Von der Leyen bejelentette: Július közepéig elérnék a nyájimmunitást az EU-ban

Von der Leyen bejelentette: Július közepéig elérnék a nyájimmunitást az EU-ban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben 2020. február 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak az oltóanyag segít a betegség legyőzésében, csak a beoltás biztosíthat kiutat a koronavírus okozta világjárványból – jelentette ki az MTI szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az európai immunizációs hét alkalmából közzétett Twitter-üzenetében hétfőn.

A politikus kiemelte: a gyorsuló uniós oltóanyaggyártás elegendő vakcina rendelkezésre állását teszi lehetővé az EU azon célja megvalósítására, hogy az európai felnőtt lakosság legalább 70 százalékát július közepéig beoltsák. Ez idáig 129 millió embert oltottak be az Európai Unióban – tette hozzá.

Az Európai Bizottság közleményében arról tájékoztatott, hogy a gyógyszergyártóknak az unió területén található 53 gyártóüzeme képes arra, hogy az év végére akár 3 milliárd adag, koronavírus elleni oltóanyagot készítsen az európaiak beoltásárra. Azt is közölték, hogy a koronavírus elleni oltóanyagellátás felgyorsult, decemberben 5 millió adag vakcina került a tagállamokba, januárban 14 millió adag, februárban 28 millió adag, márciusban pedig további 60 millió adag oltóanyag állt az európaiak rendelkezésére. Hozzátették, az Európai Unió ez idáig mintegy 2,6 milliárd adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzésére kötött szerződést, illetve hamarosan újabb szerződést köt a Pfizer/BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag oltóanyag beszerzéséről.

Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján megerősítette Ursula von der Leyen bejelentését, amely szerint az Európai Unió valamennyi tagállama „feltétel nélkül” fogadja majd az Egyesült Államok azon állampolgárait, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által alkalmazásra ajánlott oltóanyagokkal vannak beoltva. A szóvivő az utazások kapcsán azt is közölte, hogy az uniós oltási portfólióban nem szereplő vakcinákkal kapcsolatban a tagállamok döntésén múlik, hogy elfogadják-e vagy sem az EMA által nem jóváhagyott oltásokat.

Mint ismert, a Magyarországon is nagy számban alkalmazott kínai Sinopharm, illetve az orosz Szputnyik V vakcinákat egyelőre nem hagyta jóvá az EMA.