Visszaállítja az ellenőrzést a magyar határon Szlovénia

Visszaállítja az ellenőrzést a magyar határon Szlovénia

Forrás: unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországgal (és Horvátországgal) közös határszakaszon visszaállítja a határellenőrzést Szlovénia, írja a horvát Index. Az intézkedésről már tájékoztatták a két ország belügyminiszterét. Bostjan Poklukar szlovén külügyminiszter azt mondta, hogy a döntés oka a terrorfenyegetettség növekedése Európában. „Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Szlovénia sem kivétel” – fogalmazott hozzátéve, hogy további megelőző intézkedéseket terveznek bevezetni. Szerdán Olaszország jelentette be, hogy Szlovéniával közös határán 10 napig biztonsági okokból ellenőrzést vezet be.

Hétfő este Brüsszelben egy fegyveres a belga-svéd meccs előtt lelőtt két svéd állampolgárt. A 45 éves Abdesalam Lassouedként azonosították a terroristát. Lassoued tunéziai állampolgár volt, és Brüsszel Schaerbeek negyedében lakott. A rendőrök még hétfő este lelőtték.

„A közelmúlt eseményei megmutatták, hogy azokat a migránsokat, akik biztonsági fenyegetést jelentek, azonnal és erővel ki kell utasítani és vissza kell szállítani származási országukba” – idézi az MTI Ylva Johansson illetékes uniós biztost. Johansson közölte, a nemzetközi védelemre nem jogosult menedékkérők visszaküldésének rendszere számos partnerországgal kötött megállapodás keretében jól működik, azon országok esetében azonban, amelyek nem működnek együtt az EU-val, a vízumliberalizációs intézkedések felfüggesztésével lehet válaszolni.

Október 5-én a szlovák kormány ideiglenes határellenőrzéseket vezetett be a magyar határon – ezt november 3-ig meghosszabbították –, az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolva. Az ezzel kapcsolatos döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be Szlovákiával közös határaikon.

Címkék: Szlovénia, határ