Vérre menő küzdelem az amerikai képviselőházban – Négyen meghaltak

Vérre menő küzdelem az amerikai képviselőházban – Négyen meghaltak

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntetõ támogatóinak egy csoportja a szenátusi ülésterem ajtaja elõtt, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból:

Régen nem látott dráma lett úrrá Washingtonon szerdán, miután Trump-szimpatizánsok megostromolták az amerikai törvényhozás épületét. A bukott elnök által feltüzelt tömeg azért rohamozta meg a Capitoliumot, hogy megakadályozzák a kongresszust az elnökválasztási eredmények érvényesítésében. A rendőrök és a tüntetők összecsapásában négy ember meghalt, többen megsérültek. A történelmi káoszon azonban úrrá lettek a rendfenntartók és a politikusok: a kongresszus este folytatta munkáját és még magyar idő szerint csütörtökön reggel is folyik a szavazás az elnökválasztási szavazatok érvényesítéséről.

A rendkívüli események ellenére az amerikai képviselők éjszakába nyúlóan dolgoznak azon, hogy az alkotmány előírásai szerint érvényesítsék a 2020-as elnökválasztás elektori szavazatait. A folyamat lezárása után iktathatják be Joe Bident az Egyesült Államok következő elnökévé. Több állam képviselői jelezték, hogy nem támogatják az adott állam szavazatainak jóváhagyását. Arizona esetében már elbukott a kezdeményezés, Pennsylvaniáról magyar idő szerint reggel hat óra után nem sokkal kezdődött szavazás a szenátusban és a képviselőházban.

A várakozások szerint egyik próbálkozás sem jár majd sikerrel és a következő órákban érvényesítik a szavazatokat.

Kék hullámmal kezdődött, könnygázfelhővel folytatódott a nap

Január 6-a azzal kezdődött, hogy reggelre kiderült: a demokraták nyerték a megismételt georgiai szenátusi választásokat. Raphael Warnock és Jon Ossoff győzelmével a demokrata párt mindent vitt a hosszúra nyúlt 2020-as választásokon: övék lett az elnöki szék, a szenátusi és a képviselőházi többség is.

Még javában zajlott a szavazatok számlálása Georgiában szerda reggel, amikor a Trump-szimpatizánsok már ezrével gyülekeztek Washingtonban. A bukott elnök hetek óta hergelte híveit alaptalan választási csalást kiáltva, és arra biztatta őket, hogy legyenek ott a fővárosban ezen a „történelmi napon”. Az ország minden részéről érkeztek szimpatizánsok: voltak olyan csoportok amelyek karavánokat szerveztek, mások pedig egész repülőjáratokat elfoglaltak. A korábbi ilyen tüntetésekhez hasonlóan szélsőjobboldali és paramilitáns csoportok is bejelentkeztek: ott voltak egyebek mellett a Proud Boys (Büszke Srácok) képviselői, akik Trumpnak is köszönhetően hatalmas népszerűségre tettek szert az elmúlt egy-két évben.

Ennek megfelelően az amerikai főváros a legrosszabbra készült: mint már többször az elmúlt hónapokban, a belvárosi üzleteket és irodaházakat bedeszkázták vandalizmustól tartva. Még az a hotel is bezárt szerdára, amely a korábbi Trump-tüntetéseken a szimpatizánsok nemhivatalos központjává vált. A rendvédelmi szervek is készültek, a helyi erők mellett a nemzeti gárda is bevetésre készen állt a hivatalos tájékoztatók szerint.

A tüntetők és a rendőrség közötti összecsapások már kedden éjjel elkezdődtek. Hat embert őrizetbe vettek, többeknél engedély nélkül tartott fegyvereket találtak. A Trump szimpatizánsok egy csoportja tehát már készült a balhéra.

Trump: vissza akarok menni a Fehér Házba, vonuljatok a Capitoliumhoz

Donald Trump dél előtt néhány perccel lépett a Fehér Ház déli oldalán felállított színpadra. Addigra teljesen megtelt a hatalmas terület a támogatóival.

– Egy nagyon egyszerű dolog miatt gyűltünk össze a nemzetünk fővárosában, hogy megmentsük a demokráciánkat. A demokraták az amerikai történelem legbotrányosabb választási rablását követték el – mondta, majd káromkodott egyet, amelyet a tömeg hangos éljenzéssel hálált meg. Hozzátette: nem fogjuk elfogadni azokat a hazugságokat amit az elmúlt hetekben hallottunk, ez egy elcsalt választás.

