Valószínűleg rendszeres emlékeztetőoltásokra lesz szükség a Pfizer-vakcinából is

Valószínűleg rendszeres emlékeztetőoltásokra lesz szükség a Pfizer-vakcinából is

Emberek érkeznek, hogy beoltsák őket a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával az oltóközponttá alakított Lumen Field rendezvénycsarnokban, a Washington állambeli Seattle-ben, 2021. március 13-án (Fotó: MTI/AP/Ted S. Warren)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pfizer igazgatója szerint „valószínű”, hogy kell egy harmadik dózis is a vakcinából a második beadása után fél évvel-évvel.

Albert Bourla a CNBC amerikai hírtelevízió egészségügyi műsorának vendégeként mondta, hogy minden valószínűség szerint évenként ismételni kell majd az oltást, és a második dózis beadása után fél évvel-egy évvel egy harmadik beadására is sor kerülhet. Hozzátette, hogy ez még megerősítésre vár, és hogy a különböző új vírusvariánsok felbukkanása ezen még módosíthat.

A Pfizer vezérigazgatója nincs egyedül azzal a véleményével, hogy az influenzavírushoz hasonlóan a koronavírus ellen is évenkénti oltásra lehet majd szükség, hiszen a Johnson & Johnson cég főnöke, Alex Gorsky ugyanígy vélekedett még februárban.

Jelenleg is folynak a kutatások azt illetően, hogy az mRNS-alapú oltások illetve a régebbi típusú oltások mennyi időre adnak védettséget. Mind a Pfizer, mind a Moderna vakcinája 91-95 százalékos védettséget nyújt az eddigi adatok szerint a második oltás megkapása után még hat hónapig is akár.

Az új vírusvariánsok viszont akár meg is kerülhetik a védettséget, így például a B.1.525 jelű nigériai, B.1 jelű brazíliai és B.1.351 jelű dél-afrikai vírusváltozatban jelen van az E484K mutáció, amelyikről azt feltételezik, hogy gyengébb rá az oltások által adott immunválasz, azaz, a vírus sikeresen meg tudja kerülni az ellenanyagokat. Mindenesetre a gyógyszergyártó cégek már a második generációs vakcináikat is elkezdték kifejleszteni, pont az új vírusváltozatok jelenléte miatt.

A felvétel április elsején készült, de csak 15-én csütörtökön került adásba.