Ukrán dróntámadások okozhattak robbanást az orosz katonai bázisokon

Ukrán dróntámadások okozhattak robbanást az orosz katonai bázisokon

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes (b) társaságában megnézi az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő hidat 2022. december 5-én, miután befejeződött a létesítmény helyreállítása. A hídon október 8-án felrobbant egy teherautó, az útpálya érintett szakasza beomlott és a vasúti híd szerkezete is megsérült (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többszáz kilométerre vannak a frontvonaltól azok az orosz katonai támaszpontok, amelyekre hétfőn csapást mértek pilóta nélküli drónokkal. A támadást az ukránok elismerték.

A New York Times szerint az eszközöket ukrán területről indították, és legalább az egyik csapást a bázishoz közeli különleges erők segítségével hajtották végre, akik segítettek a drónokat a célponthoz irányítani – mondta a lapnak egy névtelenséget kérő ukrán tisztviselő. Orosz illetékesek szerint „ez volt az orosz területeket ért legpofátlanabb támadás” a kilenc hónapja tartó háborúban.

Az amerikai lap szerint ez új fejezet lehet a háborúban: Kijev megmutatta, hogy Ukrajna képes és mer is nagy távolságból támadni, így akár az őt megtámadó ország szívében is kész ellencsapásra. Az oroszok röviddel a támaszpontok elleni támadások után rakéták egész sorát indították ukrán városok felé.

A lap bemutatta egy lakópark biztonsági felvételét Szaratov közelében. Az ukrán határtól több száz kilométerre lévő városban egy nagy robbanás látszik – a hírek szerint az Engels-2 légibázison robbant fel valami.

A Kreml szerint az Ukrajna által indított fegyverek szovjet korabeli sugárhajtású drónok voltak, és az ukrán határtól mintegy ötszáz kilométerre lévő bázisokat célozták. Szerintük lelőtték a drónokat, ám azok „zuhanás közben két repülőgépet enyhén megrongáltak.” Az incidensben három katona meghalt, négy másik pedig megsebesült. Ők a másik bázison, a Djagilevo katonai támaszponton, Moszkvától mindössze 170 kilométerre voltak.

A dél-oroszországi Volga folyónál fekvő Engels bázison állomásozik Oroszország néhány nagy hatótávolságú, nukleáris tölteteket hordozni képes bombázója, köztük a Tupoljev-160-as és a Tupoljev-95-ös. Ukrán tisztviselők szerint erről a bázisról irányítják az országuk infrastruktúráját érő rakétacsapásokat, ami miatt ukránok milliói kénytelenek a téliesre fordult időjárás közben víz, villany és fűtés nélkül élni.

Ukrán tisztviselők szerint néhány órával a robbanások után több mint egy tucat orosz bombázó szállt fel az Engels légibázisról.