Ukrán vezető: Naponta 510-530 orosz katona hal meg

Ukrán vezető: Naponta 510-530 orosz katona hal meg

Ukrán katonák egy páncélozott szállító harcjármű tetején a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. március 26-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Naponta 510-530 orosz katona hal meg – legalábbis ezt közölte a Twitteren Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. A politikus szerint – aki egyúttal a Moszkvával tárgyaló kijevi küldöttség tagja is – mindez a harcok rendkívül magas intenzitását és az ukrán hadsereg motiváltságát jelzi. Ám írása szerint ahhoz, hogy megduplázhassák, megháromszorozhassák Oroszország „helyrehozhatatlan veszteségeit”, jelentősen növelniük kell a nagy hatótávolságú nehéztüzérségi rendszerek, és a lövedékeinek mennyiségét.

Eközben az ukrán vezérkar legfrissebb – az MTI által közölt –, hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 17 ezer orosz katona esett el és mintegy ezer került fogságba. A vezérkar állítása szerint az ukrán erők megsemmisítettek 123 orosz repülőgépet, 127 helikoptert, hét hadihajót, 586 harckocsit, csaknem 1700 páncélozott harcjárművet, több mint háromszáz tüzérségi és 54 légvédelmi rendszert, valamint 95 rakéta-sorozatvetőt.

Az országban zajló harcokról is adtak ki tájékoztatást. Eszerint az orosz erők Donyeck és Luhanszk megyékben változatlanul arra törekednek, hogy elérjék a régiók közigazgatási határait, folytatják a támadásokat az ukrán katonai és polgári infrastruktúra ellen. Harcok zajlanak az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városában, az orosz erők folytatják az előrenyomulást a város központja felé. Az északnyugati Voliny térségében négy fehérorosz taktikai zászlóaljat észleltek, amelyet a fehérorosz-ukrán határ védelmére irányítottak oda. Az ukrán vezérkar szerint ugyanakkor nem kizárható, hogy az ukrán fegyveres erők elleni harci cselekményekben is részt vesznek. Emellett észlelték a fehéroroszországi Homel térségében Iszkander-M rakétarendszerek mozgását az ukrán határ felé. A térségben az orosz erők továbbra is blokád alatt tartják Csernyihiv városát, amely megyeszékhely is, valamint tűzkárokat okoznak a polgári infrastruktúrában. A Csernyihivtől északkeletre fekvő Sznovszk településtől az orosz csapatok visszavonultak, felgyújtva közben egy közeli hidat. A Kijev megyében lévő Lukjanyivka településnél az orosz csapatok tovább ágyúzzák az ukrán erőket. A kelet-ukrajnai Harkiv megyeszékhely is változatlanul orosz blokád alatt van, támadások zajlanak polgári infrastrukturális létesítmények ellen.  

Címkék: Mihajlo Podoljak