Vádat emeltek külföldi erőkkel való összejátszás miatt az Apple Daily hongkongi lap vezetői ellen

Vádat emeltek külföldi erőkkel való összejátszás miatt az Apple Daily hongkongi lap vezetői ellen

Rendőrök őrizetbe veszik az Apple Daily című hongkongi lap ügyvezető igazgatóját, Royston Csov Tat Kuenát a nemzetbiztonsági törvény által bűncselekménynek minősített „külföldiekkel való összejátszás” gyanúja miatt a Next Media kiadóvállalat hongkongi székházában 2021. június 17-én (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vádat emeltek külföldi erőkkel való összejátszás miatt az Apple Daily hongkongi lap előző nap őrizetbe vett főszerkesztője és vezérigazgatója ellen pénteken – adta hírül az angol nyelvű hongkongi lap, a South China Morning Post cikkét idézve az MTI.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége csütörtökön nagyszabású, meglepetésszerű akció keretében vette őrizetbe a lap öt vezető munkatársát az Apple Daily nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent cikkek tartalmára hivatkozva. A hatóságok által hivatkozott írások egyebek mellett Hongkonggal és a kínai anyaországgal szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak, ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel folytatott összeesküvést.

Csütörtökön a hatóságok a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (mintegy 680 millió forintot) kitevő vagyonát is befagyasztották, valamint házkutatást végeztek az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában. Ez utóbbi átkutatására több mint kétszáz rendőrt delegáltak, akik hat óránál tovább vizsgálták át az irodákat, és több mint 40 digitális eszközt – a többi közt számítógépeket és merevlemezeket – foglaltak le.

Washington még csütörtökön elítélte a lap vezetőinek őrizetbe vételét. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a hongkongi kormányzat állítása, hogy az Apple Daily „eszközként használta fel a hírközlést” a nemzetbiztonság aláásására, csupán az ellentétes nézetek elfojtására tett igyekezet.

John Lee hongkongi biztonsági miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón arra figyelmeztette az újságírókat, hogy „tartsák magukat távol az Apple Daily által tanúsított magatartástól”. Leszögezte, hogy a hongkongi kormányzat a legszigorúbb intézkedéseket meghozva fog szembeszállni bármilyen személlyel vagy vállalattal, ha újságírói munka mögé bújva próbálja fenyegetni a nemzetbiztonságot.

Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, valamint a laphoz kötődő kilenc másik embert – köztük Lai fiát – a nemzetbiztonsági törvény megszegése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt.