Vajon milyen titkokat vitt magával a sírba Jeffrey Epstein?

Vajon milyen titkokat vitt magával a sírba Jeffrey Epstein?

Donald Trump és Bill Clinton a 2000-es US Open teniszversenyen. A volt és a jelenlegi elnök is jó kapcsolatokat ápolt a fiatalkorú lányokat szexuálisan kizsákmányoló, végül a saját cellájában magával végző Jeffrey Epsteinnel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fickó, aki olyan információkkal bírt, amelyek sok gazdag és befolyásos férfi életét tudták volna tönkretenni, holtan végzi a saját börtöncellájában. Mennyire kiszámíthatóan… oroszos. Így reagált Twitter-posztjában az MSNBC csatorna egyik tévése a kiskorúak megrontása és prostitúcióra kényszerítése miatt már korábban is elmarasztalt Jeffrey Epstein szombati halálhírére. Joe Scarborough összeesküvést sejtető megnyilvánulása (ami egyébként azóta eltűnt a Twitterről, ám a képernyőmentés csodája megőrizte) csak egy a sok értetlenkedő megszólalás közül. Epstein halála után futótűzként terjedt a világhálón: nem lehet, hogy csak úgy, simán végzett magával a legmagasabb körökben forgó milliárdos pénzember.

A New York-i befektetőt még július 6-án vették őrizetbe kiskorúak szexkereskedelmének vádjával. A hatóságok szerint Epstein masszív hálózatot működtetett, amely fiatal, olykor 14 éves lányokat kényszerített prostitúcióra és közvetített a felső tízezer számára. A 66 éves férfi tagadta a vádakat, ám 2008-ban ugyanezért egyszer már elítélték: 13 hónapos felügyeletet kapott, azaz még a privát szigetére is utazgathatott, miközben kiskorúak tucatjait, köztük mintegy harminchat 14 éves lányt molesztált, rontott meg, „hálózatában” gyereklányok százai voltak. A sokak szerint felháborító ítélet miatt július 19-én távozott Trump munkaügyi minisztere, Alexander Acosta, ugyanis ő volt az ügyész a 11 évvel ezelőtti ügyben. Epsteint ezúttal óvadék ellenében sem engedték ki. Szombaton pedig saját kezűleg vetett véget életének, a beszámolók szerint a milliárdos a lepedőből készített hurokkal akasztotta fel magát az emeletes ágyra.

Jeffrey Epstein

Az eset után rengeteg kérdés felmerül. Miért szállították el a cellatársát? Miért szakították meg a szigorú ellenőrzését, mint potenciális öngyilkosjelölt – amikor egy hónapja már megpróbált végezni magával, és a szabályzat szerint ilyenkor csak indokolt esetben lehet a figyelést megszüntetni, nemhogy ügyvédi kérésre, mint az történt most Epsteinnel? Hol voltak az őrök? Miért lehetett órákra egyedül, miközben 30 percenként rá kellett volna nézni?

William Barr igazságügyi miniszter igen zabos, alapos vizsgálatot ígért. Mint mondta: „Az Epstein-ügy felderítése fontos a minisztérium és személy szerint számomra is. De leginkább azon áldozatok számára, akiknek volt erejük és bátorságuk ahhoz, hogy bíróságon csapjanak össze a vádlottal.” A miniszter kemény szavai szerint az Epsteinnel összejátszók nem ússzák meg a felelősségre vonást. Az illetékes fegyintézet vezetőjét áthelyezték, míg két másik tisztségviselőt a vizsgálatok lezárultáig szabadságra küldtek.

Hogy mi várható, nem tudni. Az ügy pikantériája, és az öngyilkosságot követően szárnyra kelt összeesküvés-elméletek egy tőről fakadnak: Epstein a legmagasabb körökhöz tartozott. Jó viszonyt ápolt a Clinton-családdal, II. Erzsébet fiával, András yorki herceggel, ahogy Donald Trump jelenlegi elnökkel is évtizedes az ismertség. A rejtélyt fokozza, hogy állítólag az egyik halottkém szerint a nyakcsigolyái több helyen is eltörtek. A két oldal most egymásra mutogat, Trump azonnal a volt demokrata elnök, míg az ellentábor épp a jelenlegi republikánus esetleges érintettségét firtatja Epstein hirtelen halálában.

Az elmúlt napokban rengeteg cikk foglalkozott az esettel. A konklúzió nagyvonalakban az, hogy túl sok mindenre kellett volna ügyelni ahhoz, hogy „észrevétlenül” eltegyék láb alól, miközben az esetleges elkövetők nagyon könnyen lelepleződhetnének. Ezért – írják sokan – a legegyszerűbb magyarázat tűnik a legkézenfekvőbbnek: Epstein nem tudta feldolgozni, hogy ezúttal végleg lebukott, milliárdos társai elengedték a kezét, és mindenét, de leginkább a hatalmat és az irányítást elvesztve lenullázódik, ezért az alapból labilis szociopata inkább végzett magával. Hogy ebben a műveletben segítettek-e neki, na, ezt kell kideríteni.

– Epstein halott, de az ügy sosem lesz lezárva – szól az egyik publicisztika címe, amely szerint épp ez az ügy bizonyítja, nincs titkos világkormány, nincs összeesküvés, ellenben összetartás igen. A felső egy százalék mindig kíméletlenül összezár. Epsteint a „mi rendszerünk” védte hosszú évekig, a szupergazdagok rejtegették bűneit, ám eljött egy pillanat, amikor nem lehetett tovább tartani, ezért kivetették magukból. „Ezt az országot az olyan figuráknak teremtették, mint Epstein, és megteszik nekik azt a szívességet, hogy a másik irányba néznek, mielőtt az igazságszolgáltatás elérné őket. A cella örökre nyitva marad, az ügy sose oldódik meg” – ezzel a borúlátó gondolatmenettel zárul az amerikai Paste közéleti blog vonatkozó publicisztikája. Sokan csak remélik, ezúttal nem lesz így.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/33. számában jelent meg, 2019. augusztus 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!