Vége a kínai „zéró covid” politikának

Vége a kínai „zéró covid” politikának

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó:
MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán a kínai hatóságok bejelentették, hogy jelentősen lazítanak az országban lassan három éve érvényben lévő szigorú covidkorlátozásokon, amelyek az utóbbi időben szokatlanul heves tiltakozóakciókat gerjesztettek számos városban.

A legfontosabb változtatás, hogy engedélyezik az otthoni karantént, miközben megszüntetik annak a személykövető QR-kódnak a kötelező használatát, aminek leolvasása nélkül eddig gyakorlatilag semmilyen közintézménybe tilos volt belépni.

Az utóbbi hetek tiltakozásainak hatására számos városban már eddig is lazítottak a rendszabályokon, például csökkentették a kötelező PCR-tesztek számát. Az így könnyített intézkedések még mindig messze a legszigorúbbak a világon. A kínai kormányzat eddig ugyanis mereven ragaszkodott ahhoz, hogy a járványgócokat azonnal és tökéletesen elfojtsa, bárhol is bukkannak fel. Ehhez képest a világ legtöbb országában mostanra többé-kevésbé visszaállt a normális élet – azon az áron, hogy a covid mérsékelt intenzitással folyamatosan jelen van és lesz is.

Kínában ezentúl az emberek úgy is igénybe vehetnek közszolgáltatásokat, hogy ehhez nem kell igazolniuk, hogy nem kerültek (akár közvetett) kapcsolatba a fertőzéssel. Vagyis nem kell felmutatniuk a zöld színű egészségügyi kódjukat. Ez alól kivételt jelentenek az egészségügyi és szociális intézmények, illetve a gimnáziumok.

A legfontosabb változtatás azonban az, hoigy tünetmentes és enyhe tünetes fertőzöttek ezentúl otthon is karanténba vonulhatnak. Eddig erre a célra egy kormányzati létesítménybe kellett költözniük. A közeli kontaktszemélyek is otthon maradhatnak (pontosabban otthon kell maradniuk). Ezek az úgynevezett karanténtáborok váltották ki a legerősebb tiltakozásokat, mert kaotikus állapotok alakultak ki bennük. Akadozott az élelmiszer- a folyóvíz-ellátás.

 

Címkék: Kína, koronavírus