Washington a kabuli reptér elleni dzsihadista támadás veszélyre figyelmeztet

Washington a kabuli reptér elleni dzsihadista támadás veszélyre figyelmeztet

Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án (Fotó: MTI/AP/Shekib Rahmani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok a kabuli repülőtér elleni dzsihadista támadás közvetlen veszélyére figyelmeztetett, megerősítve ezzel korábbi értesüléseket, miszerint az Iszlám Állam terrorszervezet esetlegesen merényletre készül a légikikötő térségében.

– Valódi, akut és folyamatos fenyegetésről van szó – hangsúlyozta Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva. Mint mondta, a hírszerzés gőzerővel dolgozik azon, hogy kiderítse, honnan érkezhet támadás. Úgy fogalmazott, halálosan komolyan veszik a figyelmeztetéseket.

Afganisztánban az Iszlám Állam is megvetette a lábát, a dzsihadista szervezet azonban ellenséges viszonyban áll a tálibokkal, akikkel a múltban többször is összecsaptak harcosai.

A Pentagon egyébként vasárnap közölte, hogy az amerikai kormány egy ritkán alkalmazott intézkedéssel bevonta a polgári légitársaságokat az evakuálási műveletekbe. Hat amerikai légitársaság – az American Airlines, az Atlas Air, a Delta Air Lines, az Omni Air, a Hawaiian Airlines és az United Airlines – 18 repülőgépét mozgósították erre a célra. A gépek nem Kabulba indulnak majd, hanem a tranzitországokba kimenekített emberek tovább szállítását kell majd lebonyolítaniuk. Az amerikai védelmi minisztérium szerint ezzel felszabadulnak az amerikai hadsereg szállítási kapacitásai, amelyeket a kabuli légihíd fenntartására lehet fordítani. Az amerikai hadsereg az Afganisztánból kimenekített embereket először tranzitországokba szállítja, mielőtt onnan tovább mennének az Egyesült Államokba.

(MTI)