Ukrán külügyminiszter: Szeretnénk tisztázni minden félreértést Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter: Szeretnénk tisztázni minden félreértést Magyarországgal

Záhonyi átkelő a magyar-ukrán határon (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijev kedvezően fogadja a Magyarország részéről kinyilvánított szándékot, miszerint Budapest kész felújítani a konstruktív párbeszédet a két ország között – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a TSZN hírtelevízió hírportáljának adott, szerdán megjelent interjújában.

Úgy fogalmazott: a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt hónapban bekövetkezett meredek visszaesés után Ukrajna olyan jelzést kapott Magyarországtól, amely szerint Budapest kész felújítani a konstruktív párbeszédet Kijevvel. „Mi pedig kedvező választ adunk erre a jelzésre” – tette hozzá a kijevi diplomácia vezetője.

A miniszter azt ígérte, hogy a jövő év elején Magyarország a figyelem középpontjában lesz, és – mint fogalmazott –, közösen próbálnak kijutni abból a kedvezőtlen helyzetből, amelybe a két ország került. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy továbbra is napirenden van Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatalos ukrajnai látogatása, ugyanakkor ennek időpontjáról szavai szerint még korai beszélni. „Biztosíthatok azonban mindenki afelől, hogy Ukrajna elnöke kész a találkozóra, de annak tartalmasnak kell lennie, és olyannak, amely újraindítja a (kétoldalú) kapcsolatokat” – szögezte le. Megjegyezte, hogy a diplomaták feladata ennek előkészítése.

„Szeretnénk tisztázni minden félreértést Magyarországgal. Ám az újraindításhoz világosan meg kell állapítanunk, hogy ezentúl ezek a játékszabályok, és mindkét fél elfogadja ezeket a szabályokat” – tette hozzá Kuleba. (MTI)

Címkék: Ukrajna