Üzent a NATO-főtitkár a magyar kormánynak

Üzent a NATO-főtitkár a magyar kormánynak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Finnország és Svédország példátlan lépéseket tett Törökország jogos biztonsági aggályainak kezelésére, ezért itt az ideje, hogy minden szövetséges befejezze a két ország NATO-tagságához vezető ratifikációs folyamatot – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön. Jens Stoltenberg meghívására Finnország, Svédország és Törökország képviselői megbeszélést tartottak a NATO székházában Ankara biztonsági aggályainak kezelésére a két észak-európai ország csatlakozásáról szóló dokumentum ratifikációja érdekében.

A NATO-főtitkár a tárgyalások után újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: mindhárom ország üdvözölte a megbeszélések során elért jelentős előrelépést, és egyetértett abban, hogy Finnország és Svédország csatlakozásának gyors ratifikálása mindenkinek az érdeke. Tagságuk megerősíti a szövetséget – mondta. „Mind a 30 szövetséges tagország aláírta Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét. Itt az ideje a ratifikációs folyamat befejezésének” – fogalmazott.

Közölte: a tárgyaló felek elismerték, hogy a svéd kormány által csütörtökön bemutatott terrorellenes jogszabály szigorítása kezelheti Ankara azon aggályát, mely szerint Stockholm nem lép fel kellőképpen a terrorszervezetekkel szemben. Kérdésre válaszolva Stoltenberg elképzelhetetlennek nevezte, hogy bármilyen katonai fenyegetés történhessen Finnország és Svédország ellen a NATO reagálása nélkül. Tájékoztatása szerint Svédország, Finnország és Törökország folytatja a két észak-európai ország NATO-tagságáról szóló tárgyalásokat. Az országok megállapodtak abban, hogy a NATO júliusban tervezett, vilniusi csúcstalálkozója előtt ismét találkoznak – mondta az MTI szerint.

Eddig tartott a magyar állami hírügynökség híre, amelyből csak az nem derült ki, hogy melyek lehetnek azok az országok, amelyek még nem ratifikálták a csatlakozást. Ezek: Törökország és Magyarország. A magyar kormány hónapok óta húzza a parlamenti szavazást a kérdésről, legutóbb már odáig mentek, hogy az addigi egyértelműnek mondott támogatás helyett a Fidesz és a KDNP egyébként mindent megszavazó képviselőinek problémái vannak, ezért ki is küldtek egy parlamentinek mondott pártküldöttséget Svéd- és Finnországba. Itt egy tárgyalás után közölte a fideszes Hende Csaba, hogy a frakció támogatja a csatlakozást. Később viszont arról beszélt, hogy 5-6 hét, mire végigmegy a parlamenten egy javaslat (az orvosi kamara kivégzése két nap volt).