Vihar sújtotta Amerikában indul a tömeges oltás

Vihar sújtotta Amerikában indul a tömeges oltás

Joe Biden első beszéde megválasztott elnökként

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg Magyarországra december végén érkezhetnek meg az első oltóanyag-szállítmányok, az Egyesült Királyságban pedig már megkezdték az idősek vakcinálását, addig az Egyesült Államokban a napokban veszi kezdetét a védekezés újabb szakasza. A frissen megválasztott vezetők pedig az elsők között lesznek, akik megkapják az ellenanyagot. Igaz, életkoruk alapján is sürgető lehet a dolog, különösen a 78 éves Joe Biden esetében, aki jövő héten kaphatja meg az oltást. Mike Pence alelnököt pedig most pénteken oltják be az új típusú koronavírus ellen.

Magyarországon nem tudni, a politikusok élen fognak-e járni a példamutatásban. Amikor Gulyás Gergelyt legutóbb erről kérdezték a kormányinfón, szóba hozva például az influenzaoltás esetét, ő azt mondta: most a meghatározott oltási rend szerint mennek majd a dolgok. Tehát elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatják meg, illetve a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így az idősek és a krónikus betegek. Eközben viszont lehet már regisztrálni a kormányzati vakcinahonlapon is, Rogán Antal pedig nemrég bejelentette, hogy aki nem jelentkezik, az hátrébb kerül a sorban. A héten közölték azt is, hogy már kétszázezren jelentkeztek az oldalon keresztül oltásra.

Míg nálunk december legvégéig, illetve januárig kell várni, addig az Egyesült Államokban kicsivel előbb indulhat a tömeges oltás – már ha az időjárás is kedvezően alakul. Jelenleg ugyanis tartanak tőle, hogy az országra lecsapó keményebb hóviharok miatt elakadhatnak a szállítmányok. Amint a brit The Guardian is írta, főleg a keleti államokat boríthatja be hó és jég, de áradások, áramkimaradások is elképzelhetőek. A Virginiától Massachusettsig tapasztalható ítéletidőben vesztegelni kényszerülhetnek a Michiganből induló teherautók, különösen akkor, ha a belengetett tornádók is elérik az államokat. Csütörtök korai óráiban egyes területeket már több mint fél méteres hó borított.

Elsőként az amerikai idősotthonokhoz érkeznek meg az oltóanyagok. A virginiai és a floridai intézményekben élők az elsők, akiket beolthatnak az Egyesült Államokban. Hatvanhat további helyszínen számítanak még oltóanyagra, így az első héten hárommillió adagot juttathatnak célba. Ezekben az intézményekben Amerika-szerte eddig több mint 110 ezer áldozata volt a fertőzésnek.

Annál is nagyobb szüksége van az Egyesült Államoknak a tömeges oltás megkezdésére, miután az elmúlt hetekben is emelkedtek az esetszámok. New York városa szintén a felerősödött járvánnyal küzd jó ideje. Bill de Blasio polgármester mindenesetre bizakodó volt, szerinte a vihar nem szólhat közbe, és megérkezhetnek hozzájuk időben a vakcinák. Az amerikai gyógyszerészeti hatóság (FDA) ügynökség közben gyorsított eljárásban fogadhatja el a Pfizer után a Moderna oltóanyagát is, így sürgősségi esetekben már azt is bevethetik ezen a héten.

Segítheti a tömeges oltakozás beindulását az is, hogy egyes Pfizer-üvegcsék extra adag dózist tartalmaznak. Miután a kórházak és a gyógyszertárak ezt észlelték, az FDA tisztázta, hogy ezeket mind be lehet vetni, így akár 40 százaléknyival több adagot is felhasználhatnak a kezdeti szakaszban. Azt viszont nem javasolták, hogy a több különböző üvegcsében megmaradt oltóanyagokat keverjék egymással, mert ez szennyeződésveszéllyel járhat.

Ugyanakkor nem várt problémákkal is jár a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina alkalmazása az első napokban az Egyesült Államokban. Mint ismert, ezt az oltóanyagot mínusz 70 Celsius fokon kell tárolni, az injekciós üvegeket tálcákon tárolják, amelyek mindegyike legalább 975 adagot tartalmaz.

A vakcinák szállítását felügyelő szakértők arról tájékoztattak – írja a Reuters –, hogy legalább két tálca, Kaliforniába érkezett vakcinát kellett kicserélni, mert túlhűtötték őket, mínusz 80 foknál is alacsonyabb hőmérsékleten tárolták őket. Egyelőre nem tudni, hogy ez mennyire érinti a vakcina hatásosságát vagy biztonságosságát, ezért küldték vissza őket. Hasonló anomáliát tapasztaltak Alabamában is.

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla a CNBC-nek azt mondta korábban, hogy a gyártás során problémák merülnek fel, mert bizonyos komponensekből szűkös a kínálat, és azt kérte az amerikai kormányzattól, hogy a védelmi termelési törvény keretében oldják meg ezt a helyzetet.