Videón, ahogy üzenetértékű ajándékot kap Orbán Viktor a pápától

Videón, ahogy üzenetértékű ajándékot kap Orbán Viktor a pápától

Ferenc pápa és Orbán Viktor kölcsönösen megajándékozzák egymást a Vatikánban a pápa kihallgatásán. (Forrás:a Vatican News közösségi oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnököt csütörtökön magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa a Vatikánban. A Szentszék Sajtószolgálata hozott nyilvánosságra képeket arról, hogy az ilyenkor szokásos ajándékozás keretében a két fél milyen ajándéktárggyal kedveskedett egymásnak.

Orbán Viktor a Szentatyától többek között egy bronzból készült emlékplakettet kapott, amely Tours-i Szent Mártont ábrázolja. A szentnek van magyar vonatkozása is – melyet a pápa is kiemelt –, hiszen 316-ban vagy 317-ben Pannónia provinciában: Savariában, a mai Szombathelyen született. Ráadásul a szombathelyi egyházmegyében éppen a napokban szenteltek fel új püspököt, Fekete Szabolcs Benedek személyében.

Nehéz nem észrevenni a finom jelzést, melyet az ajándékkal a pápa Orbánnak küldött: Tours-i Márton az egyik legfontosabb és legismertebb a Katolikus Egyház szegényeket gyámolító szentjei közül. Talán legismertebb jócselekedete, amikor egy koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Szent Márton a saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. A magyar kormányfőnek ajándékozott bronz plakett is ezt a jelenetet örökíti meg. Később, álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban.

A Vatican News beszámolója szerint a Szentatya ajándékai átadásakor külön magyarázattal szolgált, amikor jobbját rátette a tányér nagyságú kerek bronzplakettre: „Ezt a domborművet én magam választottam Önnek a Vatikán műhelyéből. Szent Mártont ábrázolja, aki egyébként magyar ember – jó, tudom – Pannónia római provincia volt, de mégis, Ti Szent Márton Népe vagytok. Ez a kettévágott és a szegény vállára terített köntös pedig – és mutatta a kezével – az a szolgálat, amelyet értük tesztek. Az a szegény pedig azt a félmillió menekültet jelenti, akiket most befogadtatok”.

Bár Ferenc pápa úgy fogalmazott a találkozón, hogy az ajándékot ő maga választotta Orbán Viktornak a Vatikán műhelyéből, gyakorlatilag minden állam- vagy kormányfő ugyanezt a bronz Szent Márton-plakettet kapja tőle üzenetjellege miatt. Róma püspöke így kívánja felhívni a politikusok figyelmét a szegények gyámolításának fontosságára, korábban ugyanilyen tárgyat nyújtott át Emmanuel Macron francia és Evo Morales bolíviai elnöknek is.

A Vatican News által az ajándékozási ceremóniáról közreadott videójában tisztán hallatszik, hogy amikor Ferenc pápa elmagyarázza Orbánnak, hogy miért pont Szent Mártonra emlékeztető ajándéktárggyal kedveskedik a magyar kormányfőnek, Orbán közbevág és megjegyzi, hogy „sose felejtsük el, hogy csak a köpenye felét adta oda Szent Márton a koldusnak”.

Szent Mártont egy másik legenda is fűzi a politikusokhoz, ennek a történetnek is lehet szerepe abban, hogy a Szentatya ezt adta Orbán Viktornak és más politikusoknak. Jacobus de Voragine ezt így írta meg Legenda Aureában: „Szent Mártonnak nagy érzéke volt az ördögök felismeréséhez. Annyira szembetűnők voltak számára, hogy bármilyen formában jelentek is meg, világosan felismerte őket. (...) Egy alkalommal az ördög király képében jelent meg neki, bíborban, koronával, aranyos cipőben, ragyogó tekintettel, vidám orcával. Jó darabig mindketten hallgattak. »Ismerd meg azt – mondta –, akit imádsz: Krisztus vagyok, és a földre készülök visszatérni, de előtte meg akartam neked mutatkozni.« Márton erre elcsodálkozott, de tovább hallgatott. Az ördög folytatta: »Márton, miért kételkedsz, amikor engem látsz? Én vagyok Krisztus.« Ekkor megvilágosította őt a Szentlélek, és Márton így szólt: »Az Úr Jézus Krisztus nem azt jövendölte, hogy bíborban, koronával fog visszatérni. Én nem hiszem, hogy Krisztus eljött, ha nem abban az öltözékben és alakban látom, ahogyan szenvedett, és a keresztre feszítés jeleit nem viseli magán.« E szavakra eltűnt az ördög, és a cellát bűz árasztotta el.”

A magyar miniszterelnök egy 1750-ben nyomtatott angol-latin nyelvű nagyheti imakönyvet ajándékozott a Szentatyának, továbbá egy kötetet Bartók Béláról, egy másikat pedig az ő műveivel. „Minthogy a magyar nyelvet rajtunk kívül kevesen beszélik, ezért magyar zenét hoztam ajándékba, mert aki ezt hallgatja, az megérti a szívünket” – mutatta be a különleges CD-sorozatot Orbán Viktor a pápának.