Ukrán tudósok szerint Magyarországot is elérné a sugárzás, ha történne valami a zaporizzsjai atomerőművel

Ukrán tudósok szerint Magyarországot is elérné a sugárzás, ha történne valami a zaporizzsjai atomerőművel

Az orosz fegyveres erők tüzet nyitnak a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműre 2022. március 4-én (Fotó: MTI/AP/Zaporizzsjai atomerőmű)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet kutatói videón szimulálták az atomerőműben bekövetkező nukleáris katasztrófa sugárzásának terjedését.

Európa legnagyobb atomreaktora a zaporizzsjai atomerőmű, amely körül az utóbbi időben fokozódik a feszültség, Oroszország állítólag katonákat és tüzérséget telepített az atomerőmű területére, hogy azt fedezékként használva onnan lőhessék az ukrán állásokat.

Az ukrán tudósok az elmúlt napok időjárása alapján modellezték le, mi történne, ha a harcok miatt katasztrófa következne be az atomerőműben, amely az ukrán-orosz frontvonalon fekszik. A modell szerint a sugárzásból a Baltikum, Lengyelország és Belarusz kapna leginkább, de jutna Magyarországra, Moldovába, Romániába, Szerbiába és a csehekhez is. Pontosabban nyugat felé haladva a radioaktív szennyeződések Moldovát, Romániát, Szerbiát, Szlovákiát, a Cseh Köztársaságot és Budapestig bezárólag fél Magyarországot elérnék.

Érdekes módon az oroszok is modelleztek egyet, és szerintük hazánkat nem érné el a radioaktív felhő. Ugyanakkor az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az „ukránok felelőtlen viselkedése” egy új Fukusimához, vagy Csernobilhoz hasonlítható katasztrófát indít el. Sőt, Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt állította, hogy Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével.

Az elmúlt napokban Aszódi Attila, a BME Természettudományi Karának dékánja azt nyilatkozta a Hvg360-nak, hogy baj esetén juthat Magyarországra is mérhető mennyiségű sugárzás, de egy csernobili típusú katasztrófát kizártnak tartott.