Zelenszkij: Vegyi fegyvert is bevethetnek az oroszok Mariupolban

Zelenszkij: Vegyi fegyvert is bevethetnek az oroszok Mariupolban

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megszállók egyik szócsöve kijelentette, hogy vegyi fegyvert is bevethetnek Mariupol védői ellen. Ezt a lehető legkomolyabban vesszük – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd hajnali videóüzenetében. Ma a megszállók új nyilatkozatot adtak ki, amely arról tanúskodik, hogy felkészültek az Ukrajna és védőink elleni terror új szakaszára – mondta az elnök a Guardian beszámolója szerint.

Andrij Biletszkij, az Azov önkéntes ezred vezetője hétfőn azt állította, hogy a déli kikötővárosban hárman „háborús vegyi anyagokkal mérgezést szenvedtek el, de katasztrofális következmények nélkül”. Vegyi anyagot szállító drón bevetéséről szóltak a hírek. Mariupol polgármesterének munkatársa azonban azt írta, hogy a vegyi támadást nem erősítették meg, és a tisztviselők „hivatalos információkat várnak a katonaságtól”. A brit külügyminiszter és a Pentagon szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy a vegyi fegyver bevetése még nem megerősített, de újabb eszkalációt jelentene.

Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője szerint „hiteles információk” érkeztek arról, hogy Oroszország „vegyi anyagok alkalmazására készül” Mariupol városának gyengítésére, arról pedig most beszélgetnek Kijevvel, hogy mi történt a városban. A nyugati szövetségesek már többször figyelmeztettek korábban, hogy vegyi fegyvereket is bevethet Oroszország Ukrajnában.

A CNN a mariupoli feltételezett eset kapcsán hangsúlyozta, hogy munkatársai mindeddig nem láttak bizonyítékot ilyen támadásra, sem mariupoli forrásokból származó képeket, amelyek ezt igazolták volna.

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere hétfőn azt mondta, hogy több mint 10 000 civil halt meg városban, de az áldozatok száma meghaladhatja a 20 000-et, mivel a hetekig tartó támadások és a nélkülözés miatt a lakosok holttestei „szőnyegként borítják az utcákat”. 

Zelenszkij hajnalban arról is beszélt, az Észak-Ukrajna egyes részeiről visszavonuló orosz csapatok szándékosan több ezer aknát hagytak a maguk után, amit „háborús bűnnek” nevezett. „A betolakodók aknákat hagytak mindenhol”, otthonokban, utcákon és mezőkön is – tette hozzá. „Szándékosan megtettek mindent annak érdekében, hogy ezekre a területekre a megszállás utáni visszatérés a lehető legveszélyesebb legyen. Az orosz hadsereg fellépése miatt a mi területünk ma az egyik leginkább aknákkal szennyezett terület a világon” – mondta Zelenszkij. Szerinte a cél „a lehető legtöbb ember megölése vagy megnyomorítása”. Hozzátette, hogy a csapatok ezt nem tették volna meg az orosz vezetés kifejezett parancsa nélkül.

„Az Európai Unió most kezdte el az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag megvitatását. Itt az ideje, hogy ez a csomag olyan legyen, hogy az orosz fél részéről többé egy szót se lehessen hallani a tömegpusztító fegyverek bevetéséről. Az Oroszország elleni olajembargó kötelező. Moszkvában mosolyogva fogadnak minden olyan új szankciócsomagot, amely nem érinti az olajat” – mondta.