Véres állóháborúba süllyedhet a kelet-ukrajnai hadszíntér

Véres állóháborúba süllyedhet a kelet-ukrajnai hadszíntér

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megrázó helyszíni riportban számol be a New York Times arról az értelmetlen, kétségbeesett ostromról, amit az orosz hadsereg folytat Bakhmut városka elfoglalására Donbasz régióban. Bár túl nagy stratégiai jelentősége nincs, a település az amerikai lap szerint mindkét ország hadseregének „pusztító örvényévé vált.” Mindkét fél hónapok óta rengeteg élőerőt és hadianyagot pazarol el a védelemre/ostromra. Az oroszoknak egyszerűen szükségünk van egy kis sikerre az utóbbi hónapok kudarcai után.

A város egyetlen katonai kórházában az orvosok szinte véget nem érő ukrán sebesültáradatról számoltak be. Péntek délig 50 sebesült érkezett, zömük katona. Egy nappal korábban 240 sérült lépte át a kórház kapuját. Az ukránok szerint viszont a támadók soraiban még nagyobbak a veszteségek: az újonnan mozgósítottak egy puskával küldik a rohamra, mint a szovjet időben. Hiába esik el egy, azonnal jön utána a következő és így tovább.

A harcoló orosz Bakhmutnál a Wagner-csoport, egy magán zsoldos szervezet vezeti, mely közvetlen kapcsolatban áll a Kremllel. Miután Oroszország e hónap elején visszavonult Herszonból, a délről átcsoportosított erők most a Wagner-csoport harcosait támogatják egy amerikai védelmi tisztviselő és ukrán források szerint.

"Az alatt a hat hónap alatt, amióta Bakhmutban vagyok, még soha nem láttam a tüzérségünket így dolgozni" - mondta egy ukrán katona a városban, utalva a kilőtt lövedékek mennyiségére.

Elemzők szerint kicsi az esély a sikerre orosz részről, de valahol mégis megéri az áldozat: lefoglalja az ukrán erőket, csapatokat vonva el a jövőbeni offenzíváktól.

Az ukrán hadsereg nemzetközi támogatását eközben egy váratlan helyzet nehezíti: a nyugati fegyverhiány. Ugyanis amikor a Szovjetunió három évtizeddel ezelőtt összeomlott, az európaiak drasztikusan csökkentették fegyverraktáraikat, azt gondolván, hogy ezen a kontinensen soha többé nem lesz szárazföldi háború. Tévedtek.

Eközben Oroszország és Ukrajna is elképesztő ütemben égeti a fegyvereket és lőszereket. Afganisztánban a NATO-erők nagyjából napi 300 tüzérségi lövést adtak le, és nem igazán kellett aggódniuk a légvédelem miatt. Ukrajna azonban naponta több ezer tüzérségi löveget lőhet ki, és továbbra is kétségbeesetten keresi a hatékony légvédelmet az orosz rakéták és az iráni gyártmányú drónok ellen.

- Egy nap Ukrajnában olyan, mint amilyen egy hónap volt Afganisztánban - mondta a lapnak egy védelmi szakértő. A Nyugat igyekszik felkutatni az egyre szűkösebbé váló szovjet korabeli felszereléseket és lőszereket, amelyeket átadhat Ukrajnának. Még arról is folynak tárgyalások, hogy a NATO régi gyárakba fektet be a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Bulgáriában, hogy újraindítsák a szovjet kaliberű 152 mm-es és 122 mm-es lövedékek gyártását Ukrajna szovjet-korabeli tüzérsége számára. A Pentagon attól tart, hogy az ukránok fenntarthatatlan ütemben lövik el a lőszert - különösen a startégiailag kevéssé fontos Bakhmutban - abban a téves hitben, hogy a Nyugat lőszerkészlete korlátlan, fogalmazta meg a Timesnak névtelenül egy amerikai védelmi tisztviselő.

Az oroszok is utánpótlási problémákkal küzdenek. Moszkva is igyekszik növelni a haditermelést, és a hírek szerint lőszert akar vásárolni Észak-Koreától és olcsó drónokat Irántól.

Bakhmutra visszatérve, az elmúlt napokban az oroszok megpróbáltak intenzívebben előrenyomulni. Az egykor körülbelül hetvenezer lakosú várost lassan szétlőtték. A település szélén húzódó frontvonal olyan, mint egy sáros holdbéli táj, vagy mint egy jelenet az első világháborúból.

- A Bakhmuthoz hasonló csaták olyan erőket emésztenek fel, amelyeket máshol is be lehetne vetni" - mondja egy elemző, hozzátéve, hogy az orosz erők olyan katonákat küldenek az első vonalba, akiket "feláldozhatónak" tartanak.

A hideg és a sáros lövészárkok szintén sérüléseket okoznak mindkét oldalon. Oroszbarát katonai bloggerek panaszkodtak a téli ruházat hiányára, különösen a nemrég mozgósított erők körében. A bakhmuti kórház orvosai pedig azt mondták, hogy a hipotermia (kihűlés) és a „trench-foot”, vagyis a hideg vízes környezetben való hosszú tartózkodás okozta fájdalmas bőrbetegség gyakori a saját erőik körében is, miközben az ukránok felszerelése sokkal jobb: modern termo alsóneműt, téli bakancsot és nyugatról kapott katonai téli egyenruhát viselnek.

Keleten a helyzet változatlan

Közben az orosz tüzérség folyamatosan lövi a nemrégiben felszabadított Herszon lakónegyedeit, illetve a közszolgáltatások infrastruktúráját (már amit a távozó orosz megszállók nem tulajdonítottak vagy pusztítottak el). Az amerikai Háborúkutató Intézet nevű szakértői csoport szerint elképzelhető, hogy az orosz pozíciók megerősítése egy hamarosan indított ellentámadás előkészítése lehet.

Az ország más városaiban is elő-előfordulnak tüzérségi és rakétatámadások, de ezeknek jelenleg nem látszik semmiféle nagy ívű stratégiai célja, a pusztításon és a károkozáson kívül. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy hamarosan újabb rakétatámadás-sorozat érheti az országot. Ugyanígy nyilatkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki szerint Putyin „a telet próbálja fegyverként használni Ukrajna ellen."

Az ukrán főügyészség szerint jelenleg 329 gyermeket tartanak nyilván eltűntként az országban, míg 12.034 gyermeket elhurcoltak Oroszországba. 440 gyermek halt meg eddig a háborúban, és 851 megsérült.

A zaporizzsjai atomerőmű orosz ellenőrzés alatt marad – jelentette ki a megszállók által odaültetett orosz hátterű adminisztráció vezetője azokra az ukrán hírekre reagálva, miszerint a jelek szerint az oroszok távozni készülnek az erőműből.

Olena Zelenszka ukrán first lady ellátogatott a londoni miniszterelnöki rezidenciára, miközben a brit fővárosban tartózkodik egy háborús szexuális erőszak elleni konferencián.

 

Címkék: ukrajnai háború