Vallási szekták miatt harapódzik el újra a koronavírus Dél-Koreában

Vallási szekták miatt harapódzik el újra a koronavírus Dél-Koreában

Szájmaszkot vesz fel egy védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elleni védekezésül egy szöuli piacon, ahol fertőtlenítést végeznek 2020. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra gyorsul a járvány terjedése az ázsiai országban, két hétig tartó alacsony esetszám után szerdán 54 új fertőzöttet azonosítottak, így 14 700 fölé nőtt az összesített esetszám. Különösen aggasztó, hogy az új gócpontok kis vallási felekezetekhez köthetők, amelyek Szöul környékén működnek. Augusztus 3-án még mindössze 3, helyi közösségben kialakult Covid-betegről tudtak, szerdára az 54 új fertőzöttből már 35 volt ilyen, csak a maradék 19 esetben volt szó külföldről behurcolt fertőzésről – tudósít a South China Morning Post. 

A hatóságok megállapították, hogy egyes vallási közösségek közvetítésével a sokak által látogatott piacokra és bevásárlóközpontokba is eljutott a vírus. Így például Goyang elővárosban a Banseok egyház egyik gyülekezete 33 új fertőzés forrásává vált. Mindezek után kilenc pozitív esetet azonosítottak Szöul népszerű Namdaemum piacának kereskedői között, további egyet pedig a goyangi gyerekvigyázó központnál, és ezek mind erre az egyházra vezethetők vissza. Az esetszám a jövőben valószínűleg nőni fog. Gimpo városánál is hasonló járványgóc alakult ki egy másik vallási felekezetnél. 

Kim Kang-lip egészségügyi miniszter-helyettes attól tart, hogy hamarosan még rosszabb, tömeges fertőzésre utaló adatok várhatók. Nem ez az első alkalom, hogy a járvány elleni küzdelemben gondot jelentenek a vallási közösségek, hiszen a gyűlések katalizátorként működhetnek a vírus terjedésénél, főleg, ha egyesek szabotálják az óvintézkedéseket.

A dél-koreaiak emlékezetében még frissen él a Sincshondzsi Jézus keresztény egyház, kezdetben ugyanis a fertőzések 60 százaléka volt közvetlenül kapcsolatba hozható a titkolózó szektával, miután néhány tagja januárban a közép-kínai Vuhanban, a koronavírus kiinduló gócpontjában járt. Az egyház egyik 61 éves híve február elején Tegú városban annak ellenére vett részt a szekta legalább négy istentiszteletén, hogy lázas beteg volt. Később koronavírus-fertőzöttként diagnosztizálták.

A szöuli hatóságok közben nyomozást indítottak a Sincshondzsi egyház 12 vezetője, köztük az alapító Li Man Hi ellen, egyebek mellett emberölés gyanújával. Azzal vádolják az egyház vezetőit, hogy egyes híveik adatait eltitkolták a hatóságok elől, amikor azok próbálták felkutatni ez esetleges fertőzötteket annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését. Ha korábban megtették volna a megfelelő intézkedéseket, el lehetett volna kerülni a koronavírus-fertőzések rohamos terjedését és számos ember halálát – írta Park Von Szun szöuli polgármester a Facebook-oldalán.

Egy egykori szektatag a CNN-nek elmondta: nem csodálkozott azon, hogy a vírus ilyen gyorsan szétterjedt a közösségben: szerinte a templomi alkalmak során a hívek olyan sokan zsúfolódnak össze, mint a szardíniák a konzervdobozban, és annyira szorosan ülnek egymás mellett, hogy a térdeik érintkeznek egymással. A szektavezér instrukciói szerint még a betegség sem lehet mentség arra, hogy valaki hiányozzon a szertartásról, és maszkot viselni sem szabad, mert az tiszteletlenség a fennvalóval szemben.

A dél-koreaiak azt hitték, hogy hasonló fellángolástól már nem kell tartani, ezért július 24-én eltörölték a vallási összejövetelek tiltását. A nagyobb felekezetek valóban szigorú intézkedéseket vezettek be, így kötelező a maszkviselés a gyűléseiken, sőt online is tartanak istentiszteleteket. A  kisebb egyházaknál azonban sokszor kicsi a hely a hívek számára, és nem képesek csak online létezni, mert létfontosságúak számukra a személyesen átadott adományok.