Vodkával a koronavírus ellen? Lukasenka a gazdaságot és a népszerűségét félti

Vodkával a koronavírus ellen? Lukasenka a gazdaságot és a népszerűségét félti

Aljakszandr Lukasenka (Fotó: Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejárták a világsajtót a belarusz elnök meghökkentő kijelentései a traktorozás, a vodka, a gőzfürdő és a jégkorong fertőzésre gyakorolt jótékony hatásáról. Ez a show azonban csak a felszín. Aljakszandr Rihoravics Lukasenka nagyon is racionálisan, a gazdaságot, ezáltal a népszerűségét szem előtt tartva cselekszik. Ráadásul e hangzatos kijelentések mögött munka is van. Belaruszban például idáig kétszer annyi tesztet végeztek el, mint Magyarországon.

Alig van olyan nap, hogy a koronavírusra fittyet hányó Aljakszandr Lukasenka ne kerülne be a világsajtóba egy-egy feltűnést keltő mondattal. A helyzet eleve unortodox, hiszen Belarussziát nem zökkentette ki a megszokott kerékvágásból a világjárvány. A mozgásszabadságot egyáltalán nem korlátozták. Sőt, elindult a futballbajnokság is, mégpedig nézőkkel. A tádzsik, a burundi és a nicaraguai ligákkal egyetemben jobb híján a 16 csapatos Visejsaja Lihára (a fehérorosz labdarúgó-bajnokság első osztálya) figyelnek most a tippmixelők. Azt találgatják, hogy gyenge kezdés után mikor talál magára a BATE Bariszav, meddig tart ki az FK Minszk lendülete, és milyen erőt is képvisel valójában az Iszlacs.

Mielőtt azonban még mindenki elszörnyülködne Lukasenkán, gyorsan rögzítsük, hogy Belaruszhoz hasonló úton jár a koronavírus kezelésében Svédország, és szintén ezzel próbálkozott Nagy-Britannia és Hollandia is. Sőt, sokáig negligálta a járványveszélyt Donald Trump is. Aljakszandr Lukasenka hozzáállása tehát sajátos, de nem teljesen egyedi. Az is igaz, hogy a világgazdaság leállásából egyesek hasznot húznak, mások pedig szenvednek miatta. Mint fogalmazott, ez az egész egy-két hónap alatt lecseng, ezután pedig a gazdagok még gazdagabbak, a szegények pedig még szegényebbek lesznek.

Az állam, ahol nincs koronavírus, az elnök pedig az első számú autóversenyző | Magyar Hang

Mint a politikusok többsége, Lukasenka is elsősorban a saját népszerűségét nézi. A karantén bevezetését elsősorban politikai megfontolásból akarja elkerülni. Augusztus 30-áig ugyanis meg kell tartani az elnökválasztást, amelynek elhalasztása – legalábbis a saját olvasatában – a gyengeség jele lenne. Ráadásul a karantén a termelés leállásával, így az enélkül is problémákkal küszködő gazdaság összeomlásával járna. Ez pedig aligha lenne mozgósító erejű a választások előtt. Sőt! A koronavírus-járvány ilyen kezelését tehát alapvetően magyarázzák a politikai-gazdasági megfontolások. Amilyen jól jött a belarusz gazdaságnak az olajár összezuhanása, olyan károkat okozna a karantén. Lukasenka tehát kockáztat.

A Wordlometer adatai szerint az országban a regisztrált fertőzöttek száma április 18-ra 4700 fölé jutott, 45 halálos áldozattal. Bár a tájékoztatás finoman szólva is elmarad az elvárttól, azt eddig nem cáfolta senki, hogy a fertőzöttek száma a hivatalosan kommunikáltnál jóval nagyobb lenne. Ne legyenek kétségeink, ez Lukasenka rendszerének autoriter volta ellenére is gyorsan kiderülne. Belarusz ismerőseim is inkább a tájékoztatást hiányolják.

Belaruszt segíti most az ország viszonylagos zártsága, de az is igaz, hogy az egészségügyi rendszer jobb állapotban van, mint általában a posztszovjet térségben. Ezer főre például 11 kórházi ágy jut, több mint Németországban vagy Oroszországban ahol ez a mutató 8, míg Olaszországban csupán 3,1. Több a kórház, és legalább egykét lélegeztetőgép mindegyikben van. Fontos megemlíteni azt is, hogy miközben Lukasenka a traktorozás jótékony hatásáról beszél, a háttérben dolgoznak a járvány kirobbanásának megelőzésén.

A külföldről hazaérkezők számára kötelező a 14 napos karantén, április 18-ig már több mint 86 ezer tesztet végeztek – jóval többet, mint Magyarországon –, és ugyan a határokat nem zárták le, de az országon átmenő teherforgalmat egy útra terelték. Fertőtlenítőszerek és maszkok kaphatók, igaz, az utcákon utóbbit nem sokan viselik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/15. számában jelent meg április 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/15. számban? Itt megnézheti!