojkottálta Oroszország a hágai Nemzetközi Bíróság hétfői ülését, melyet Ukrajna kérésére hívtak össze, az orosz agresszió megfékezéséért – írja a Reuters. Az ukrán fél szerint Moszkva hamis ürüggyel, az Ukrajnában élő oroszok elleni népirtás valótlan vádjával próbálja indokolni az inváziót, amit azonnal le kell állítani.

11:45 Személyes találkozót sürget Narenda Modi indiai miniszterelnök Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij között – írja a BBC, a Reuters értesüléseire hivatkozva. Egy névtelenséget kérő indiai kormányzati forrás szerint Modi erről Putyinnal is beszélt, aki válaszként tájékoztatta az indiai kormányfőt az ukrán és orosz harcoló felek közötti tárgyalások jelenlegi állásáról. Arról, hogy Putyin személyesen is hajlandó lenne tárgyalni Zelenszkijjel, forrás nem árult el részleteket.

11:22 Oroszország támogatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ, IAEA) vezetője, Rafael Grossi javaslatát, hogy háromoldalú tárgyalásokat folytassanak az ukránokkal és a NAÜ-vel, az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságáról. Abba azonban nem mennek bele, hogy a tárgyalásokat Csernobilban tartsák – idézi a Guardian az ügynökség orosz képviseletének álláspontját.

Az orosz delegációt képviselő Mihail Uljanov szerint az ötlet jó, és szerinte az ukránok is támogatnák, ám hozzátette, „Csernobil nem a legjobb hely egy ilyen találkozóhoz. Hiszen számos főváros van a világban”. Tegyük hozzá, a biztonsági egyeztetésekre főleg azért van szükség, mert az orosz megszálló erők hezitálás nélkül tűz alá vették és elfoglalták előbb a leállított csernobili atomerőművet, majd az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai komplexumot is. Most pedig megindultak egy harmadik létesítmény, a dél-ukrajnai erőmű felé is.

11:12: Eddig összesen 2871 olyan ember, köztük 1606 gyermek elhelyezéséről gondoskodott a magyar katasztrófavédelem, akiknek a háború elől menekülve nem volt hová menniük. A szervezet 110 ember, köztük 78 gyermek esetében gondoskodott arról, hogy egészségügyi ellátáshoz jussanak.

11:04: Az ukrajnai háború sokkot okoz a globális élelmiszer-ellátásban és -árakban – mondta a BBC-nek a világ egyik legnagyobb műtrágyagyártó cége, a Yara vezetője. Szerinte tovább emelkedhetnek a műtrágyaárak, amelyek már az orosz invázió előtt is magasak voltak az egekbe szökő gázárak miatt. A hatvan országban jelen lévő cég jelentős mennyiségű alapanyagot vásárol Oroszországból. „Közeledünk a szezon legfontosabb szakaszához az északi féltekén, ahol sok műtrágyát kell használni” – figyelmeztetett, hozzátéve: számára nem az a kérdés, hogy „belelépünk-e egy globális élelmiszer-válságba, hanem az, hogy mekkora lesz a válság.”

10:55: Mariupolba egyelőre nem érkezett meg az a humanitárius segélyt szállító konvoj, amely jelenleg a Zaporizzsjai terület egyik városában tartózkodik, és a tűzszünet megerősítése után indul útnak a város felé – közölte a Donecki területi katonai közigazgatás információs tevékenységért felelős osztályának vezetője, Tatyjana Ignatcsenko. Szavait az Interfax-Ukrajna hírügynökség idézte. Hozzátette: veszélyes az éjszakai vezetés. Több sofőr egyáltalán nem hajlandó tovább hajtani – sürgősen pótolják őket, és amint a fegyvernyugvást megerősítik, a konvoj elindul Mariupolba – írta Ignatcsenko a Facebookon.

