Világszerte tüntetések zajlanak a valódi klímapolitikáért

Világszerte tüntetések zajlanak a valódi klímapolitikáért

Klímatüntetés Glasgow-ban (Forrás: Extinction Rebellion)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezrek dacoltak az esővel és a szélviharral szombaton Glasgow-ban, ahol az ENSZ klímakonferenciája zajlik. Az aktivisták határozottabb fellépést követelnek a világ vezetőitől az éghajlatváltozás megfékezése érdekében – adta hírül az Euronews. A nap folyamán világszerte több mint háromszáz hasonló tiltakozó akciót szerveztek.

Brüsszel belvárosában a belga rendőrség akadályozta meg az Extinction Rebellion aktivistáinak akcióját. A parlament épületéhez tartó csoport kisbuszát megállította egy rendőr, mire az aktivisták lefeküdtek az úttesten. Többüket őrizetbe vették.

Isztambulban is az éghajlatváltozás vitte utcára a tüntetőket. Törökországot évek óta aszály, erdőtüzek, villámáradások sújtják. „A klímacsúcson 2050-es dátummal határoztak meg célokat. Az energiaátalakítás, a szén elhagyása égető kérdés. Közelebbi céldátumot akarunk. Ezt nem lehet tovább halogatni, mert napról napra jobban érezzük a klímaváltozást” - mondta egy egyetemi tanár.

Néhány napja egy tüntetésen felszólalt Greta Thunberg svéd aktivista is, aki hatalmas kudarcnak nevezte a klímacsúcsot. „Azt mondták ez a valaha volt legnagyszerűbb klímacsúcs, ez azonban nem klímakonferencia, hanem egy hatalmas zöldmosási világfesztivál. Kéthetes fényezés a szokásos ügymenettel, és rengeteg bla-bla” – mondta Thunberg.

Zöldmosás alatt azt értik, amikor egy cég valamilyen kampánnyal vagy apró változtatással zöldebbnek tünteti fel magát, mint versenytársai, a valóságban azonban nem tesz komoly erőfeszítést a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. Zöldmosás például, ha egy üdítőket gyártó vállalat ugyan újrahasznosítja a PET-palackjait, a termelés növelését azonban fosszilis energiahordozók elégetésével éri el.

A demonstrálók szerint a nemzeti kormányok csak látszatintézkedésekre kényszerítik a nagyvállalatokat. Ehelyett törvényben kellene kötelezni őket arra, hogy csökkentsék a károsanyagkibocsátást, illetve az eddigieknél jóval magasabb környezetvédelmi adót kellene kivetni rájuk.