Szijjártó: A V4-ek készek segíteni Lengyelországnak

Szijjártó: A V4-ek készek segíteni Lengyelországnak

Szijjártó Péter és a V4-ek külügyminiszterei (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Készen állnak a visegrádi országok arra, hogy ha a lengyeleknek szükségük van valamire, akkor haladéktalanul a segítségükre siessenek – ezt Szijjártó Péter jelentette be, miután a V4-ek külügyminisztereivel tárgyalt Brüsszelben. A téma – megfogalmazása szerint – „a lengyel barátainkra háruló migrációs nyomás volt”, akiknek egyúttal kifejezték köszönetüket és nagyrabecsülésüket, amiért „hősiesen védik az EU külső határát és ezzel minket is”.

Szijjártó Péter felidézte, hogy 2015-ben Magyarország is hasonló nyomás alatt állt, „mi akkor számíthattunk a visegrádi barátaink segítségére, természetes, hogy így van ez a lengyelek esetében is”.

A lengyel–belarusz határon egyre feszültebb a helyzet. Az elmúlt hónapokban több ezer, többségében szíriai és iraki migráns gyűlt össze Belarusz és a vele szomszédos EU-tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határán, azt remélve, hogy valamilyen módon bejut az EU területére. A migránsok sátrakban tengődnek a belarusz–lengyel határ térségében az erdőben, miközben a hőmérséklet fagypont körülire süllyedt. Az EU Aljakszandr Lukasenka elnököt tette felelőssé a válságért, mondván, szándékosan idézte elő a helyzetet, válaszul a Fehéroroszország ellen bevezetett szankciókra. A belarusz elnök közben arról beszélt, hogy országa szeretné hazatoloncolni a határon rekedt, főként közel-keleti migránsokat. – Aktív munka folyik ezen a téren, hogy meggyőzzük az embereket, térjenek haza. De senki sem akar visszamenni – mondta az MTI tudósítása szerint.