Egyúttal kijelentette, hogy Oroszország hamis híreket próbál terjeszteni az ukrajnai háborúról saját lakossága körében. „Egy ismerősöm levelet kapott a külvárosi testvérétől, hogy az azoviak (az ukrán ultranacionalista zászlóalj emberei) állítólag aláaknázták az iskolákat” – hangsúlyozta Ignatcsenko. Hozzátette, hogy nincs logikus magyarázata annak, hogy az oroszok miért hisznek az ilyen információkban. „De tény az, hogy Oroszország minden eszközzel megpróbál majd béketeremtőnek látszani” – összegezte véleményét Ignatcsenko. (MTI)

10:52: Tízből nyolc megkérdezett magyar szerint nem jogos az, hogy az oroszok támadást indítottak Ukrajna ellen. Tízből hét válaszadó azzal a véleménnyel ért inkább egyet, hogy Oroszország agresszorként megtámadta Ukrajnát. Így látja a Fidesz szavazók többsége is. Közel minden második megkérdezett szerint az elmúlt 12 évben Orbán Viktor inkább oroszbarát külpolitikát folytatott. A válaszadók fele szerint a jelenlegi orosz–ukrán háború fényében a jövőben Magyarországnak inkább nyugatbarát külpolitikát kellene folytatnia – derül ki a Publicus Intézet friss felméréséből, melyet február 28. és március 3. között végeztek, 802 fő megkérdezésével.

10:45: A hosztomeli önkormányzat közleménye szerint a megszálló orosz csapatok agyonlőtték Jurij Iljics Prilipko polgármestert és két kollégáját. A három tisztviselő akkor vesztette életét, amikor kenyeret és gyógyszereket osztogatott a városban a rászorulóknak – áll a bejegyzésben – írj a Hvg.hu.

10:27: Több mint egymillió ukrán menekült Lengyelországba az orosz invázió kezdete óta, köztük 142 300 vasárnap – közölte a lengyel határőrség. „A forgalom a lengyel–ukrán határon növekszik, ma reggel 7 órakor 42 000 ember érkezett Lengyelországba Ukrajnából” – írták a Twitteren. (Al-Dzsazíra)

10:24: Már 400 forint egy euró. Részletek itt>>>

10:12: James Cleverly brit Európa-ügyi miniszter „hihetetlenül cinikusnak” a Fehéroroszországba vagy Oroszországba vezető humanitárius folyosókat a BBC-nek. „A titeket jelenleg pusztító ország karjaiba való evakuálás biztosítása nonszensz” – mondta. Ismételten kizárta annak lehetőségét, hogy a NATO repüléstilalmi zónát vezessenek be Ukrajna felett, mondván, Putyin elnök megpróbálja belerángatni a konfliktusba a NATO-t, „hogy igazolja hamis narratíváját a NATO-agresszióról”. Kijelentette, hogy az Egyesült Királyság továbbra is segíteni fogja az ukránokat önmaguk védelmében, és gazdasági és humanitárius támogatást is nyújt.

09:42: Már 396 forint egy euró. Részletek itt>>>

09:35: Ukrajna szerint „teljesen erkölcstelen” Oroszország javaslata a menekülteket Fehéroroszországba vagy Oroszországba szállító humanitárius folyosókról. Lehetővé kell tenni, hogy az ukrán állampolgárok ukrán területén keresztül hagyják el otthonaikat – mondta Volodimir Zelenszkij elnök szóvivője. „Ez egy teljesen erkölcstelen történet. Az emberek szenvedését használják fel, hogy a megfelelő képet alakítsák ki a televízióknak” – mondta a szóvivő a Reuters hírügynökség által idézett írásos üzenetében. „Ők Ukrajna állampolgárai, joguk kell legyen ahhoz, hogy ukrán területre evakuálják őket” – tette hozzá. Részletek itt>>>

09:29: A kínai Vöröskereszt humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának – jelentette be Vang Ji külügyminiszter, miközben megismételte a diplomáciai tárgyalások folytatását. Hangsúlyozta, hogy Kína barátsága Oroszországgal sziklaszilárd, és az együttműködés nagyon széles körű – írj a BBC portálja. A lap hozzáteszi, hogy a külügyminiszter szavaz néhány órával azután hangzottak el, hogy Scott Morrison ausztrál miniszterelnök felszólította Kínát, hogy távolodjon el Oroszországtól.

