Volodimir Zelenszkij felhívta Orbán Viktort

Volodimir Zelenszkij felhívta Orbán Viktort

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. február 25-én (Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is.

Volodimir Zelenszkij – Havasi Bertalan tájékoztatása szerint – az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

Orbán és Zelenszkij viszonya néhány hónapja kifejezetten konfliktusos, a magyar parlamenti választások előtt kezdődtek az egymásnak üzengetések. Az ukrán elnök úgy érezte, a magyar kormány nem segíti eléggé az oroszokkal szembeni védekezést, mire Orbánék visszaszóltak, hogy Zelenszkij ne avatkozzon a magyar választásba. A csörtékbe beszállt Ljubov Nepop ukrán nagykövet is, többek között azzal reagálva Orbán Viktor szavaira, hogy „stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz”.

Erős mondatok a magyar fél részéről is akadtak, Kövér László például kifejtette, szerinte Zelenszkij pszichés problémákkal küzd. A házelnök fenyegetőzésként értelmezte Zelenszkij korábbi mondatait, és úgy vélte, az ukrán elnöknek inkább konokul, szívósan, de udvariasan kellene segítséget kérnie. Az ukrán elnök többször is üzent Orbánnak, úgy vélve, Orbán nemcsak azt nem tudja, mi folyik Ukrajnában, de még csak azt sem, mi a helyzet a kontinensen. Orbán pedig mindezekre válaszul olyanokat mondott: Zelenszkij abból dolgozik, amit színészként gyűjtött össze.