Ukrán first lady: „Ha nem állítjuk le Putyint, nem lesz biztonságos hely a világon egyikőnk számára sem”

Ukrán first lady: „Ha nem állítjuk le Putyint, nem lesz biztonságos hely a világon egyikőnk számára sem”

Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége (Fotó: Olena Zelenszka/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka a közösségi oldalain tett közzé egy a világsajtónak címzett nyílt levelet, amelyben a háború borzalmairól számol be, és még több támogatást, legfőképpen az Ukrajna feletti repüléstilalmi övezet létrehozását kéri a Nyugattól. Ezt a NATO elutasítja, mivel ez szükségszerűen nyílt fegyveres konfliktusba sorolná a nyugati országokat és Oroszországot.

A nyílt levélben Zelenszka felidéz néhány szívszorító epizódot az orosz agresszió miatt szenvedő ukrán gyerekekről. Ír egy nyolcéves kislányról, aki Oktyirka városban halt meg az utcán, miközben a nagyapja próbálta megvédeni. A kijevi Polina a szüleivel együtt halt meg egy tüzérségi találat következtében. A 14 éves Arszenij a fején szerzett sebesülést a rá omló romok miatt, és az életét azért nem tudták megmenteni, mert a heves támadás miatt nem ért ki a mentő.

A first lady megköszönte a nyugati országok támogatását, de férjéhez, Volodimir Zelenszkijhez hasonlóan a repüléstilalmi övezet létrehozását kérte. Állítása szerint, ha a légtér le lenne zárva, akkor a földön elbánnának az oroszokkal egyedül is.

„Ezzel a levéllel azt akarom megértetni a világgal, hogy az ukrajnai háború nem valahol messze zajlik, hanem Európában, az EU határaihoz közel... Ha nem állítjuk le Putyint, nem lesz biztonságos hely a világon egyikőnk számára sem”

Címkék: ukrajnai háború