0912: „Őrült? Nem őrült? Ez a kérdés foglalkoztatja most a fél világot. A háborús agresszor orosz elnök szavait, gesztusait, inváziós serege lépeseit elemezve próbál olvasni szakértő és laikus a jelekből. Minél többet olvasok, hallok a témában, annál inkább úgy érzem, hitbéli kérdésről van szó, csakúgy, mint az ukrán háborús helyzet megítélése esetében” – írja jegyzetében Szerető Szabolcs.

09:10: Emmanuel Macron francia elnök tagadja, hogy azt kérte volna, hogy Oroszországba vezessenek a humanitárius folyosók – írja a BFMTV francia hírügynökség. „A köztársasági elnök Vlagyimir Putyinnal folytatott beszélgetésekor nem kért folyosókat Oroszországba” – közölte az Elysée elnöki palota a BFMTV-vel. „A köztársasági elnök azt kéri, hogy engedjék el a polgári lakosságot és engedélyezzék a segélyszállítást” – tették hozzá. Részletek itt>>>

08:44: A BBC azt írja, hogy az Egyesült Királyság védelmi tisztviselői úgy vélik, hogy az orosz erők minimális előrehaladást értek el az elmúlt 48 órában, csapataikat továbbra is hátráltatja az erős ukrán ellenállás és a gyenge logisztikai támogatás. A védelmi minisztérium által közzétett napi hírszerzési jelentésben a tisztviselők azt írták, „nagyon valószínűtlen, hogy Oroszország eddig sikeresen elérte tervezett céljait”. De „az elmúlt 24 órában továbbra is magas szintű orosz légi és tüzérségi csapások értek katonai és polgári objektumokat Ukrajna városaiban”. Tony Radakin admirális, az Egyesült Királyság Védelmi Vezérkarának főnöke azt mondta a BBC-nek, hogy az orosz csapatok nem működtek „kompetens módon”, és ez „kihat a morálra”. Hozzátette, hogy az oroszok „szörnyű veszteségeket szenvedtek” az invázió kezdete óta.

08:40: A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén kezdte a hetet Orbán Viktor; a testület tagjai reggel 8 órától értékelik a hétvége és az elmúlt órák ukrajnai fejleményeit egyrészt biztonsági szempontból, másrészt az egyre növekvő menekült-hullám kezelése tekintetében is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Részletek itt>>>

08:35: Az oroszok közölték a humanitárius folyosók útvonalát. Kijevből és Harkivből csak orosz vagy fehérorosz területre lehet távozni. Drónokról ellenőrzik az evakuálást. Részletek itt>>>

08:05: Ukrán védelmi tisztviselők azt állítják, hogy erőik visszafoglalták a Harkiv közelében, stratégiai helyen fekvő Csuhujiv várost. A Facebookon vasárnap este közzétett operatív frissítésben az ukrán vezérkar közölte, hogy a csata során súlyos veszteségeket okoztak az oroszoknak. Ukrán tisztviselők azt is állították, hogy két magas rangú orosz parancsnok meghalt a mintegy 31 000 lakosú városért vívott csatában. A hírt közlő BBC hangsúlyozta, hogy nem tudja ellenőrizni az állításokat.

07:51: Az ukrajnai háború elől vasárnap 3247 ember, köztük 770 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A Police.hu oldalon hétfőn azt írták, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 122 ember, köztük 23 gyermek elhelyezését, illetve az odaszállításukat az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá. 

07:48: Minden kereskedelmi tevékenységével felhagy a játékipar legnagyobb kiadójaként jegyzett Activision Blizzard Oroszországban. Az Epic Games sem értékesíti új játékait, a digitális játékáruházaként üzemelő Epic Games Store sem ad el Oroszországba – írja a Hvg.hu.

07:42: A Netflix, és a Big Four pénzügyi tanácsadó cégek két tagja, a Pricewaterhouse Coopers és a KMPG is bejelentette, a háború miatt kivonul Oroszországból.

