Víz alatti heggyel ütközött az amerikaiak tengeralattjárója a Dél-kínai-tengeren

Víz alatti heggyel ütközött az amerikaiak tengeralattjárója a Dél-kínai-tengeren

A Seawolf-osztályú USS Connecticut atommeghajtású tengeralattjáró (SSN 22) az amerikai Kitsap-Bremerton haditámaszponton egy Északi-sarkkör térségében végrehajtott 2011-es hadgyakorlatot követően (Fotó: U.S. National Archives)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden bizonnyal egy víz alatti, eddig fel nem térképezett hegy volt az az azonosítatlan tárgy, aminek október elején nekiment az amerikai haditengerészet USS Connecticut nevű atommeghajtású tengeralattjárója a Dél-kínai-tengeren – derült ki az amerikai haderő belső vizsgálatából. Erről a csendes-óceáni 7. flotta szóvivője egy közleményben tájékoztatta az amerikai CNN hírtelevíziót.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az incidens nemzetközi vizeken történt, az ütközésben 11 tengerész szenvedett közepes mértékű sérüléseket, a jármű meghajtásáról gondoskodó atomreaktornak ugyanakkor nem lett baja. Az akkori információk szerint a USS Connecticut egy rutinfeladatot hajtott végre a Dél-kínai-tengeren, amikor nekiment egy ismeretlen tárgynak. A most név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők megjegyezték, hogy a tenger alatti hegy nem szerepelt a haditengerészet térképén.

A baleset után a USS Connecticut az amerikaiak guami hadi kikötőjébe ment, ahol megkezdték a károk felmérését és kijavítását. A balesetben megsérült tengerészeket egyébként még a fedélzeten ellátták.

Az incidens jelenleg talán a világ egyik legforróbb térségében, a Dél-kínai-tengeren történt, ahol az elmúlt időszakban több szempontból is igen feszült a helyzet. Egyrészt Kína és Tajvan között eszkalálódik megint a politikai helyzet. Peking 1949-es önhatalmú megalakulása óta nem ismeri el és szakadárokként tekint a 36 ezer négyzetkilométer területű és 24 milliós szigetre. A tajvani külügyminiszter, Csiu Kuo-cseng szerint az elmúlt 40 évben nem volt ilyen rossz a geopolitikai helyzet, és ilyen nagy a katonai nyomás. A megfigyelések szerint idén október elején előfordult olyan, amikor a tajvaniak több mint ötven illegális kínai légtérsértést jegyeztek fel egyetlen nap alatt. Tajpejben egyébként azzal számolnak, hogy Peking 2025-ig lerohanja a szigetet.

A Dél-kínai-tenger e konfliktustól függetlenül is komoly viták színtere: miután ugyanis Kína bejelentette igényét a terület nagy részére, a környező országok és Washington ellenérzéseit fejezte ki. Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen járőröznek a térségbeli nemzetközi vizeken, kihasználva a hajózás szabadságához fűződő jogukat. Néhány nappal korábban a tajvani védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy katonáikat az amerikai haderő tagjai képzik ki. Kína nemtetszéssel figyeli ezeket az eseményeket.

Az amerikai haditengerészeti témákkal foglalkozó USNI News szakportál szerint 2005-ben történt legutóbb, hogy egy amerikai tengeralattjáró egy másik víz alatti objektumnak ütközött. Akkor a USS San Francisco mintegy 150 méteres mélységben csapódott teljes sebességgel egy víz alatti hegynek Guam közelében. Abban a balesetben egy tengerész vesztette életét.