Washington 108 millió dollár értékben ad el katonai felszerelést Tajvannak

Washington 108 millió dollár értékben ad el katonai felszerelést Tajvannak

Kaohsziung, 2021. január 27.
A tajvani haditengerészet különleges egységének tagjai gyakorlatoznak a Tajvan déli részén fekvő Kaohsziung kikötővárosban lévő haditengerészeti bázison 2021. január 27-én.
MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Fotó: Ritchie B. Tongo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta, hogy Washington 108 millió dollár (mintegy 43 milliárd forint) értékben adjon el katonai felszerelést és technikai-logisztikai szolgáltatásokat Tajvannak – adta hírül az MTI.

Az ügyletről az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) tájékoztatott pénteken. Az amerikai védelmi minisztériumhoz tartozó DSCA elmondta, hogy az egyezség tankok és harci járművek alkatrészeire, valamint technikai-logisztikai támogatásra terjed ki. Az ügynökség pénteken értesítette a kongresszust a tervezett megállapodásáól, amelynek az a célja, hogy hozzájáruljon a sziget katonai képességeinek fenntartásához – közölték.

A tajpeji védelmi minisztérium szombaton őszinte hálájának adott hangot, rámutatva, hogy a megállapodás egy hónapon belül megvalósulhat.

A tárca közleményében hangsúlyozta: a növekvő kínai katonai fenyegetés árnyékában a felszerelések megfelelő karbantartása ugyanolyan fontos, mint az új fegyverek beszerzése.

A felszerelést Tajvan kérte amerikai képviseletén keresztül. Az Egyesült Államoknak csak nem hivatalos kapcsolatai vannak a szigettel.
Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Idén ez a negyedik hasonló megállapodás Washington és Tajpej között. Az Egyesült Államok június 8-án engedélyezte, hogy Tajvan 120 millió dollár értékben hajóalkatrészeket vásároljon tőle. Washington egy 1979-es szerződés értelmében jogilag köteles támogatni a sziget védelmi képességeinek kiépítését.