Majd arra szólította fel összegyűlt híveit, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz, ahol a kongresszus együttes ülését tartotta az elnökválasztás hitelesítéséről. – Erőt kell mutatniuk és erősnek kell lenniük – adta ki az utasítást követőinek.

Vakon követték vezérüket: megostromolták a törvényhozás épületét

Trump hívei vakon követték vezérük szavát: a beszéd után a Capitolium épületéhez vonultak és vérre menő küzdelemben megostromolták a törvényhozás épületét. A rendőri vonalakat áttörve, ajtókat és ablakokat bezúzva több száz ember özönlött a házba. A rendfenntartókkal folytatott küzdelemben négy ember meghalt, többen pedig megsérültek. Az első áldozat egy meglőtt nő, róla már – magyar idő szerint – éjfél után lehetett tudni, hogy elhunyt. A másik három áldozat esetében a rendőrség „sürgősségi ellátást igénylő” helyzetekről beszélt a Politico tudósítása szerint.

A Capitolium védőit és az épületben éppen ülésező képviselőket is váratlanul érte a támadás. A politikusok közül sokan nem tudták időben elhagyni a helyszínt és az ülésterembe rekedve, eltorlaszolt ajtók mögött várták, hogy a gázálarcok felvételét követően kimenekítsék őket a rendőrök. A törvényhozás épületét egy alagúton hagyták el a képviselők és hivatalnokok, miközben a feldühödött tömeg a ház szinte mindegyik részébe eljutott. A közösségi médiában megosztott fényképek tanulsága szerint voltak olyanok, akik az elnöki pulpituson fotózkodtak, mások a képviselőház demokrata vezetőjének irodájából posztoltak képet, ahogy Nancy Pelosi székében ülve a bakancsukkal az asztalon pózolnak.

Trump tétlenül nézte a káoszt

A bukott elnök sokáig tétlenül figyelte az általa elindított káosz kiteljesedését, semmi jel nem mutatott arra, hogy békére intse híveit. Végül először a megválasztott elnök, Joe Biden intézett üzenetet a sokkhatás alatt álló nemzethez.

„Felszólítom Trump elnököt, hogy mondjon beszédet az országos televíziós csatornákon, most azonnal, hogy esküjének eleget téve, az alkotmány védelmében követelje ennek a megszállásnak a befejezését” – mondta Joe Biden. Hozzátéve: mint megannyi amerikait őt is megdöbbentette és elszomorította, hogy a fény, a remény és demokrácia iránytűjének tartott nemzete ilyen sötét momentumhoz érkezett. Beszéde végén pedig összefogásra szólított fel.

Joe Biden felhívása után nem sokkal a Twitteren megjelent egy rövid videó amelyben Trump a Fehér Ház rózsakertjében állva azt mondta, hogy átérzi hívei csalódottságát és fájdalmát, de most már itt az ideje hazamenniük. Rögtön ezután pedig a déli beszédéhez hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy ez egy elcsalt választás. A videót futótűzként terjedt: rengetegen, mintegy négymillióan látták a felöltést követő első tíz percben. A Twitter vezetősége azonban úgy döntött, hogy eltávolítja az anyagot az oldalról, mert az csak olajat jelent a tűzre. Egyúttal azt is bejelentették, hogy 12 órára korlátozzák Trump hozzáférését a platformhoz.

Kifüstölték a tüntetőket

A rendfenntartóknak órákba telt összeszedni magukat. Végül a rendőrök – a titkosszolgálat emberei és a nemzeti gárda segítségével – délután négy körül elkezdték kiszorítani a tüntetőteket a törvényhozás épületéből. Az oszlatáshoz füst és könnygázgránátokat is bevetettek. Fél hatra sikerült a rendfenntartóknak visszaszerezniük az ellenőrzést a Capitolium épülete felett. Hat órakor pedig kijárási tilalmat léptettek életbe a városban.

A szenátus és a képviselőház este nyolc órakor folytatta félbeszakított munkáját. A felszólaló politikusuk pártállástól függetlenül elítélték a történteket, és egyet értettek abban, hogy bármi is történt a demokrácia védelme érdekében a tervek szerint folytatják a munkát. Helyi idő szerint a hajnali órákban érvényesíthetik az elnökválasztáskor leadott elektori szavazatokat, így semmi sem áll majd annak útjába, hogy 2021. január 20-án Joe Bident beiktassák az Egyesült Államok következő elnökének.