Volodimir Klicsko: Emelt fővel akarunk élni, nem szolgaként

Volodimir Klicsko: Emelt fővel akarunk élni, nem szolgaként

Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter (k) fogadja Volodimir Klicsko volt nehézsúlyú profi ökölvívót, Vitalij Klicsko kijevi polgármester fivérét Berlinben 2022. március 31-én. (Fotó: Clemens Bilan / MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Bucsa az orosz elnök világos üzenete volt, mi, ukránok pedig több mint 50 napja az agressziójának áldozatai vagyunk. Ha bárki félrenéz, és eljátssza, hogy nem lát semmit, maga is passzív hadviselővé válik, és vér tapad a kezéhez” – üzente Volodimir Klicsko, nehézsúlyú bokszoló a Válasz Online-nak adott interjújában. A sportoló – Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester testvére - ma aktivistaként járja a háború sújtotta Ukrajnát, és Németországban tárgyal, hogy segítséget kérjen az országnak.

Mint mondta, az ukránok emelt fővel szabadon szeretnének élni, nem térden csúszó rabszolgaként, ezért a szabadságért pedig harcolni is érdemes. A Bucsában elkövetett mészárlás kapcsán azt mondta, „bármit is állít megannyi csatornáján az orosz állami propaganda, a »speciális műveletük« valójában ukránok meggyilkolását jelenti” – mondta Volodimir Klicsko, aki mint fogalmazott, a halál csendjét tapasztalta meg az oroszok által teljesen elpusztított városban. „Fiatalok hevertek az utcákon, egy család autóján tank hajtott át, a végtagok még a kocsiban. Másokon kínzás nyomai. Főbe is lőtték őket” – idézte fel az aktivista. Szerinte nem emberi dolgok ezek, hanem „a gonosz képei” – és ezt a gonoszt tartja vissza Magyarországtól is Ukrajna, miközben saját megmaradásáért harcol.

A magyarokról úgy fogalmazott, sokszor járt Magyarországon, sok barátja él itt. Bár alapvetően demokratikus államnak tartja a magyar államot, azt tapasztalja, hogy azt úgyszólván lojalitás köti Oroszországhoz – olyan elfogultság, ami évtizedeken keresztül a német és orosz kapcsolatokat is jellemezte. „Oroszország részben a német külpolitikának köszönhetően válhatott mára azzá, ami” – mutatott rá Volodimir Klicsko.  

Az interjúban arra is kitért, hogy a Szovjetunióban töltötte gyerekkorát, saját maga is megtapasztalta azt az agymosást, ami szerint az egész világ a szovjetek ellensége. Ezután viszont Nyugaton nőhetett fel, így tudja, milyen érték, hogy azt vehet fel és azt mondhat, amit akar.

Az interjút, további érdekes részletekkel ide kattintva olvashatja el.