Üzent az osztrák kancellár: húsvét után nyithatnak az üzletek

Üzent az osztrák kancellár: húsvét után nyithatnak az üzletek

Sebastian Kurz (Fotó: Sebastian Kurz Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha Ausztriának sikerült ellaposítani a koronavírus-járvány görbéjét – azaz mérsékelni a járvány terjedését –, és húsvét után enyhítenek egyes intézkedéseken, Sebastian Kurz kancellár szerint még sokáig kell együtt élni a vírussal (Covid-19). Az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa erről húsvéti levelében írt.

– Téved, aki azt gondolja, hogy legyőztük a vírust. Amíg nem találják meg a hatékony gyógyszert vagy védőoltást, addig hol sikerekkel, hol kudarcokkal, de a mindennapok része lesz. Addig is mindent megteszünk, hogy fokozatosan, de minél hamarabb közel kerüljünk a normális élethez – fogalmazott Kurz a honfitársaihoz címzett levélben.

Írt a járvány gazdasági következményeiről is. Azt már a hét folyamán bejelentette, hogy a tervek szerint április 14-étől ismét kinyitnak a kisebb, 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, a barkácsáruházak és a szabadtéri piacok. Szájmaszkot azonban továbbra is viselni kell, és csak meghatározott számú vásárló tartózkodhat azonos időpontban egy üzlethelyiségben. A következő hónapokban pedig fokozatosan valamennyi ágazat újraindulhat, a társasági élettel együtt – erősítette meg.

Csehország nem tervezi a kötelező szájmaszk-használat megszüntetését | Magyar Hang

Húsvétról Sebastian Kurz úgy fogalmazott, hogy az ünnep idén szokatlan körülmények között zajlik, erre azonban szükség van, hogy a legrosszabbat elkerüljék. Ötből négy koronavírus-fertőzöttnek nincsenek tünetei, így nem tudják, hogy megbetegedtek. Így pedig másokat is megfertőzhetnek a betegséggel, ami halálos is lehet. Arra kérte honfitársait, hogy az ünnep napjaiban is kerüljék a találkozásokat, még ha ez fájdalmas is. Ha így lesz, jövő húsvétkor úgy tekinthet majd mindenki vissza az idei ünnepre, hogy elmondhatják, legyőzték a koronavírust – zárta sorait a kancellár.

Csökken a fertőzések száma

Ausztriában a Die Presse által táblázatba rendezett adatok szerint az elmúlt öt napban a regisztrált új fertőzések száma egyaránt 280 körül volt. A betegség következtében elhunytak száma csökkenő tendenciát mutat, a gyógyultak száma pedig napról napra növekszik. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint szombatig 13 672 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az országban, és eddig 337-an haltak meg a betegség következtében. Szombaton ez 18 új áldozatot jelent – korábban napi 30 áldozat is előfordult.

Friss hír, hogy Rudolf Anschober egészségügyminiszter szombat délután bejelentette, hogy mivel nagyszámú Covid-teszt áll az ország rendelkezésére, húsvét után elkezdődik az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak szisztematikus tesztelése az egész országban.

Ischgli polgármester: nem történt mulasztás

Több hét után péntek este megtörte hallgatását annak az osztrák síparadicsomnak, Ischglnek a polgármestere, amely a koronavírus-járvány melegágyaként emlegetnek Ausztriában és Európa több országában is. Mint arról beszámoltunk, március elején napokig ment a hagyományos síkarnevál úgy, hogy már megjelent a tiroli településen a koronavírus. A tartományi hatóságokat, a település vezetését és a sífelvonók üzemeltetőit is azzal vádolják, hogy gazdasági érdekeik miatt nem hozták meg a szükséges óvintézkedéseket, emiatt már nyomozás is folyik.

Nyomoznak, hogy eltussolták-e a koronavírus-fertőzést az ausztriai síparadicsomban | Magyar Hang

Mindenesetre Werner Kurz ischgli polgármester is azon a véleményen van, hogy Tirol tartomány és Ischgl vezetése sem követett el mulasztást. Az APA hírügynökségnek és az ORF-nek adott interjúban azt mondta, hogy a hatósági útmutatás alapján a „legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint cselekedtem”.

Arra a felvetésre, miszerint nem kellett volna-e hamarabb bezárni a szórakozóhelyeket, illetve nem lett volna célszerűbb lezárni az egész síterepet, azt felelte, hogy az önkormányzatnak nincs erre jogköre. Azt pedig egyenesen abszurdnak nevezte, hogy bárki is felelős lehet a történtekért.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, Tirol tartomány vezetése már március elején tudta, hogy 15 Ischglben síelő izlandi turistának a hazaérkezése után pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az első fertőzést azonban csak március 7-én jelentették, a népszerű Kitzloch bár mixere kapta el a betegséget. Ischglt és a környező településeket március 13-án helyezték karantén alá, ezt a hónap végén oldották fel. Ezt követően térhettek haza konvojokban az ott dolgozó magyarok is.