USA: Oroszország legalább 300 millió dollárt költött külföldi országok befolyásolására

USA: Oroszország legalább 300 millió dollárt költött külföldi országok befolyásolására

Vlagyimir Putyin orosz államfő beszél a Min Aung Hlaing vezérőrnagy, mianmari ügyvivő miniszterelnökkel tartott találkozóján a 7. Keleti Gazdasági Fórumon a délkelet-oroszországi Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/AP/TASZSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint Oroszország 2014 óta több mint 300 millió dollárt költött rejtetten több mint 24 ország politikusainak befolyásolására – írja a BBC, amely szerint az állítás egy korábban titkosított, ám feloldott amerikai hírszerzési értékelésen alapul, amelyet kedden tettek közzé.

A portál idézi Joe Biden elnök kormányának egyik magas rangú, meg nem nevezett tisztviselőjét, aki szerint ez csak a jéghegy csúcsa és Oroszország valószínűleg további forrásokat utalt át rejtetten olyan ügyekben, amelyek felderítetlenek maradtak.

Az amerikai hírszerzési közlemény nem nevez meg konkrét országokat vagy tisztségviselőket, amelyekről feltételezhető, hogy részesültek az orosz támogatásból, azt ugyanakkor jelezték, négy kontinens is érintett. A tisztviselő azt mondta, hogy az amerikai hírszerző közösség most zártkörűen tájékoztat bizonyos országokat az állítólagos orosz titkos finanszírozásról. – Az eligazítások bizalmasak maradnak – tette hozzá.

A BBC idézi az AFP hírügynökséget is, amely szerint egy adminisztrációs forrás, aki ismeri az eredményeket, azt állította, hogy Oroszország körülbelül 500 000 dollárt költött az albán jobbközép Demokrata Párt támogatására a 2017-es választásokon, valamint boszniai, montenegrói és madagaszkári pártokat vagy jelölteket is támogatott. A forrás azt is elmondta, hogy a Kreml a szélsőjobboldali jelölteket támogató alapítványok és más frontok központjaként használta Brüsszelt. Állítólag fiktív cégeket használtak fel európai pártok finanszírozására és másutt befolyás vásárlására.

Az orosz hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak nyilvánosan az Egyesült Államok kormányának állításával kapcsolatban. Moszkva korábban az amerikai CIA hírszerző ügynökséget vádolta más országok ügyeibe való beavatkozással, többek között azzal, hogy támogatta a különböző puccsokat szerte a világon.

Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője kedden a szuverenitás elleni támadásnak nevezte Oroszország állítólagos titkos finanszírozását. Tavaly amerikai hírszerzési tisztviselők egy jelentésben úgy értékelték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg engedélyezte a 2020-as amerikai választások befolyásolására irányuló kísérleteket Donald Trump volt elnök javára, ám egyetlen külföldi kormány sem veszélyeztette a végeredményt. Oroszország akkor alaptalannak nevezte a választási beavatkozással kapcsolatos vádakat.