Vitatják a Lukasenka által kinevezett kormány jogállását

Vitatják a Lukasenka által kinevezett kormány jogállását

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetés Minszkben 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vitatja az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő által kinevezett új kormány jogállását az ellenzék; Marija Kolesznyikova, az ellenzéki Koordinációs Tanács egyik elnökségi tagja kedden kifejtette, hogy beiktatása előtt az államfő nem nevezhet ki kormányt, mi több, az alkotmány szerint a kabinet kinevezéséhez kell a képviselőház egyetértése is – írja az MTI. „Ez azt jelenti, hogy az elnöki beiktatás után meg kell kapni a képviselőház beleegyezését, és csak azután alakulhat meg az új kormány” – mondta Kolesznyikova, akit a TASZSZ hírügynökség idézett.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztás, amelyen a hivatalos eredmények szerint Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavaztok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksolás hivatalos eredményét. Augusztus 19-én Lukasenka ismét Roman Holovcsenkát nevezte ki miniszterelnöknek, és korábbi kabinetje minden tagja a helyén maradt. Ekkor Lukasenka hivatalban volt, de még nem tette le a hatodik elnöki ciklusának kezdetét jelentő hivatali esküt.

Az elnökválasztások óta tüntetések és sztrájkok zajlanak az országban. Az ellenzék a múlt héten alakította meg a Koordinációs Tanácsot, a hatóságok pedig azonnal bűntetőügyet indította a testület megalakítása miatt azzal a gyanúval, hogy államellenes tevékenységet végez. Kedden egy minszki bíróság tíznapos letartóztatásba helyezte a tanács két tagját, Szjarhej Dileuszkit és Olha Kovalkovát, és tanúként hallgatott ki egy harmadik elnökségi tagot, Paval Latuskát. Az állami nyomozó hatóság szerdára beidézte Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írót is, aki ugyancsak tagja a Koordinációs Tanács elnökségének.

Az Euronews beszámolója szerint a folyamatos rendőri erőszak és a letartóztatások ellenére, kedd este is több ezren gyűltek össze a minszki Függetlenség téren, hogy Lukasenka lemondását követeljék. Csak olaj volt a tűzre, hogy két ellenzéki vezetőt a bíróság 10 nap elzárásra ítélt.

Közben a Válasz Online exkluzív interjút készített Kolesznyikovával. A Belarusz Állam Zeneakadémián szerzett fuvolaművészi és karmesteri diplomát szerző kultúrmenedzser többek között arról beszélt: „Evolúció és nem revolúció, ami most Belaruszban – helyesebben: az emberek gondolkodásában – történik, mert végre megtapasztalták, hogy Lukasenka elnök ellen szavazva is többségben vannak.” Szerinte a rezsim ellen utcára vonulóknak két fő követelésük van, és Belarusz még egy ellenzéki hatalomátvétel esetén sem fordulna Oroszországtól az EU felé – személy szerint pedig a Minszk ellen tervezett szankciókat is károsnak tartja. A százezres demonstrációk 38 éves vezetője azt is megindokolja, miért nem fog Lukasenka hatalma 2025-ig kitartani – függetlenül a tömegtüntetések sikerétől.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.