Vucic két nap gondolkodás után bejelentette: Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz

Vucic két nap gondolkodás után bejelentette: Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz

Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart belgrádi hivatalában 2020. március 4-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, ez sem politikai, sem gazdasági szempontból nem elemi érdeke az országnak – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken a televízióban sugárzott beszédében. A szerb köztársasági elnök és az ország vezetése kétnapi hallgatás után foglalt állást az Oroszország és Ukrajna között kialakult konfliktus ügyében – írja az MTI.

Szerbia támogatja Ukrajna területi egységét, és annak megsértését hibás lépésnek tartja. A béke és a stabilitás kulcsfontosságú Szerbia számára – szögezte le az elnök.

Aleksandar Vucic megfogalmazása szerint Szerbia tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és úgy véli, ez a legjobb módja annak, hogy megvédje saját magát és az érdekeit, ugyanakkor tiszteletben tartja a tradicionális barátságait is. Kiemelte: az ország folytatja európai integrációs útját, de nem fog senkiből ellenséget csinálni csak azért, mert valaki más ezt kéri.

Mint mondta, a szerb állami szervek mindent megtesznek annak érdekében, hogy önkéntesek ne menjenek harcolni az országból Kelet-Európába, Belgrád inkább humanitárius segélyt nyújt az ukrán lakosságnak. A szerb elnök azt is leszögezte, hogy Belgrád a katonai semlegesség elvét fogja a továbbiakban is tiszteletben tartani, ezért a szerb hadsereg minden, külföldi partnerrel tervezett gyakorlatát lemondják. Aleksandar Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban nagy nyomásnak volt kitéve Szerbia, az államvezetés azonban igyekezett hideg fejjel véleményt alkotni.

Ivica Dacic leköszönő házelnök véleménye szerint Szerbiának a saját érdekeit kell szem előtt tartania. Mint mondta, Szerbiának nem szabad csatlakoznia az Oroszországgal szembeni szankciókhoz, mert azok az országok, amelyek ezt követelik most Belgrádtól, 1999-ben, amikor a NATO Jugoszláviát bombázta, nem segítettek. Mint mondta, fenn kell tartani a jó kapcsolatot az Európai Unióval, de Oroszországgal és Kínával is, mert ha Moszkva és Peking nem védi meg Szerbiát, akkor senki sem fogja. Kiemelte: Brüsszel azt várja Szerbiától, hogy szankciókat vezessen be, Oroszország pedig valószínűleg azt várja el, hogy elismerjük és megdicsérjük mindazért, amit tett. „Nekünk nem az a szerepünk, hogy Oroszországgal vagy Ukrajnával háborúzzunk, vagy hogy egyikőjük mellé álljunk a másikkal szemben. Az a szerepünk, hogy azt nézzük, ami a számunkra a legjobb” – közölte Ivica Dacic.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke csütörtökön a közösségi médiában ismertette véleményét, miszerint „a háború sosem lehet megoldás”. A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke aggodalmát fejezte ki az ártatlan életek és a kárpátaljai magyarok miatt.

A háborúról szóló folyamatos tudósításunkat ITT olvashatja el.