Vulkánkitörés veszélye miatt szükségállapotot hirdettek Izlandon

Vulkánkitörés veszélye miatt szükségállapotot hirdettek Izlandon

A Reykjanes-félsziget egyik vulkánja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szükségállapotot hirdettek ki az izlandi hatóságok, mert attól tartanak, hogy a Reykjanes-félszigeten tapasztalt földrengéssorozat miatt kitörhet a Fagradalsfjall vulkán – adja hírül a BBC.

Mint Harangi Szabolcs a Tűzhányó Blogon írja, péntek „késő délután óta több mint 500 földrengés pattant ki Grindaviktól északkeletre húzódóan, ebből 14 haladta meg a 4M erősséget és volt egy 5.1 M rengés is. A földmozgások jelentős elmozdulásokat okoztak az utakon és károk keletkeztek épületekben. A földrengéseket Reykjavíkban is érezni lehetett.” A hatóságok a közeli Grindavík városában élő több ezer lakost elővigyázatosságból evakuálják. Ez az első ilyen eset Izlandon 1973 óta, amikor vulkánkitörés miatt kell kitelepíteni egy várost. 

„A rendelkezésre álló adatok alapján jóval nagyobb magmatömeg nyomul a földkéregbe, mint az előző három izlandi vulkánkitörés során, azaz a szakemberek egy nagyobb vulkáni működést várnak. Azonban hangsúlyozni kell, hogy a kitörés jellege – amennyiben ez szárazföldön történik – továbbra is alapvetően lávaöntéses lesz, amihez járulhatnak lávaszökőkút kitörések, különösen az elején. Nincs azonban kizárva az sem, hogy Grindaviktól délnyugatra, óceáni területen, víz alatt is megnyílik a föld, ebben az esetben lehet heves freatomagmás kitörés, ami nagyobb gondot okozhat. Egy kiterjedt lávaöntő kitörés e területen most emberi létesítményeket is veszélyeztet, a Kék Lagúna és közeli geotermális erőmű mellett Grindavik városát is – olvasható az Időkép által idézett blogon.

Az izlandi meteorológiai hivatal szerint is aggodalomra ad okot, hogy nagy mennyiségű magma – olvadt kőzet – terjed a föld alatt, ami ott kerülhet a felszínre. A Reykjanes-félszigeten 800 évnyi szünet után 2019-ben indult be újra a vulkáni tevékenység. Azóta három vulkánkitörés történt a területen a legutóbbi idén júliusban, a Litli-Hrútur vulkánkitörés.

A magyar külügy is figyelmeztetést adott ki az izlandi földrengések miatt, a Konzuli Szolgálat a hírek követését és a fokozott elővigyázatosságot, valamint az Izlandra való utazás megfontolását javasolja.