Van Rompuy: nincs ok a Fidesz visszafogadására

Van Rompuy: nincs ok a Fidesz visszafogadására

Herman Von Rompuy (Fotó: Facebook/Herman Von Rompuy hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz egy sor kérdésben nem mutatott kellő hajlandóságot álláspontja feladására, így nem volt ok arra, hogy az Európai Néppárt (EPP) feloldja a párt tagsági jogainak felfüggesztését. Ezt a konzervatívok által kinevezett bölcsek tanácsának egyik tagja, a belga Herman Van Rompuy erősítette meg – írja a Politico nyomán a Népszava.

Van Rompuy kitért arra, hogy a politikai paletta egyre töredezettebb a földrészen és a középpártok egy sor kihívással néznek szembe, ám a kereszténydemokraták továbbra is kulcsszerepet töltenek be az európai intézményekben, illetve jó néhány tagállamban. A politikus, akinek brüsszeli irodája az EPP központjában van, úgy véli, nincs abban semmi különleges, ha nem sikerül már az első körben összehozni a következő hosszú távú költségvetést, mert a mostani helyzet bonyolultabb, mint korábban bármikor.

Uniós költségvetés: érik a magyar vétó | Magyar Hang

Elkészült az Európai Unió következő hét éves költségvetésének legújabb javaslata - első látásra senkinek sem fog tetszeni. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke február 20-ára hívott össze rendkívüli EU-csúcsot, egyetlen napirendi ponttal: a következő uniós büdzséről lesz szó. Michel az elmúlt napokban valamennyi állam- és kormányfővel tárgyalt, utolsóként Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel.

Részben a Brexit, részben pedig amiatt, hogy a támogatásokat a jogállam betartásához kívánják kötni. Továbbá megnehezítik a dolgot a klímaváltozással és a migrációval összefüggő teendők is. Ráadásul a legtöbb kormány ezúttal is a nemzeti érdekek alapján tárgyal, és olyan eredményt akar, amelyet jól el tud adni odahaza. Ily módon az Európai Tanács elnökének az a feladata, hogy tegyen bizonyos engedményeket, amelyek alapján azután a többiek meg tudják védeni a végleges megállapodást.