Szelfi miatt vádoltak kémkedéssel egy izraeli házaspárt a törökök, végül haza mehettek

Szelfi miatt vádoltak kémkedéssel egy izraeli házaspárt a törökök, végül haza mehettek

Az új török elnöki palota Ankara Cankaya negyedében 2014. október 28-án, a török nemzeti ünnep előestéjén (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazatérhetett Törökországból a Recep Tayyip Erdogan török elnök isztambuli palotájánál fényképezkedő, és ezért kémkedéssel megvádolt izraeli házaspár – jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a Ynet.

Csütörtök reggel landolt a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtéren a különgép, melyet az izraeli kormány küldött az Oknin házaspár hazaszállítására, miután kilenc napig fogva tartották őket Törökországban kémkedés gyanújával. – Köszönetet mondunk Jichák Hercog államelnöknek, Naftáli Benet miniszterelnöknek és Jaír Lapid külügyminiszternek, a külügyminisztérium minden tagjának és Izrael egész népének – mondta Mordi és Natali Oknin, miután visszaérkeztek Izraelbe. Benet és Lapid közleményben mondott köszönetet Erdogannak és kormányának az „együttműködésért”. A Ynet szerint Izraelnek semmit sem kellett cserébe adnia visszaengedésükért, de a török gesztus után izraeli gesztus is várható.

A török hatóságok politikai és katonai kémkedés gyanújával tartóztatták le az izraeli házaspárt – melynek mindkét tagja az Egged busztársaság sofőrje, – mert Erdogan palotája előtt szelfit készítettek magukról, és elküldték családtagjaiknak. Ezen a helyen az izraeli média szerint rendszeresen készítenek magukról fényképeket az Izraelből és más országokból érkező turisták. Izrael és Törökország között régóta feszült a viszony, a két kormánynak jelenleg nincs nagykövete egymás országában, s ez megnehezítette a letartóztatott házaspár kiadatásáról folytatott tárgyalásokat.

(MTI)