07:20: Az orosz jegybank havi legfeljebb 5 ezer dollárban korlátozta magánszemélyek banki átutalását külföldre más személyeknek, köztük házastársaknak és közeli hozzátartozóknak. A jegybank a közeli hozzátartozók közé sorolja a szülőt, gyereket, nagyszülőt, unokát, testvért és féltestvért, az örökbefogadó szülőt és az örökbe fogadott gyereket. Korábban Vlagyimir Putyin az Ukrajna elleni háború miatti szankciók kiváltotta rubelgyengülés hatására 10 ezer dollárnak megfelelő összegben korlátozta a készpénzkivitelt külföldre. (MTI)

07:18: Újabb történelmi mélypontra került a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon hétfő reggel. Részletek itt!

06:58: Dél-Korea bejelentette, hogy letiltja a tranzakciókat az orosz központi bankkal, ezzel is csatlakozva a szankciókhoz – írja a BBC.

06:53: Mikolajiv polgármestere megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint az orosz erők tüzérségi tűzzel bombázták a várost reggel. Olekszandr Szenkevics Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az orosz csapatok lakóépületeket vettek célba a városban, és megosztott egy videót egy lángokba borított panelházról. „Sok lövedék van a városban, amely nem robbant fel” – figyelmeztetett. A támadás egy nappal azután történt, hogy az ukrán erők visszaverték a 476 100 lakosú város elleni orosz támadást, és visszafoglalták a helyi repülőteret. (BBC)

06:49: Oroszország új humanitárius folyosókat nyit több ukrán városban hétfőn, hogy lehetővé tegye a civilek evakuálását – tudatta az orosz állami média a BBC honlapja szerint. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy helyi idő szerint 10 órától tűzszünetre kerül sor, a kiürítési útvonalakat a fővárosban, Kijevben, valamint Harkivban, Mariupolban és Szumiban alakítják ki. Mindezek a városok jelenleg jelentős orosz támadás alatt állnak. Az ukrán illetékesek ezt még nem erősítették meg. A hétvégén kétszer is megnyitották a humanitárius folyosót Mariupolnál, ám a kimenekítés mindkét alkalommal gyorsan meghiúsult, az ukránok szerint azért, mert az oroszok lőni kezdtek. Részletek itt>>>

06:45: Új-Zéland új szankciókat jelentett be orosz oligarchák ellen. Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, az új szabályok beutazási tilalmat írnak elő 100 orosz oligarchára, és megakadályozzák, hogy Moszkvában bejegyzett szuperjachtok, hajók és repülőgépek belépjenek Új-Zéland légterébe vagy vizeire.

06:40: Az olajárak 2008 óta a legmagasabb szintre emelkedtek, miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy szövetségeseivel az orosz szállítások esetleges embargójáról tárgyal. A Brent nyersolaj hordónkénti ára 139 dollár fölé emelkedett az ázsiai kereskedelemben, majd 130 dollár alá csökkent.

06:20: Ukrán védelmi tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Oroszország arra készül, hogy átfogó támadást indítson Kijev ellen. Az ukrán hadsereg vezérkara szerint az orosz erők megkezdték az egységek összegyűjtését a város elleni támadáshoz, és harckocsik és motoros gyalogsági egységek nyomultak a közeli Irpin városa felé, hogy megalapozzák a támadást. Hozzátették: az oroszok a Fehéroroszországból a csernobili tilalmi övezeten keresztül szállított üzemanyaggal látták el haderejüket. Más helyeken tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg erőfeszítéseit a keleti Harkiv, Csernyihiv, Szumi városok és a déli Mikolajiv bekerítésére összpontosítja.

06:15: Franciaország különböző egészségügyi termékeket, köztük jódtablettákat küldött Ukrajnának az orosz hadsereggel szembeni harcok során esetlegesen bekövetkező nukleáris baleset okozta vészhelyzet esetére – jelezte vasárnap a francia külügyminiszter. Jean-Yves Le Drian azt is kijelentette: hisz Ukrajna végső győzelmében az orosz invázióval szemben. „Igen, küldtünk egészségügyi termékeket, s az is van benne” – mondta Jean-Yves Le Drian a France 5 köztelevízióban azon kérdésre, hogy Franciaország tényleg küldött-e jódtablettákat Ukrajnának. Délután Franciaország ukrajnai nagykövete, Étienne de Poncins a BFM hírtévében közölte: 2,5 millió adag jódkészítmény érkezik Ukrajnába Franciaországból nukleáris vészhelyzet esetére.