Veszett rókát találtak Romániában, a magyar határ közelében

Veszett rókát találtak Romániában, a magyar határ közelében

Képünk illusztráció (Erik Mclean/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy rókában a magyar határtól alig több mint 20 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Batarcs (Batarci) településen – írja az Az énpénzem.hu a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményére hivatkozva. A Nébih felhívta a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának kiemelt fontosságára.

Romániában, az elmúlt években végzett rókaimmunizációs programnak köszönhetően, a veszettség egyre inkább visszaszorul, de az ország különböző részein szórványosan még előfordul. A magyar határ mellett fekvő Szatmár megyében – a jelenlegi esetet megelőzően – 2019 februárjában és a 2020/2021 telén találtak veszett állatot.

Bár Magyarországon 2017 óta nem azonosították a vírust (akkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében bukkant fel a betegség), a mostani Szatmár megyei eset arra utal, hogy a kedvező járványügyi helyzet ellenére még mindig jelen van a régióban a veszettség, és fennáll annak veszélye, hogy bekerül hazánkba is.

Címkék: Erdély, róka, veszettség