Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A brit védelmi minisztérium felvételén Fülöp edinburghi herceg koporsóját a windsori kastély Szent György-kápolnájába viszik 2021. április 17-én. A 99 éves korában április 9-én elhunyt Fülöp herceget kívánságának megfelelően a kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra. MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Jimmy Wise

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton délután tartották Windsorban az április 9-én 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férjének temetési szertartását. Június 10-én lett volna 100 éves.

Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, de a szertartáson a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásoknak megfelelően csak harmincan voltak jelen, valamennyien a királyi család tagjai – írja az MTI. A képernyők előtt azonban több millióan követhették Fülöp herceg utolsó útját, melyre a királynő kísérte 73 éven át hűséges társát. 

A temetési szertartás brit idő szerint délután 15 órakor – közép-európai idő szerint 16 órakor – kezdődött a windsori kastély Szent György-kápolnájában. Magyar idő szerint 15 óra 40 perckor hozták ki a herceg koporsóját a windsori kastélyból, és egy külön Fülöp elképzelései szerint átalakított Land Roverre tették. A közeli Szent György-kápolnához szállították, amelynek nyugati lépcsőinél a windsori főesperes és a canterburyi érsek fogadta a menetet.

A koporsót Fülöp személyes zászlaja, egy virágkoszorú, a tengerészsapkája és a kardja díszítette. Az út mentén a haditengerészet, a légierő és a hadsereg különböző egységei álltak sorfalat. A katonazenekar Fülöp herceg által kiválasztott zenét játszott.

A koporsót kísérő gyászmenetet II. Erzsébet és Fülöp négy gyermeke, Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf vezette, mögöttük Vilmos és Harry herceg következett, köztük sétált Anna hercegnő fia, Peter Philips.

Utánuk Anna hercegnő férje, Timothy Laurence és Snowdon grófja következett, a család többi tagja nem vett részt a rövid gyászmenetben.  

A délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezette. Fülöpöt – ugyancsak saját kívánságnak megfelelően – a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezték végső nyugalomra.

Fülöp herceg temetése az első alkalom 2020 tavasza óta, hogy Harry herceg együtt mutatkozik nyilvánosan a brit királyi családdal. A két testvér, Vilmos és Harry egy ideje eltávolodott egymástól, és a köztük lévő szakadékot csak mélyítette a március elején sugárzott Harry herceggel és feleségével, Meghannel készített Oprah-interjú.

Mint a Telex írja, a szertartás végén Harry előbb Katalin hercegnével beszélgetett, majd Vilmos és Harry együtt beszélgetve ment vissza a windsori kastélyba.