Vészforgatókönyvek és fegyverek: eddig ezek derült ki a titkos amerikai dokumentumokból

Vészforgatókönyvek és fegyverek: eddig ezek derült ki a titkos amerikai dokumentumokból

Joe Biden amerikai elnök nagy-britanniai és írországi látogatásra indul a marylandi Andrews légi támaszpontról 2023. április 11-én (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos titkos amerikai hírszerzési dokumentum jelent meg a közösségi médiában múlt héten. A dokumentumokat folyamatosan dolgozza fel a sajtó, elsősorban amerikai és brit lapok és hírügynökségek közöltek eddig részleteket a titkos iratok tartalmából.  A kiszivárgott információk egy részét az érintettek tagadják. Egyiptom például nem ismeri el, hogy rakétákat akart volna szállítani Oroszországnak, Szerbia pedig egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére, hogy valóban kész lett volna-e fegyvert szállítani Ukrajnának, ahogy az egy Pentagonból kiszivárgott iratból kiderül. 

Számos titkos amerikai hírszerzési dokumentum jelent meg több közösségi média oldalon múlt héten, amelyek amerikai katonai terveket és cselekményeket részleteztek többek között Ukrajnát illetően. Az ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium bűnügyi nyomozást indított. A feltételezések szerint a dokumentumok egy része már azelőtt terjedt egy zárt internetes fórumon, hogy nyilvánosan elérhetővé vált a közösségi médiumokon. A Twitter és Telegram közösségi oldalakon megjelent dokumentumokról csütörtökön elsőként beszámoló New York Times-nak nyilatkozó katonai szakértők korábban azt mondták, hogy a nyilvánosságra hozott iratokban szereplő adatok egy részét nagy valószínűséggel megváltoztatták, többi között az ukrajnai emberveszteségről szóló számokat. A kiszivárgott dokumentumokról ukrán katonai terveket is tartalmaztak. 

Felkészültek Putyin és Zelenszkij halálára is

A sajtó azóta elemzi a kiszivárogtatott minősített iratok tartalmát. A Süddeutsche Zeitung német napilap összegyűjtött néhány, sajtóban megjelent felfedezést.

Kiderült például, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata vészforgatókönyveket gyártott Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök halála esetére is – erről a New York Times számolt be. Külön forgatókönyv szólt arról az esetről, ha Ukrajna megtámadná az orosz uralom alatt álló Krím-félszigetet, és arról, ha megbukna az orosz hadsereg vezetése. Minden forgatókönyvnél vizsgálták azt is, hogy az a háború befejezéséhez, folytatásához vagy eszkalálódásához vezetne-e. A New York Times hozzáteszi: az ilyen forgatókönyvek gyártása megszokott a titkosszolgálatoknál. 

Egy kiszivárogtatott dokumentum szerint Nagy-Britannia, az Egyesült Álamok és más NATO-tagországok, például Franciaország is elit alakulattal vannak jelen a háború sújtotta Ukrajnában. Hogy ezek az alakulatok pontosan hol tartózkodnak és konkrétan mit csinálnak, nem derül ki a dokumentumból. Erről a BBC és a Guardian számolt be, a brit védelmi minisztérium nem kommenzálta a dokumentum tartalmát. 

Egyiptom „abszurdnak” tartja az állításokat

Egy másik, Pentagonból kiszivárgott dokumentumból arról lehet értesülni, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló Szerbia, amely az ország elleni szankciókat is ellenzi, és ukrán katonák kiképzésében sem akart részt venni, mégis kész lett volna fegyvereket szállítani Ukrajnának. Erről a Reuters hírügynökség számolt be, Szerbia elnöke és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma viszont nem reagált a megkeresésükre.

Az egyiptomi kormány pedig kifejezetten tagadja, hogy rakétákat akart volna szállítani Oroszországnak. A Washington Postban ismertették azokat a titkos dokumentumokat, amelyek szerint Egyiptom Abdel Fattah al-Sisi 40 ezer rakétát akart hajón Oroszországba szállítani, és ezt titokban tartották volna annak érdekében, hogy a nyugati kormányokkal ne kerüljön konfliktusba. A CNN szerint az egyiptomi kormány egyik szóvivője tagadta a dokumentumban szereplő állításokat, abszurdnak nevezve azokat. Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby szerint az Egyesült Államok semmi jelét nem látja annak, hogy Egyiptom fegyvert akarna szállítani Oroszországnak, és az ország továbbra is fontos partnere marad az Egyesült Államoknak a biztonságpolitika területén.