Ursula von der Leyennek jó eséllyel meglesz a szükséges bázisa a parlamentben

Ursula von der Leyennek jó eséllyel meglesz a szükséges bázisa a parlamentben

Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikusnak gratulál Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európai villámkarriert futott be Ursula von der Leyen, akivel kapcsolatban nem árt megtanulni, ha ezt látjuk: „UvdL” vagy csak simán „vdl”, az őt jelenti, az Európai Bizottság következő elnökét. UvdL-t minimális többséggel, a szükségesnél kilenccel több szavazattal választották meg. Ennek nyilván nagyon sok olvasata van. A Fidesz azt olvassa ki, hogy 13 szavazatuk nélkül nem lett volna von der Leyen elnök, tehát nekik köszönhető ez a siker. Nem árt azonban tisztán látni, hogy ha az Európai Parlament most elutasította volna a jelöltet, akkor ismét az állam- és kormányfőknek kellett volna új embert küldeniük. És ha a parlament elutasít, akkor azért teszi, mert nem értett egyet a kiválasztás módszerével, mint ahogy most nagyon sok – elvileg szövetséges és nem von der Leyen-ellenes – szocdem így is tett. A tagállamoknak ez egyértelmű üzenet (lett volna), vagyis a parlament csúcsjelöltet akar, tehát megint Manfred Weber vagy Frans Timmermans közül kellett volna választaniuk a miniszterelnököknek.

Egy másik olvasata az eseményeknek a közeljövőre vonatkozik. Ha ennyire ingatag a bizottság elnökének többsége, akkor hogyan és milyen alkuk árán fog átmenni a következő Európai Bizottság összetétele a parlamenten? Mert itt már eddig is van néhány befolyásoló tényező. Például az, hogy von der Leyen azt szeretné, ha a bizottság fele nőkből állna. Ehhez alkalmazkodniuk kellene a tagállamoknak is, kérdés, sikerül-e. Továbbra is tartja magát az a vélemény, hogy a magyar és a lengyel jelölt nem sok jóra számíthat a parlamenti bizottsági meghallgatáson, és őket – mintegy tanító célzattal – nem fogja javasolni az illetékes szakbizottság, vagyis új jelöltre lesz szükség.

Ma még von der Leyent ünnepli a Fidesz | Magyar Hang

Arról nem is beszélve, hogy ennek tudatában vajon milyen portfóliót kaphat Trócsányi László? Tulajdonképpen eddig az összes magyar biztos csak epizódszerepet játszott az Európai Bizottság életében, miközben például a lengyel, cseh, szlovák, román biztosok fontos tárcákat kaptak. Jegyezzük meg, a most induló ciklusban – eléggé el nem ítélhető módon – a kelet-európai országoknak nem osztottak lapot, a fontos pozíciókról lecsúszott a régió. (De legalább megfúrtuk Webert és Timmermanst, az is valami…)

Nézzük, mit ígért von der Leyen, ha már a „magyar kormány pozícióba helyezte”. Ambiciózusabb klímacélt, új jogállami mechanizmust, új migrációs szabályozást, humanitárius folyosót a menekülteknek, az életmentés folytatását a Földközi-tengeren, a külpolitikai döntések esetében egyhangú szavazás helyett minősített többséget, a következő választásokra transznacionális listákat, a kohéziós források elosztásának átalakítását. Ezek azok, amelyek ellen a Fidesz küzdeni szokott.

Orbán készült B tervvel, ha bukna Trócsányi | Magyar Hang

Nem sok jóra számíthat az a magyar politikus, akit uniós biztosnak nevez a magyar kormány. Jelenleg ez a személy Trócsányi László igazságügyi miniszter. A kinevezési eljárás az Európai Bizottságon és az Európai Parlamenten belül zajlik majd, ez az a két fórum, ahol a kormány és a Fidesz a konfliktusok folyamatos gerjesztésével fekete báránynak számít.

A magyar kormány támogatása von der Leyennek megelőlegezett bizalom, mint ahogy a választás utáni közleményükben erre fel is hívták a figyelmet. Ezt megelőzően, még a plenáris vitán Deutsch Tamás (aki az elsők között gratulált az új elnöknek), ismertette a Fidesz három feltételét vagy elvárását. Ezek a következők: az unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani; a szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani; a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani.

Orbán Viktor új igazságügyi minisztere olvas von der Leyen sorai között | Magyar Hang

Hosszabb távon valószínű, az írás elején említett kilencfős szavazattöbbséget (ezzel együtt a Fidesz 13 szavazatos hozzájárulását) el is felejthetjük. Amint feláll az új biztosi kollégium, von der Leyennek jó eséllyel meglesz a szükséges bázisa az Európai Parlamentben. A Néppárt és a Liberálisok támogatása adott, a szociáldemokraták vissza fognak mögé sorolni, és a klímabarát, szolidaritáson alapuló, jogállamiság-védő intézkedések terén számíthat a zöldek voksaira is. Ez így egy széles körű, Európa-párti, az integráció elmélyítésében érdekelt blokk. UvdL-nek arra viszont ügyelnie kell, hogy megfelelően csatornázza be a parlamentétől sokszor eltérő tagállami érdekeket, elvégre ők nyitották meg az utat előtte, és a tagállamok nélkül nem lehet jogot alkotni az EU-ban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/29. számában jelent meg, 2019. július 19-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/29. számban? Itt megnézheti!